Beslenmemizde yapacağımız ufak değişiklerle ve demir açısından zengin bitkisel kaynaklı gıdaları diyetimize ekleyerek demir eksikliğinin önüne geçebiliriz" dedi.
Arslan, “C vitamini demir emilimini artırdığı için demir içeriği yüksek gıdalarla birlikte kivi, turunçgiller, biber, koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi C vitamini içeriği yüksek gıdaların birlikte alımı demir emilimini artırarak demir eksikliği riskini azaltmaktadır.
Ayrıca kahve ve çay tüketimi demir emilimini azaltacağından özellikle yemeklerle birlikte alımı önerilmemektedir.
Mercimek, nohut, fasulye gibi kuru baklagiller, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir gibi kuru meyveler, çiğ kaju fıstığı, badem, fındık, kabak çekirdeği gibi yağlı tohumlar, bulgur, karabuğday, yulaf gibi tam tahıllı gıdalar, ıspanak, maydonoz gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler ve pekmez demir açısından zengin besinlerdir” dedi.
Arslan, demir açısından zengin bazı bitkisel kaynaklı gıdaların demir içeriklerini ise şöyle sıraladı:
"1 fincan pişmiş mercimek 6,56 mg demir, 1 fincan pişmiş kuru fasulye 5,2 mg demir 1 fincan pişmiş ıspanak 6,43 mg demir, 100 gr yeşil salata 5 mg demir, 1 fincan kuru kayısı 4,1 mg demir, 1 yemek kaşığı pekmez 1 mg demir, 10 gr fındık/badem/ceviz 0,4 mg demir içermektedir."