Muz bir havuç kadar göz sağlığı açısından etkili olmasa da az ama belli miktarda A vitamini içerir. A vitamini içerdiği bileşikler ile göz çevresindeki membranları korur ve korneaya ışığın gelmesini sağlayan proteinlerin yapısında bulunur. Muzda merkezi görmeyi bulanıklaştıran bir durum olan makula dejenerasyonuna karşı koruma sağlar.
Muz kalsiyumdan zengin bir kaynak olmasa da kemikleri güçlendirmeye yardımcıdır. Sindirilemez karbonhidratlar olan fruktooligosakkaritlerden zengindir, bu prebiyotik karbonhidratlar sindirim dostu probiyotikleri ve vücudun kalsiyum emme kapasitesini arttırırlar.
Bazı kanıtlar muzun orta düzeyde tüketiminin böbrek kanserine karşı koruyucu olduğunu düşündürtmektedir. Yapılan bir çalışmada ayda 75 porsiyon sebze/meyve tüketen kadınların böbrek kanserine yakalanma risklerinin %40 azaldığı saptanmıştır, bu çalışmada muzun özellikle etkili olduğu görülmüştür. Haftada 4-6 adet muz tüketimi böbrek kanserine yakalanma risklerini yarı yarıya azaltmıştır.
Böbrek kanseri riskini azaltmada yardımcı olan muzun bu özelliği yüksek seviyede antioksidan fenolik bileşik içermesinden kaynaklanmaktadır. Yaşamın ilk 2 yılında muz, portakal ve portakal suyu tüketimi çocukluk lösemi riskini azaltabilmektedir. İyi bir C vitamini kaynağı olarak da muz kansere neden olan serbest radikal hasarını azaltıcı özelliktedir. Muz gibi meyve ve sebzelerden yüksek lif alımı da kolorektal kanser riskini azaltır.”
Orta düzeyde tüketimde muzun herhangi belirli bir yan etkisi olmadığını ifade eden Yıldırım, “Aşırı miktarda tüketimi içerdiği aminoasit kan damarlarını genişlettiği için baş ağrısı ve triptofan içeriğinden (olgun muzlarda daha fazla) ötürü de uyku yapabilir.
Ayrıca muz şekerli bir meyvedir, fazla alımı ağız bakımı düzgün olmayan bireylerde diş çürüğüne yol açabilir. Glisemik indeksi yüksek olduğundan şeker hastaları aldıkları karbonhidrat miktarına dikkat ederek olgun olmayan muzları tercih edebilirler.
1 orta boy muz (126 g) 110 kaloridir, 30 g karbonhidrat ve 1 g protein içerir. Sağlıklı yetişkinler için günde 2 su bardağı meyve tüketimi önerilmektedir, bu miktar 2 muz olarak da düşünülebilir” açıklamalarında bulundu.