Deseni nerede, nasıl kullanmalıyız?

Desen kullanımı her zaman sorulan ve herkesin kafasını karıştıran bir konu. Deseni nerede, nasıl kullanmalıyız? sorusunu çoğu kez yanıtladım ama hazır yaz geliyorken yine üzerinden geçmek ve kafanızdaki soru işaretlerini en aza indirmek isterim.

Desen kullanımı gerçekten çok zor, ben kendimi bu konuda birkaç pratik gruplandırmayla sınırlayıp, sabitliyorum. Mesela çift desen kullanacaksam; aynı desenin farklı renkleri ile işlenmiş kumaşlar seçip mekanın içine dağıtıyorum. Örnek vermek gerekirse; geçenlerde bir salon için kumaş seçimine gittim, pudra tonlarında gül desenli kabartmalı bir kumaş seçtim. Ancak arkasına gelecek yemek bölümünün sandalye kumaşlarını ise mavi tonda seçtim. Böylelikle başka, onunla yarışabilecek bir desen koymadığım için hiçbiri birbirinin önüne geçmedi ve orada harika bir uyum sağlandı. Diğer seçenek ise benzer desenleri bir araya getirmek. Yine örnek vermek gerekirse; karteladan seçtiğim bu ürünün aynı kumaş türü olup, benzer ama aralarında farklılık olan desenini seçiyorum. Böylelikle benzer desenlerin uyumunu kullanıyorum.

Haberin Devamı

Kaçışı olmayan kontrast desenler, birbirinden alakasız ama tamamlayıcı desenler vardır. Bunlar da modern tasarımlı bir ev yapıyorsanız kullanabileceğiniz desenlerdir. Mesela siyah-beyaz çizgili kumaşa, siyah-beyaz puantiyeli desen seçebilirsiniz. Bunlar istediğiniz renklerde de olabilir. En sevdiğim ve asla modası geçmeyen kaz ayağı gibi klasik desenler ise yerini daha iri ve büyüklerine bıraktı. Yarım cm olan kaz ayağı, beş cm’e kadar büyüdü. Desen böylelikle daha görünür hale geldi.

Yeni moda olacak desenlerin gelişine az kaldı. Biraz da size bunlarla ilgili tüyolar vermek isterim. Mesela 2’li ya da 3’lü koltuklarınız sade, düz ve desensiz kumaş olup berjerlerinize renk desen düşünebilirsiniz.
Berjerlerin deseninde, tam ters köşede duvar kağıdı olarak aynı kumaşı kullanabilirsiniz veya benim gruplandırdığım şekilde tercihler yapabilirsiniz. Yeni çıkan duvar panellerini renkli seçip üzerine panel renklerini barındıran duvar kağıtlarını kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Benden size en büyük tavsiye ise desenleriniz her zaman okunabilir büyüklükte olsun. Desenler ne kadar ufak olursa o kadar curcuna ve karmaşaya sebep olur. Yaşama alanına girildiğinde, kapıdan okunmayan desenler yaklaştıkça fark edilir ama bütünde belli olmayan deseni ne yapayım diyebilirsiniz. Ancak hepsi genelde birbirini tamamlayıp bir bütün olarak okunması gerekir.

Desen konusunu da burada bitirip yeni konuları sizinle paylaşmak için hazırlıklara devam ediyorum.

Şimdilik hoşça kalın...