Yaşam Her mesleğin hastalığı var

Her mesleğin hastalığı var

12.08.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Borsacı ve doktorlarda anksiyete bozukluğu, öğretmenlerde ise daha çok enfeksiyonla ilgili hastalıklar görülüyor

Her mesleğin hastalığı var

İşyerinde insan sağlığına zararlı fiziksel ve biyolojik etkenlerin meydana getirdiği “meslek hastalığı” başta üst düzey yöneticiler olmak üzere borsacılar, bankacılar, gazeteciler, avukatlar, doktorlar ve öğretmenler üzerinde daha çok etkili oluyor.
Vehbi Koç Vakfı (VKV) Amerikan Hastanesi Dahiliye Bölümü’nde görevli Dr. Bülent Yardımcı, yüksek stres altındaki meslek gruplarının pekçok sağlık sorunuyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Başta üst düzey yöneticiler olmak üzere, borsacılar, bankacılar, gazeteciler, avukatlar, doktorlar ve öğretmenlerde anksiyete bozukluğu ve depresyon gibi hastalıkların daha sık görüldüğünü belirten Dr. Yardımcı, şöyle konuştu:
“Ayrıca mide barsak hastalıklarının sıklığı da artmıştır. Strese ek olarak yoğun çalışma temposundan dolayı düzensiz beslenme, gastrit, ülser, spastik kolon gibi hastalıkların daha sık görülmesine neden olurlar. Saydığımız tüm çalışma gruplarında tempo yoğunluğu daha çok zihinsel düzeydedir. 

Ortam önemli
Fizik gücüne dayanmayan daha masa başı işler olduğundan hareketsizlik, beraberinde riskleri getirmektedir. Kilo fazlalığı, kalp damar hastalıkları, kan yağları yüksekliği, şeker metabolizması bozukluğu oranı bu grupta artma eğilimindedir.”
Meslek gruplarının çalıştığı ortamın da önemine dikkat çeken Yardımcı, “Öğretmenler kalabalık ortamlarda çalıştıkları için solunum yolu ile bulaşan enfeksiyon hastalıkları açısından risk altındadırlar. Sürekli konuşmak zorunda olduklarından ses telleri ve boğazla ilgili hastalık oranları yüksektir” dedi.

Yazarlar