07.01.2020 - 17:02 | Son Güncellenme:
Soğuk mevsimlerde açık havada yapılan birçok spor dalları için soğuk prensibi giyim tercih ediliyor. Yani bir tane kalın kıyafet yerine sporcular hava şartlarına göre birçok kıyafeti üst üste giymeyi tercih ediyor. Bunun avantajı ise değişen hava durumuna göre kıyafetler rahatlıkla istendiğinde teker teker çıkarılabilir.
Pamuktan uzak durmanızda fayda var, çünkü pamuk, siz terleyince ıslanır ve bu yüzden kolay hasta olabilirsiniz. Kat kat giyinirken, ilk önce ince bir sentetik kıyafet tercih edin ve bu ilk kat üstüne nefes alabilen bir ceket tercih edin. Bu ceket mutlaka naylon veya rüzgar ve yağmurdan sizi koruyacak ama aynı zamanda da nem ve sıcaklığı çıkarabilecek bir şey olmalı. Bu şekilde hem üşümezsiniz hem de fazla sıcak hissetmezsiniz.
Vücut sıcaklığını %40 oranda kafadan kaybediyor. Bu yüzden mutlaka, buff, bere, bandana ve şapka takmayı ihmal etmeyin. Bunun dışında Vücut sıcağının %30’a kadar ellerden ve ayaklardan çıkıyor. Soğuk olunca nemi absorbe eden eldiven giyebilirsiniz.
Polyester ve poliamit gibi liflerden üretilen fonksiyonel kıyafetler nemi vücuttan dışa doğru atar ve böylece ısı ayarını dengeli tutar. Vücut ne çok üşür ne de çok ısınır. Aynı zamanda iyi bir spor kıyafetinin kaşındırmaması veya sürtmemesi gerekir.
Kışın hava erken karardığı için mutlaka reflektörlü olan kıyafetleri tercih edin. Spor kıyafetlerinin üzerinde reflektör kısımları bulunur. Eğer bulamazsanız, reflektöryelek giyebilirsiniz. Özellikle şehirde koşacaksanız kıyafet veya yelek giymek şarttır. Trafikte ışıklar sayesinde siz karşı tarafı görseniz de, arabalar ya da motosikletler sizi göremeyecek. Bu durumda mutlaka karanlık havada karşı tarafa daha net görünmek için bu tarz spor kıyafetler tercih edin.
Kırsal bir yerde ya da şehirde koşarken, bir şeye takılmamak, patika bulmak veya adımınızı nereye attığınızı görmek için mutlaka kafa feneri kullanın.
Yağmurdan veya terden dolayı ıslak kalırsanız, hipotermine olma riskiniz artabilir. Hareket bitince ve ıslak kıyafet giyince vücut sıcaklığı düşmeye başlayacaktır. Bunu engellemek için koşu antrenman biter bitmez ıslak kıyafetinizi çıkarın. Kuru ve sıcak tutan kıyafetlerinizden giyin. Eğer koşu sırasında hipotermiye gireceğinizi düşünürseniz hemen kendinizi ısıtmaya bakın. Battaniye ile kendinizi sarın ve sıcak bir şeyler için. Tabii ki hemen doktora gidin.
Ayrıca bu noktada kıyafet seçimi de çok önemlidir. Dışarısı iyice soğuk ve ıslak olduğunda yüksek fonksiyonelli kıyafe gereklidir. Rüzgar ve yağmurdan etkilenmeyecek, aynı zamanda maksimum derecede nefes almalı ve sıcaklığın depolanmasını engellemeli. Bunun için ideal çözümü termal/ rüzgar korumalı koşu ceketleri sunuyor. Yağmura karşı dirençli olan spor kıyafetleri tercih edin.
Soğuk hava olmasına rağmen su içmeyi sakın ihmal etmeyin. Çünkü soğuk havalarda hareket etmek daha çok terlemenize ve sıvı kaybetmenize neden olacaktır.Soğuk hava genellikle sıcak havaya göre daha kuru bir havadır ve vücutta dehidrasyon riski artar. Koşudan önce,koşu esnasında ve sonrasında mutlaka içmeyi unutmayın.