Aile Genç girişimci Miraç Bal bakıcılık ve EvdekiBakıcım ile ilgili merak edilenleri yanıtladı

Genç girişimci Miraç Bal bakıcılık ve EvdekiBakıcım ile ilgili merak edilenleri yanıtladı

03.04.2017 - 15:57 | Son Güncellenme:

Bakıcı seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Oyun ablası nasıl olmalı? EvdekiBakıcım nasıl kuruldu? EvdekiBakıcım uygulamasında hangi hizmetler sunuluyor? EvdekiBakıcım kurucu ortağı Miraç Bal'a merak edilenleri sorduk.

Genç girişimci Miraç Bal bakıcılık ve EvdekiBakıcım ile ilgili merak edilenleri yanıtladı

Miraç Bal kimdir?

Haberin Devamı

Lisans eğitimimi Finlandiya, Helsinki`de Telekom mühendisliği üzerine tamamladım. 3 yıl Ericsson'da Yönetim Danışmanı olarak çalıştım ve bu süre içerisinde bir çok ülkede ülkede mobil operatörlerin üst düzey yöneticileri ile farklı projelere imza attım. Daha sonra Stockholm Ericsson Genel Merkezi`nde, Finans bölümünde Risk Yönetimi görevini üstlendim. Yüksek Lisansımı yatırım bankacılığı üzerine Stockholm Business School’da yaptım. 1 yıl Dubai’de Ericsson MENA Risk Yönetimi Müdürü olarak görev aldım. 10 yıl kadar yurtdışında yaşayarak 80 üzerinde ülkede bulundum.

EvdekiBakıcım fikri nasıl ortaya çıktı, ne zaman kuruldu?

Uzun yıllar yurt dışında yaşadığım için ailem beni bulunduğum ülkelerde ziyaret etmek istiyordu. Fakat anneannem ve dedemin sağlık sorunları olduğu için annem onları yalnız bırakmak istemiyordu. Bir çok kez annem kısa süreli bir bakım elemanı bulmak istedi, ancak samimi, güvenilir, doğru bakımı yapabilecek ve aile sevgisi verebilecek bir kişi hiç bir zaman bulunamadı. Bu benim için de oldukça üzücü bir durum oluşturuyordu.

Haberin Devamı

Durumu arkadaşlarımla paylaştıkça sorunun ne kadar büyük olduğunu görmeye başladım. Hatta bir çok yabancı arkadaşımın da kendi ülkelerinde aynı problemi yaşadıklarından bahsettiler. Dubai’den İsveç’e döndükten sonra bu projeyi hayata geçirmeye karar verdim. Mart 2015’te İstanbul’daki yakın arkadaşlarım Ogün ve Sinan ile detaylı bir pazar araştırması yapmaya başladık ve hemen sonrasında da Türkiye’ye taşınma kararı aldım.

Genç girişimci Miraç Bal bakıcılık ve EvdekiBakıcım ile ilgili merak edilenleri yanıtladı

Bakıcı seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

1- Çocuk Bakıcısının Çok Genç Veya Çok Yaşlı Olmamasına Özen Göstermelisiniz

Dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan bir tanesi gündüzlü ya da yatılı bakıcının yaşıdır. Çok genç bir kişi çocuğunuza nasıl bakacağını bilemeyeceği gibi çok yaşlı birinin de gereken özeni çocuğunuza gösterebilmesi ne yazık ki mümkün değildir.

2 - Anne Olmasına Özen Gösterin

Çocuğunuza bakacak olan tecrübeli bakıcının anne sıfatını taşıması çocuk bakımının oldukça kaliteli bir şekilde gerçekleşebilmesi için önemlidir. Bu niteliğe sahip anneler çocuk bakımı ve pratikliği konularında oldukça tecrübeli olurlar.

3 - Bakıcının Temiz ve Düzenli Olmasına Dikkat Edin

Haberin Devamı

En önemli varlığınızı emanet ettiğinizden dolayı mutlaka bakıcının temiz ve düzenli olmasına dikkat edin. Temizlik ve hijyen konularına dikkat eden bir çocuk bakıcısı çocuğunuzun sağlığını başarı ile koruyacaktır. Bu niteliğe sahip bir bakıcı çocuğunuza temizlik ve hijyen sağlama konularında da güzel bir eğitim verebilmektedir.

4 - Düzenli Bir Aile Yaşantısının Olması Gerekir

Düzenli bir aile yaşantısına sahip olan bir bebek bakıcısı evladınızı rahatlıkla teslim edebileceğiniz aynı zamanda tereddüt yaşamadan bakım hizmetlerini alabileceğiniz bir kişidir. Bu konuda önemli aile yaşantısı araştırması yaparak ihtiyacınız olan tecrübeli bebek bakıcısını seçebilirsiniz.

