14.11.2023 - 10:21 | Son Güncellenme:
Günde yalnızca tek öğün beslenirseniz vücudunuz 'açlık modunu' açar ve tükettiğiniz tüm yiyecekleri stoklar. Temel olarak metabolizmanız yavaşlar. Hepsinden önemlisi, kortizol (bir stres hormonu) üretimi artar ve bu da yağ depolamanıza, beraberinde kilo almanıza neden olur.
Uzun süre yemek yememek genellikle dengesiz kan şekeri seviyelerine yol açar. Hipoglisemi (aşırı düşük kan şekeri), özellikle tip 2 diyabetiniz varsa, tek öğün beslenmekten kaçınmalısınız.
Günde bir öğün size yeterli miktarda vitamin sağlayamayabilir. Sonuç olarak, vitamin eksikliğinden kaynaklı sağlık sorunlarıyla karşılaşmanız çok daha kolaylaşır. Örneğin saç dökülmesi genellikle besin eksikliğiyle ilişkilendirilir ve tek öğün beslenme tipi bu tetikler.
İş yerindeki öğle yemekleri, aile toplantıları ve doğum günleri; tüm bu sosyal etkinlikler, yalnızca tek bir öğünle sınırlı olduğunuz için görmezden gelinecektir. Sonuç olarak aileniz ve arkadaşlarınız size doğru beslenme konusunda vaaz verecek ve siz de etrafınızdaki bu yorumlardan sıkılacak, sinirleneceksiniz.
Fazla kilolarından olabildiğince hızlı kurtulmak isteyenler arasında 'diyet baş ağrıları' oldukça yaygındır. Bunlar, bir alışma dönemi, kan şekeri seviyesindeki düşüş, magnezyum eksiklikleri ve daha pek çok nedenden dolayı ortaya çıkar. Tek öğün beslenme tipinde görünen en yaygın sorunlardan biri de baş ağrısıdır.
Günde bir öğün yemek yemek kan akışınızı yağ depoladığınız yöne yönlendirir. Bu sayede enerji depolar ve acil durumlarda size güç ve çeviklik kazandırır. Durum böyleyken düşük kalori miktarı kendinizi sürekli üşümenize ve aç hissetmenize neden olur.