Genel Sağlık Kadavra kafalarına botoks, dolgu! Tartışma yarattı: 'Tıp ile güzellik aynı şey değil'

Kadavra kafalarına botoks, dolgu! Tartışma yarattı: 'Tıp ile güzellik aynı şey değil'

31.03.2024 - 07:17 | Son Güncellenme:

Başta doktor adaylarının yetişmesine, sonrasında ise tıp dünyasında yeni tekniklerin gelişmesine vesile olan kadavra bağışı İngiltere'de etik tartışması yarattı. Bu tartışmaya sebep olan şey ise kadavra kafalarının botoks ve dolgu için estetik kurslarına pazarlanması.

Kadavra kafalarına botoks, dolgu Tartışma yarattı: Tıp ile güzellik aynı şey değil

Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - Dünya üzerinde birçok kişi öldükten sonra bedenlerini insanlığa ve bilime faydalı olması düşüncesiyle tıp dünyasına kadavra olarak bağışlıyor. Ancak geçtiğimiz günlerde İngiltere'nin sağlık sistemi NHS (Birleşik Krallık Sağlık Sistemi) kapsamında yapıldığı ortaya çıkan bir olay, sağlık dünyasını ayağa kaldırdı ve 'etik' tartışmalarını gündeme getirdi.

Haberin Devamı

Kadavra kafalarına botoks, dolgu Tartışma yarattı: Tıp ile güzellik aynı şey değil

60 BİN LİRAYI VEREN EĞİTİMİ ALIYOR

Kaynakların bildirdiğine göre sağlık görevlilerine botoks ve dolgu maddelerinin güvenli bir şekilde nasıl uygulanacağını öğretmek için bağışlanan cesetlerin kafaları kesiliyor. NHS'ye bağlı vakıflar  kadavraları, üzerinde kozmetik teknikleri uygulamaları için doktorlardan, hemşirelerden ve diş hekimlerinden 1.440 pound (yaklaşık 60 bin lira) kadar ücret alan özel estetik kurslarının kullanımına sunuyor.

Kırışıklığa meydan okuyan botulinum toksini enjeksiyonları yani botoks, dolgu gibi estetik tedaviler NHS kapsamında değil. Birçok kişi, kurs veren firmaları ve kursakatılan sağlık görevlilerini kadavraları bağışlayan insanların cömertliğinden 'etik olmayan bir şekilde' faydalanmakla ve 'kazançlı' ticareti kolaylaştırdığı için eleştirdi.

Kozmetik Kursları ve Nottingham Üniversitesi Hastaneleri çeşitli 'Enjekte Edilebilir Estetik Tedaviler İçin Kadavra Yüz Anatomisi Eğitimi' düzenliyor ve bir sonraki etkinliğin 23 Mayıs'ta yapılması planlanıyor. Firmalar, bu uygulamalı deneyimde kullanılmak üzere gerekli kafaları sağlamak için NHS'nin Ulusal Depo Merkezi ile ortaklık kurduğunu söylüyor. Web sitesinde yer alan bilgide, kursta dolgu yerleştirmenin kişinin yüz anatomisiyle nasıl etkileşime girdiğinin incelendiği ve bunun da tedavileri mümkün olan en güvenli şekilde optimize etmelerine olanak sağladığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Kadavra kafalarına botoks, dolgu Tartışma yarattı: Tıp ile güzellik aynı şey değil

ESTETİK EĞİTİMİNDE KULLANILACAĞI BİLGİSİ VERİLMİYOR

Kursun internet sitesinde yaptığı açıklamalarda, "Bu eğitim insan anatomisinin üç boyutlu gözlemi ve diseksiyonu, dermal dolgu ürünlerimizin doğru yerleştirilmesini optimize etmek için yüzün farklı katmanlarını ve yapılarını birleştirmeyi ilk elden görme fırsatı sunuyor. Uygulayıcılar ayrıca gelecekteki uygulamalarında ortaya çıkabilecek komplikasyonlarla başa çıkma konusunda güven kazanacaklardır" ifadeleri yer alıyor.

Bütün olanların yanı sıra 'NHS Trust' tarafından bedenlerini bağışlamayı düşünen kişilere veya ailelerine dağıtılan bir kitapçıkta, cesetlerin estetik eğitiminde kullanıldığına dair hiçbir bilgi yer almıyor. Bunun yerine şu ifadeler yazıyor:

"Bağışınız, Ulusal Depo Merkezi tarafından belirlenen yeni nesil sağlık profesyonellerinin ve uygun niteliklere sahip bireylerin eğitimine katkıda bulunacaktır. Aynı zamanda hayat kurtarıcı tekniklerin geliştirilmesine veya yeni cerrahi cihazların geliştirilmesine de yardımcı olacaktır."

SADECE 3 AMAÇ İZİN VAR

Bunlar arasında cerrahların yeni teknikleri uygulamalarına yardımcı olmak, sağlık görevlilerin tıbbi eğitimi ve yanık mağdurlarına yardımcı olacak tedavilerin geliştirilmesi yer alıyor. Ancak estetik amaç için kullanım ifadeler arasında yok.

Haberin Devamı

Kadavra kafalarına botoks, dolgu Tartışma yarattı: Tıp ile güzellik aynı şey değil

Birleşik Krallık kurallarına göre, tıbbi araştırma ve eğitim için bağışlanan organlar yalnızca üç amaç için kullanılabilir: Tıp öğrencilerine eğitim vermek, yeni cerrahi teknikleri/araçları test etmek gibi tıbbi araştırmalar ve kayıtlı sağlık profesyonellerinin ileri eğitimi. Kadavraların kullanıldığı estetik kursları ise bir nevi alt kategori ve bu nedenle bilgi paylaşımının gerektiği vurgulanıyor.

'TIP İLE GÜZELLİK ARASINDAKİ FARKI BİLİYOR'

Birçok kişi bunun insanların ve ailelerinin beden bağışlama niyetlerini ihlal ettiğini söylüyor. Güzellik endüstrisindeki güvenlik ve etik standartlarını iyileştirmeye yöenelik çalışmalara imza atan bir kuruluş olan Safety and Beauty'nin kurucusu Antonia Mariconda, bu kursların 'etik dışı' olduğunu "Kozmetik eğitimi için kadavra kafasını kullanmak etik değil" diyerek ifade ederek şu yorumda bulundu:

"Kozmetik tedavilerin güvenli bir şekilde nereye enjekte edileceğini öğrenen insanlarla dolu bir odada, bir kadavra kafasının tıbbi veya bilimsel araştırmalar için kullanılacağının düşünülmesi onurlu bir tutum değil. Estetik, ilaç değildir. Kârlı bir şekilde kapitalize edilen çok büyük bir gri alan var. Halk aptal değil, tıp ile güzellik arasındaki farkı biliyor."

Yazarlar