5 - Bakıcının Eğitimli Olmasına Özen Gösterin

Çocuğunuzu bir bakıcıya vermeden önce bakıcının eğitim durumuna mutlaka bakmalısınız. Eğitimli bir kimse çocuk eğitme konularında daha iyi olacağından aynı zamanda bilinçli kararlar vereceğinden dolayı mutlaka eğitim durumuna bakarak çocuk bakıcısı seçme kararını vermelisiniz.

6 - Güler Yüzlü ve Hoşgörülü Olması Önemli Kriterdir

Haberin Devamı

İster yatılı bebek bakıcısı olsun ister oyun ablası, bakıcının güler yüzlü ve hoşgörülü bir yapıya sahip olması çocuğunuzun psikolojisi ve genel mutluluğu üzerinde oldukça etkili olmaktadır. Sempatik güler yüzlü bakıcılar çocuğunuzun daha girişken ve konuşkan bir yapıda gelişim göstermesinde büyük etkilere sahip olabilmektedir.

7 - Sabırlı Olması Gerekir

Sabır yok ise yukarıda saymış olduğumuz hiçbir özelliğin anlamı olmayacaktır. Sabır konusunda sıkıntılar yaşayan bir bakıcı aynı zamanda sinirli ve stresli olacaktır. Bu durum çocuğunuzu oldukça kötü bir şekilde etkileyecektir.

8 - Sorumluluk ve İnisiyatif Sahibi Olması Gerekmektedir

Bir başka önemli özellikler arasında sorumluluk ve inisiyatif sahibi bir özelliğe sahip olması çocuk bakımı konusunda bakıcının güvenilir olmasını belirleyen en önemli etkenler arasında yer almaktadır.

9 - İletişim Becerisinin Kuvvetli Olmasına Özen Gösterin

Haberin Devamı

Çocuğunuzun içine kapanık sessiz bir yapıda olmasını istemiyorsanız mutlaka iletişim becerisi yüksek bakıcıları seçmenizi önermekteyiz. Bu bakıcılar sağlam iletişim becerileri ile çocuğunuz müthiş bir artı değer kazandıracaktır.

10 - Kötü Alışkanlıkların Olmaması En Önemli Kriterdir

Yukarıda saymış olduğumuz tüm özelliklere uyup da kötü alışkanlıklara sahip bir kişiyi ise asla bu kişiyi seçmemelisiniz. Bu durum çocuğunuzu sağlık yönünden olduğu kadar birçok yönden olumsuz etkilere uğratabilmektedir. Bu noktaya çok dikkat edin. Özellikle bebek bakıcısı iş ilanları aracılığı ile bulduğunuz bakıcıların geçmişinin iyi araştırılması gereklidir. Eğer bunu ayıracak vaktiniz yok ise EvdekiBakıcım olarak tavsiyemiz güvenilir ve bilinen İŞKUR onaylı bebek bakıcı firmaları ile çalışmanızdır.

Oyun ablasının görev tanımı nedir?

Son dönemde oldukça popüler olan oyun ablaları özellikle ailelerin kendilerine zaman ayırmasına destek veriyor. Birçok aile henüz bu segmentin ve oyun ablaların ne yaptığının farkında değil. EvdekiBakıcım platformunda birbirinden yetenekli oyun ablaları bulunuyor. Bu kişiler ana dili gibi ingilizce konuşuyor, piyano eğitimi verebiliyor ya da yaratıcı drama öğretebiliyor. Bunun gibi birçok yeteneğe sahip gençler uygun ücretlerle hem ailelere ev konforunda özel ders alabilme şansı veriyor hem de bu süre içerisinde aile kendine zaman ayırabiliyor.

Çocukların gelişimi ve ilerideki hayatı için çok önemli olan spor, kültür, bilim ve sanat konularında teşvik eden oyun ablaları çocukların hayatında önemli bir yere sahip oluyor. Oyun ablaları cep telefonlarına yükledikleri EvdekiBakıcım uygulaması sayesinde bakım öncesi, sırasında ve sonrası aileler ile etkileşim halinde oluyor.

