29.01.2024 - 12:25 | Son Güncellenme:
Uzmanlara göre sağlıklı beslenmenin yolu, dengeli bir beslenme listesinden geçiyor. Normal beslenen yetişkinlerde günlük enerjinin yüzde 55 ila 60'ı karbonhidratlardan sağlanırken, günlük diyette en az 100 ila 125 gram karbonhidrat bulunmalı. Peki, en doğru karbonhidrat kaynakları neler?
Besin değeri yüksek olan minik yeşil ağaçlarda, lif ve karbonhidrat bulunuyor. Bağırsak sağlığında önemli role sahip diyet lifi içeren brokoli, sindirime ve kabızlığın önlenmesine de yardımcı oluyor. Ek olarak brokoli, doygunluk sağlaması ve aşırı yemeyi önlemesiyle de öne çıkıyor. Bu yeşil sebze, kan şekeri ve kolesterol seviyelerini korumaya yardım ediyor.
Enerji veren besinlerden olan kuruyemişler, lezzetli atıştırmalıklar olarak ara öğün listelerinin vazgeçilmezi. Protein, doymamış yağ asitleri ve karbonhidrat açısından zengin olan kuruyemişler, bol miktarda vitamin ve mineral içerir. Ayrıca kuruyemişler, doğru miktarda tüketildiklerinde karın bölgesinde yağ yakımına da yardımcı olur.
Karbonhidrat bakımından zengin olan patatesin en sağlıklı ve masum tüketim şekli haşlamadır. Haşlanmış patates, içeriğinde bulunan lifler sayesinde uzun süre tok kalmayı da sağlar. Uzmanlara göre haşlama patates bilinçsiz bir şekilde tüketilmedikçe kilo alımına sebep olmaz.
Baklagillerin en önemli özelliği, hem protein, hem de karbonhidrat içermeleridir. Kuru bakliyatlar içinde en karbonhidrat oranıyla en çok öne çıkan bezelyenin 100 gramında yüzde 69 karbonhidrat, yüzde 27 protein, yüzde 4 yağ bulunur. 100 gram bezelye ise yaklaşık 127 kaloridir.
En çok karbonhidrat içeren meyveler arasında kayısı, muz, hurma, elma, incir, ananas, portakal, yaş üzüm, çilek, karpuz, kuru üzüm yer alıyor. Bu meyveler hem tatlı ihtiyacınızı, hem vitamin hem de karbonhidrat ihtiyacınızı aynı anda karşılamaya yardımcı oluyor.