17.01.2020 - 16:26 | Son Güncellenme:
Bitkisel yağlar birçok farklı kaynaktan gelebilir. Bazıları tohumlardan, diğerleri tahıllardan veya meyvelerden elde edilir. Peki her biri aynı mıdır? Hepsi bize aynı şekilde fayda sağlar mı? Sizin için mutfağınızda bulundurmanız gereken 4 yağ çeşidini sıraladık.
Zeytinyağı, Akdeniz diyetinin “sıvı altını” dır. Bu yağ, tekli doymamış yağ asitleri, E vitamini ve diğer doğal antioksidanlar açısından çok zengindir. Doğal antioksidanlar, toksik atıkların hücre aktivitesi sırasında üretebileceği oksidatif stresin etkilerini azaltmaya yardımcı olur. Kanı temizler.
Zeytinyağı yüksek ısıya dayanıklı değildir, bu nedenle aşırı ısındığında bozunabilir. Bu nedenle, bozulmayı önlemek için yiyecekleri zeytinyağı ile kızartırken dikkatli olmalısınız.
Ceviz ve badem yağı gibi fındık yağları veya kabak çekirdeği veya üzüm çekirdeği yağı gibi tohum yağları doymamış yağlar açısından zengindir. Aslında, bu yağlar en fazla çoklu doymamış yağlar açısından zengindir. Bu nedenle, bozulmaya karşı daha hassastırlar ve daha kolay oksitlenebilirler. Aşırı ısınmamalıdır, çünkü bunu yapmak toksik maddeleri serbest bırakabilir.
Bu nedenle, terbiyeler ve soğuk servis edilen yemekler için idealdir. Bu yağlar çok düşük bir erime noktasına sahip olduklarından, genellikle buzdolabına koyduğunuzda katılaşmazlar. Böylece, yağ katılaşmayacağından buzdolabındaki yiyecekleri korumak için mükemmeldirler
Hindistan cevizi yağı, doymuş yağlar açısından zengindir ve bu özelliğin avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Bir yandan, Hindistan cevizi yağı, doymuş yağlar açısından zengin olduğu için zeytinyağına kıyasla “kötü” kolesterol seviyelerini yükseltebilir.Bununla birlikte, kolesterol seviyenizi düzenlemek istiyorsanız, bu yağın tereyağından (doymuş yağlar açısından zengin) daha sağlıklı olduğuna inanılmaktadır. Genel olarak, diyetlerde bu yağın çok fazla tüketilmemesi önerilmemektedir.
Bununla birlikte, Hindistan cevizi yağı mükemmel özelliklere sahiptir. Birçok özelliğinin yanı sıra, nemlendirip dengelediğinden topikal cilt kullanımı için tavsiye edilir. Ayrıca, beyin için iyi bir besin maddesi olduğu görülmektedir.
Kanola yağı sağlıklı doymamış yağlar açısından zengindir ve uzmanlar “kötü” kolesterol seviyelerini %17’ye kadar azaltmaya katkıda bulunabileceğine inandığından, düzenli olarak tüketmenin sağlıklı bir diyetin parçası olabileceğini düşünmektedir.
Bununla birlikte, bu yağın yüksek bir erime noktası yoktur, bu nedenle yüksek sıcaklıklarda ısıtılması gereken yiyecekleri kızartmak için önerilmez. Bu işlem, yağı bozan ve toksik maddeleri serbest bırakan kimyasal reaksiyonlara neden olabilir.
Tüm bitkisel yağlar aynı tarif için uygun değildir.Farklı doymuş ve doymamış yağ içerikleri nedeniyle, her bir yağ farklı bir pişirme yöntemi ve gıda hazırlama tekniği için tercih edilir. Bu nedenle, her yemeği hazırlamak için aynı yağı kullanmaktan kaçınılması önerilir. İdeal olarak, yukarıda belirttiğimiz özelliklerine ve yüksek sıcaklıklara toleransına bağlı olarak her yiyecek için en uygun yağı kullanın.
Kuşkusuz, zeytinyağı en çok yönlü bitkisel yağdır. Yiyecekleri sotelemek ve soğuk soslar, salata sosları, mayonez ve sıcak soslar için kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, yiyecekleri zeytin yağı ile kızartmanız önerilmez.
Bu arada, bitkisel yağlar ve kanola yağı, yağın yüksek sıcaklıklara maruz kalmasını içermeyen yemeklerin hazırlanışında önerilir, çünkü aşırı ısınma özelliklerini değiştirebilir.