Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökçen Erdoğan

Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökçen Erdoğan

gokceneylul@gmail.com

Tüm Yazıları

Neden menopozdan sonra seksin sizin için geçmişte kalacağını düşünüyorsunuz? Çünkü size yani bize, yıllar ve nesiller boyu, tek özelliğimizin cinsel yönden tatmin etmek ve çocuk doğurmak olduğunu söylediler, ima ettiler ya da hissettirdiler. Oysa bu muazzam ve doğal güce sahip olmayan kadınlar da en az sahip olanlar kadar kadındırlar. Ve bir kadın, yalnızca doğurgan olmakla tanımlanamaz. Orgazm da olabiliriz mesela. İyi sevişebilir, iyi bir sevişme talep edebiliriz. Ve menopoz, bunların önünde asla engel değildir.

Haberin Devamı

Menopozun kadınları hiçbir açıdan etkilemediğini söyleyemem. Zira hormonal değişimlerin kuvvetle hissedildiği bir dönemden psikolojik olarak olumsuz etkilenmek de pek ala olağan kabul edilir. Ama bu etki kaçınılmaz ya da sonsuz değildir. Cinsel yaşam, menopozla bitmez. Ama biteceğine inanmak cinsel istekte ciddi bir azalmaya neden olabilir. Yani aslında vazgeçmişlik ve de duygusal çıkmazlara girmek cinselliğin sonu olabilir; kimse faturayı hemen menopoza kesmesin.

Cinsel yaşamın ilk gece, orgazm, kadın erkek farkları vs gibi pek çok konusunda olduğu gibi menopoz konusunda da etrafınızda pek çok felaket tellalı bulunduğundan neredeyse eminim. Oysa bu süreci mutlaka jinekolojik muayeneden geçerek, süreci hafifletmek için doktorunuz uygun görürse ilaç desteği alarak ve ihtiyacınız olduğunu hissederseniz psikolojik destek dahi alarak sorunsuz ya da çok hafif geçirebilirsiniz. Psikolojik destek, ağır bir sendrom içinde olduğunuzdan değil, stresle ve kaygıyla baş etmede güçlük çeken insani yanınıza yardım içindir ve asla büyütmemelisiniz. Zaten sıklıkla da ihtiyaç duyulmaz ama duyarsanız da asla çekinmeyin.

Menopozdan sonra orgazm sayısını ciddi biçimde artıran çok sayıda kadın var

Size güzel bir haberim var; menopoz sonrası sekste ciddi atılım yapan çok sayıda kadın var. Çünkü korunma derdi ortadan kalkan, regl molası verme zorunluluğunun sona erdiğini fark eden ve kendini daha sınırsız, daha özgür hisseden çok sayıda kadın var. Fantezilerini gerçekleştirmeye, dillendirmeye başlayan, partner bulma konusunda atağa geçen ve menopozdan sonra orgazm sayısını ciddi biçimde artıran çokça kadın. Onlardan biri olmamanız için hiçbir sebep yok.

Haberin Devamı

Kötü bir haberim de var; menopoza girdikten sonra eşinin daha genç kadınlar arayışına hak veren kadınlar da var. Siz hala orada olduğunuza ve vajinanız da yerinde durduğuna göre erkeğinki düpedüz bahane aramak. Kendinize bunu yapmayın. Hazla tanışmak, kendinizi ve sınırlarınızı tanımak için asla geç kalmazsınız ve hatta görün ki hayat resmen kaçıyor. Sevişerek yakalayın.

Menopoz, gebe kalma olasılığınızı sonlandırır ve aylık regl düzeninizi kalıcı biçimde değiştirir, ortadan kaldırır. Ama cinsel haz almanızın önünde kati bir engel yoktur. Psikolojinizi sağlam ve cinsel algınızı açık tutun yeter.