Sağlık Karaciğer Yağlanmasına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer? Karaciğer Yağlanması Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Karaciğer Yağlanmasına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer? Karaciğer Yağlanması Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

03.12.2021 - 15:45 | Son Güncellenme:

Tıp literatüründeki karşılığı hepatosteatoz olan karaciğer yağlanması insanın yaşam kalitesini oldukça düşüren sağlık sorunları arasında yer alır. Karaciğer hücrelerinde yağ birikmesi sonucundan ortaya çıkan karaciğer yağlanmasına metobolik sendrom veya aşırı alkol tüketimi neden olabilir. İştahsızlık, halsizlik ve yorgunluk, karın ağrısı, karında şişlik gibi semptomlar karaciğer yağlanması belirtileri arasındadır. Karaciğer yağlanması için genellikle diyet, düzenli spor, sebze meyve gibi besinlerin tüketimi önerilir. Karaciğer yağlanmasına ne iyi gelir, nasıl geçer? diyorsanız “Karaciğer yağlanması belirtileri ve nedenleri nelerdir?” içeriğimizden detaylara ulaşabilirsiniz.

Karaciğer Yağlanmasına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer Karaciğer Yağlanması Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir

Karaciğer yağlanması, karaciğer hücrelerinin olması gerekenden daha fazla yağ biriktirmesiyle oluşan bir sağlık problemidir. Kişiden kişiye belirtileri ve nedenleri farklılık gösteren karaciğer yağlanması, kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Fazla kilo ve aşırı alkol tüketimine bağlı olarak ortaya çıkan karaciğer yağlanmasında genellikle kilo verilmesi, alkol tüketiminin bırakılması, diyet, düzenli spor önerilir

Haberin Devamı

Hepatosteatoz veya yağlı karaciğer hastalığı, karaciğer hücrelerinde yağ birikmesi ile karakterizedir. Metabolik sendrom veya aşırı alkol tüketiminden kaynaklanır ve siroza ilerleyebilir.

Karaciğer Yağlanması Nasıl Geçer?

Yağlı karaciğer hastalığı, karaciğerde yağ birikmesidir. Yağ damlacıkları karaciğer hücrelerine ulaşır ve orada birikir; toksik değildirler. Karaciğer hücreleri hasar görmediğinde basit steatozdan söz ediyoruz, karaciğerde yağ birikimi ile karakterize iyi huylu bir aşamadır.

Hastalık, karaciğer dokusunun tamamının etkilendiği ileri bir aşamaya ulaştığında yaygın veya şiddetli yağlanmadan söz ederiz.

Yapılması gereken ilk şey, fruktoz veya glikoz-fruktoz (veya HFCS) içeren endüstriyel yiyecekleri hayatınızdan çıkararak işe başlayabilirsiniz. Doğal bir tedavi olan gıda takviyeleri almak da yağlı karaciğer hastalığına karşı savaşmaya yardımcı olur.

Haberin Devamı

Daha önce açıklandığı gibi, hepatik steatoz veya yağlı karaciğer hastalığına, bir mitokondriyal yetmezlik, yani içerideki enerji bitkilerinin arızalanması eklenen karaciğerin iltihabı eşlik eder. B vitamini ile tedaviyi desteklemek gerekir.

 Karaciğer Yağlanmasına Ne İyi Gelir?

Doğal tedavi olan bitkisel ilaçların da yağlı karaciğer hastalığına karşı savaştığı düşünülebilir.

Pek çok bitkinin karaciğer üzerinde, kolagoglar, yani safra kesesinin kasılmasını uyararak, safra üretimini artırarak kolleretik ve hatta rejeneratif olabilecek farklı eylemlerle bir etkisi vardır.

Karaciğer steatozunun (NAFLD) gelişimi, yaşam tarzımızla yakından bağlantılıdır, yani aşırı derecede rafine edilmiş, işlenmiş, şeker ve fruktoz açısından çok yüksek gıda tüketimi ve buna eşlik eden az fiziksel egzersizle hareketsiz bir yaşam tarzı karaciğer yağlanmasına neden olur. Spor aktivitesi ve doğal beslenme bu sorunu ortadan kaldırır.

