Hakan Kütahya

Hakan Kütahya

Tüm Yazıları

Bu hafta sizlere iç mimari de malzeme açısından yeri her zaman ayrı olan, dünyanın dört bir yanından gelmiş tablo gibi yüzeylere sahip mermerlerin kullanım alanlarından bahsedeceğim.

Mermer bulunduğu coğrafi bölgeye göre şekillendiğinden ülke bazlı farklılıklar sergiliyor. Mermer ocağının toprak özelliklerine göre oluşan renkleri ve dokuları farklı. Mesela Portekiz’den gelen rose bir ürünü ülkemizde bulamıyoruz. Ki bu pencereden bakıldığında örneğin Uzakdoğu’dan çıkartılan bir mermerle Avrupa’da çıkartılan mermerler arasında gerek renk gerekse doku farkı oluşacağı aşikar. Dolayısıyla ben de hem ev sahibinin tercihlerini hem de tasarımın unsurlarını tamamlayacak olan ürünler arasından seçim yapıyorum eğer projemde mermer kullanacaksam.

Haberin Devamı

Masa ve tezgahlarda mermer kullanımının daha zor olduğunu biliyoruz. Ama mermerin dekorasyona kattığı o hissiyatı da fazlasıyla seviyoruz... Bu noktada da mermeri daha rahat kullanacağımız alanlarda konumlandırdık. Tv ünitesinin arkasında, kenar yüzeylerde mermer kullanmaya karar verdik. Özellikle bazı kenarlarda onyx seçtik ki ışık geçirgenliğinden dolayı arkasında yer alacak olan ışık sistemi yandığından ışığı dışa yansıtabilsin. Bir başka kullanım alanımız ise banyolar. Tek bir duvarda veya duş alanının içinde kullanmak kararında olacak. Çok fazla alternatifin olduğu mermerler arasında, bir tarafta yeşilin binbir tonunu görüyoruz bir diğeri ise mavi gökyüzü gibi bir plakayla bulutların üzerine çıkıyoruz. Bu kadar alternatifle inanın zaman zaman ana tasarımın bile dışına çıkma isteği doğuruyor. Ama genel dekorasyon ögelerine yine de sadık kalarak mobilyalara ve zeminlere uygun renkler içinde eleye eleye evinize uyanı seçiyorsunuz.

Dekorasyonda mermeri nasıl kullanırız

İşin özü bu kadar çeşidi sizinle paylaşıp dekorasyonda farklı seçeneklerinizin de olduğunu göstermek istedim. Eğer ben tezgah ve masalarda bu hassas malzemeyi koruyamam diyenlerdenseniz de duvarlarda, tv ünitesi arkasında, banyoların belirli duvarlarında kullanabilirsiniz. İlla ki her şeye rağmen mutfakta da kullanmak isteyenleriniz varsa bunun için de güzel bir fikrim var; tezgah arası seramik yerine tezgahta kullandığınız malzemeyi duvara kadar devam ettirerek tek bir yüzeyde görünmesini sağlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Umarım mermer konusunda siz de benim kadar heyecanlanmış ve farklı kullanım alanlarıyla yaşam alanlarınızda mermere de yer vermeyi düşünürsünüz. Biliyorum biraz zor bir malzeme ama kararında kullanınca evinizin atmosferini bir anda değiştirecek güce de sahip bir ürün. Unutmayın dozunda kararlar en güzel sonuca ulaştırır.