31.03.2024 - 07:54 | Son Güncellenme:
Eğer yumurtayı hemen kullanacaksanız yıkamanızda bir problem yoktur. Ancak yumurtayı muhafaza edip sonra kullanmayı planlıyorsanız yıkamadan saklamanız daha doğrudur. Yıkanmamış yumurtalar oda sıcaklığında birkaç hafta saklanabilir.
Geçmişte et genellikle kişilerden satın alınırdı. Bu nedenle üzerinde toprak, kum ve çimen mevcut olabilirdi. Ancak günümüzde etleri hemen her zaman katı kuralların takip edildiği ve etin üretim sırasında yıkandığı denetimli yerlerden satın alıyoruz. Eti yıkamamanın bir başka nedeni de yüzeyde yaşayan bakterilerin cilde ve mutfak tezgahına yayılarak yemeklerinize bulaşmasıdır. Eğer eti yıkamadan pişirirseniz ısı nedeniyle tüm bakteriler ölür.
Soğanların üzeri kabukla kaplı olduğundan yıkamaya gerek yoktur. Ancak üzerlerinde kir veya toprak varsa hızlıca yıkayabilirsiniz. Musluk suyu kullanın ve asla sabunlamayın.
Mantarlar suyla çok temas ederlerse dağılıp tatlarını kaybederler. Üzerinde toprak yoksa hemen pişirmek daha iyidir. Herhangi bir kiri kuru havlu kağıtla temizleyebilirsiniz.
Pek çok kişi pirinci pişirmeden önce su şeffaf hale gelinceye kadar yıkanması gerektiğini düşünüyor. Ama gerçek şu ki sizin için iyi olan tüm doğal nişasta da yıkanıp gidecektir. Yıkanmamış pirinci kaynar suya koyun ve 5 dakika sonra sudan çıkarın, temiz su ekleyin ve pirinci pişene kadar pişirin.
Yeşillikler birkaç adımda yıkanmalıdır. İlk olarak görünür tüm kirleri çıkarmak için soğuk musluk suyuyla yıkayın. Daha sonra suya batırın ve kirin dibe çökmesini bekleyin. Yeşillikleri pişirmeden hemen önce yıkayın.
Kurutulmuş meyve ve kuru yemişlerin yıkanması gerekir. Genellikle torbalarda saklanan bu ürünler daha sonra ayrı paketlere konurlar. Orada fındık ve kuru meyvelere küf oluşumunu önleyen özel kimyasallar serpilir.
Bunu çok az kişi biliyor ancak konserve bezelye ve mısır pişirmeden önce yıkanmalı. Mesele şu ki çok fazla tuz ve nişasta içeriyorlar. Yıkama, ağıza gelen rahatsız edici demir tadından kurtulmanıza da yardımcı olacaktır.