Oyun ablası hizmeti kullanan ailelere göz atacak olursak:

-Okul sonrası servisten alma ve aile gelene kadar çocuk ile kaliteli zaman geçirme
-Ev ödevleri yardımı
-Çocuk hastayken aileye destek verme
-İngilizce, almanca, fransızca, çince gibi dil eğitimi verme
-Piyano, gitar, ukulele gibi enstruman eğitimi
-Yaratıcı drama, çocuk tiyatrosu, Montessori gibi sanatsal eğitimler
-Aile ile beraber tatile gidip çocuklar ile zaman geçirme. Bazı oyun ablaları aileler ile beraber Miami, Dubai gibi yerlere gittiler.
-Aile restoran, sinema gibi yerlere giderken çocuklar ile vakit geçirme. Ya da birkaç aile çocuklar ile dışarı çıktığında ailelere eşlik etme
-Doğum günü gibi özel etkilnliklere katılıp çocuklar için aktivite düzenleme

Bunun gibi daha birçok alanda oyun ablaları ailelere destek olmakta. Sadece oyun ablası değil oyun abileri de mevcut. Bu kişiler de daha çok basket, tenis gibi dışarıda yapılan spor aktivitelerinde destek oluyorlar.

Üniversite öğrencileri ve mezunlar alanında uzman oldukları konularda çok uygun fiyatlara ailelere hizmet verebiliyor. Örneğin birçok yerde ingilizce özel dersin saatlik ücreti 200tl iken EvdekiBakıcım platformunda saatlik 30-40 tl arasında birçok oyun ablası ingilizce dersi verebiliyor.

Bakıcılar ve oyun ablalarınızı seçerken siz marka olarak nelere dikkat ediyorsunuz?

Güvenlik bizim için her şeyden önce gelmektedir. Ailelere en güvenilir hizmeti sunabilmek için sistemimize başvuran adayları 5 aşamalı bir süreçten geçirip tek tek inceliyoruz.

Tüm bakıcı adayları

(i) telefon mülakatı
(ii) ofis görüşmesi
(iii) uzmanlık sınavı,
(iv) referans kontrolü ve
(v) sabıka kaydı kontrolü

aşamalarından geçtikten sonra oryantasyon programına tabi tutularak sisteme dahil ediliyorlar. Bakıcılarımızı seçerken çok önemli bir kuralımız var; o da kendi ailemizi emanet edeceğimiz insanlarla çalışmak. Tüm ailelere kendi ailemizi gösterdiğimiz özeni gösteriyoruz.

Tüm bunlara ek olarak Türkiye’de ilk defa yapılan anlaşmalara imza attık. Aileler ve yakınlarını, hizmet sırasında bakıcının kusuru neticesinde oluşabilecek zararlara karşı 100.000 $’lık üçüncü şahıs mali sorumluluk sigortası ile teminat altına alıyoruz. Ayrıca oluşabilecek acil durumlar için Acıbadem Mobil ile yaptığımız anlaşma ile ailelere ücretsiz ambulans hizmeti sunuyoruz.

İlaç takibi, Egzersiz desteği ve beslenme desteği gibi daha kişisel konulardaki bakımlar diğer bakım seçeneklerinden farkı nedir?

2023 yılında ülkemizde 65 yaş üzeri kişi sayısı yaklaşık 9 milyon kişiye ulaşacak. Yaşlı bakımı ülkemizde yeni gelişen hizmetler arasında bulunmakta. Özellikle medikal olmayan evde bakım hizmetleri daha önce çok bilinmiyordu. Zamanla duygusallaşan yaşlılar gün içinde yakın ilgi istiyor. Evde bakım hizmetinin gelişmesi ile kendilerine gün içinde arkadaşlık eden yaşlı bakıcıları aynı zamanda ilaç takibi, egzersiz desteği gibi konularda yardım ediyor.

Medikal olmayan bakım aslında bir tamamlayıcı bakım hizmetidir. Bunlar arasında ilaç takibi, kişisel bakım, egzersiz desteği, beslenme desteği, ulaşım desteği, gün içinde arkadaşlık edilmesi, hastanede refakat gibi hizmetler bulunmaktadır. Yaşlı bakıcıların uzmanlık alanları çerçevesinde verdiği bu hizmetler daha büyük rahatsızlıkların yaşanmaması için çok önemlidir. Mesela uzman bakıcı ile yapılacak egzersiz yaşlanmanın bazı belirtilerini tersine çevirebilir. Evde veya dışarıda yapılabilecek bu düşük tempolu egzersiz hareketleri, yaşlıyı zinde tuttuğu gibi, ruh halini de pozitif etkileyerek hafızanın güçlü kalmasını sağlar.

Ayrıca düzenli alınan bu tip bakım desteği, yaşlıların hastaneye yatması ya da hastaneden taburcu olduktan sonra hastaneye geri dönüş oranlarını azaltmaktadır.

Hizmetler ve uygulamalar hakkında daha fazla bilgi için: www.evdekibakicim.com

Yazarlar