Elma Sirkesi

Karaciğer Yağlanmasına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer Karaciğer Yağlanması Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir

Karaciğer tedavisinde kullanılan bitkisel tedavi yöntemlerinden olan elma sirkesi tam bir karaciğer dostudur. Elma sirkesi karaciğeri onarır ve yağlanmayı da ortadan kaldırır. Karaciğer yağlanması için oldukça etkili bir bitkisel tedavi yöntemleri arasındadır. Düzenli olarak elma sirkesi tüketildiği takdirde karaciğer yağlanması gibi şikayetler ortadan kalkacak ve kendinizi artık daha da iyi hissedeceksiniz. Elma sirkesi aynı zamanda kilo vermeye de yardımcı olan doğal gıdalardan biridir.

Haberin Devamı

Limon

Karaciğer Yağlanmasına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer Karaciğer Yağlanması Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir

Limon vücut için tam bir antioksidan görevi görür. Aynı zamanda da karaciğer yağlanması şikayeti olanlar için de limon kullanılmaktadır. Limon aynı zamanda bol miktarda c vitamini içeren bir doğal gıdadır. İçerdiği c vitamini ile birlikte karaciğer yağlanmasına yönelik etkili bir bitkisel çözümler arasındadır. Limon için de uzmanların karaciğer dostu olduğunu söyledikleri bilinmektedir. Vücuttaki tüm zararlı toksinleri atan limon aynı zamanda karaciğerde ki yağlanmayı da önler. Böylece daha sağlıklı bir karaciğere sahip olursunuz. Limonu günde 2 kez tüketebilir dilerseniz şeker ilave ederek de suyunu içebilirsiniz.

Karahindiba

Karaciğer Yağlanmasına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer Karaciğer Yağlanması Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir

Karaciğer yağlanması için etkili bir diğer bitkisel yöntemlerden olan karahindiba faydaları saymakla bitmeyen bir bitkidir. Karahindiba karaciğer yağlanması için etkili toniklerden biri olarak bilinmektedir. Karaciğer etrafında oluşan yağları eriten ve kişinin kendisini daha iyi hissetmesini sağlayan karahindiba alkolle ilişkisi olmayan karaciğer yağlanmasında oldukça etkilidir. Bir bardak sıcak suyun içerisine ilave edeceğiniz karahindibayı günde 1 kez olmak üzere tüketerek karaciğer yağlanması şikayetlerinizden kurtulmanız mümkündür.

Haberin Devamı

Yeşil Çay

Karaciğer Yağlanmasına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer Karaciğer Yağlanması Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir

Bitkisel çaylarda karaciğer yağlanması için oldukça etkili olabilmektedir. Karaciğer yağlanması bitkisel yollardan tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Yeşil çayı günde 3 kez olmak üzere tüketerek karaciğerinizi onarabilirsiniz. Eğer karaciğerinizde yağlanmadan dolayı hasar oluşmuşsa yeşil çay ile birlikte bütün bu hasarları giderebilmek de mümkündür. Eğer alkolle alakası olmayan bir karaciğer yağlanmanız söz konusu ise, yeşil çayı gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Yeşil çay aynı zamanda karaciğerin işlevini yerine getirmesi daha fonksiyonlu çalışmasına da yardımcı olmaktadır.

Haberin Devamı

Papatya

Karaciğer Yağlanmasına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer Karaciğer Yağlanması Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir

Papatya çayı da karaciğer yağlanmasına iyi gelen etkili bir çözümdür. Karaciğer yağlanması problemi yaşayanlar için papatya çayı oldukça iyidir. Çünkü papatya çayı sahip olduğu enzimler ve besin değerleri ile birlikte karaciğeri onarır ve karaciğerde yer alan tüm hasarları önler. Papatya çayını günde 2 kez olmak üzere düzenli olarak tüketerek karaciğer yağlanmasını geçirebilirsiniz. Papatya çayı düzenli tüketildiği takdirde daha etkili sonuç vermekte ve bu tarz şikayetleri de ortadan kaldırmaktadır.

Yağlanmaya Karşı Besinler Nelerdir?

B vitamini, alfa-lipoik asit, magnezyum veya omega-3 takviyesi yapılabilir.

Düşünülenin aksine çikolata, koyu olması ve %70'in üzerinde kakao içeriği olması koşuluyla karaciğere iyi gelir. İçerdiği magnezyum, bu organ üzerinde koruyucu bir etkiye sahiptir. Ayrıca antioksidanlar açısından oldukça zengindir.

Yağlı tohumlar (ceviz, fıstık, fındık, badem...) son derece zengin olan fosfor kaynağıdır ve fosfor, karaciğere çok faydalı bir maden tuzudur. Süt ürünleri, süt, peynir veya yoğurt sağlığınız için oldukça etkilidir.

Çay ve özellikle yeşil çay, olduğu antioksidanlar açısından çok zengindir. Bu moleküller, karaciğeri aktive etmeyi ve detoksifiye etmeyi mümkün kılar. Karaciğerin demire ihtiyacı vardır.

Demir, gerektiğinde hemoglobinde demiri taşıyan bir protein olan ferritin sayesinde esas olarak karaciğerde depolanır.

Siyah frenk üzümü, yaban mersini veya çilek gibi kırmızı meyveler özellikle C vitamini bakımından zengindir. Kırmızı meyveler gibi narenciye de tüketilebilir.

 

Karaciğer Yağlanması Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer yağlanması genellikle asemptomatiktir. Özellikle ilk aşamalarda herhangi bir belirti görülmeyebilir ve hekimin kuşkulanması ile tanı konabilir. Hastalık ilerledikçe ağrı oluşturabilir. Karaciğer yağlanması ciltte belirtileri ile de rahatsızlık verebilir. Ciltte kaşıntı, kızarıklık ve pullanma yapabilir. Toplumda en çok bilinen cilt belirtileri ortaya çıktığında çoğunlukla karaciğer yağlanması ileri evrelere ulaşmıştır. Bunun haricinde hastalığın derecesine bağlı olarak aşağıdaki semptomlar oluşabilir.

- İştahsızlık
- Kilo kaybı
- Halsizlik ve yorgunluk
- Mide bulantısı ve kusma
- Sarılık
- Karın ağrısı
- Karında şişlik

Karaciğer Yağlanması Neden Olur?

Yağlı karaciğer hastalığı, aşırı ve düzenli alkol kullanımına (alkolik yağlı karaciğer hastalığı) bağlanabilir veya alkol tüketimi olmadan ortaya çıkabilir. Bunların arasında genetik yatkınlıklar, zayıf kontrol edilen diyabet, hiperglisemi veya arteriyel hipertansiyon, ayrıca aşırı kilo, obezite ve hareketsiz yaşam tarzı vardır. Alkol tüketimi ile ilgisi olmadığında, bu hastalık şeker bağımlılığından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle soda hastalığı olarak da adlandırılır.

Hastalığın üstesinden gelmek için hastaların kilo vermek, düzenli fiziksel aktivite yapmak ve düşük kalorili diyetler uygulamaktan başka seçeneği yoktur. Şu anda hiçbir tedavi bu hastalığı iyileştiremez.

Semptomları hafifletmek için ilaçlar verilebilir, ancak onları iyileştirmek için değil.

Tüm hastalıklar gibi, insan yağlı karaciğer hastalığı da ciddi şekilde karmaşık olabilir. Kardiyovasküler risk aslında hasta ölümlerinin önde gelen nedenidir. Kişi ayrıca kronik karaciğer hastalığından muzdarip olabilir. Karaciğer çok etkilenirse, hastaların karaciğer nakli olması gerekecektir.

Bir doktor yağlı karaciğer hastalığından şüphelenirse, önce hastaya alkol tüketimini sorar, çünkü aşırı emilim ciddi karaciğer hasarına neden olur. Sağlık uzmanı ayrıca, daha sonra siroza dönüşebilecek iltihabı tespit etmek için kan testleri de ister. Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya karaciğerin ultrasonu gibi testler yapılabilir. Sonuçlar aşırı yağ olup olmadığını gösterir, ancak iltihap veya fibrozu tespit edemezler.

Yazarlar