Genel Sağlık Kasım ayı, akciğer kanseri farkındalık ayı

Kasım ayı, akciğer kanseri farkındalık ayı

26.11.2015 - 11:48 | Son Güncellenme:

Her yıl Kasım ayında, akciğer kanseri konusunda toplumda farkındalığı artırmak amacıyla dünya çapında çeşitli çalışmalar yürütülüyor.

Kasım ayı, akciğer kanseri farkındalık ayı

Tüm toplumlarda en ölümcül kanser olan akciğer kanserinin önlenmesi ve sigara kullanımının azaltılması konusunda toplumu bilgilendirmek, Kanser Savaşçıları Derneği’nin de en önemli amaçları arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Bugüne kadar gerek yaygın sigara tüketimi gerekse erken tanı olanaklarının sınırlı olması sebebiyle akciğer kanseri genellikle geç dönemlerde teşhis edilebiliyor ve bu durum doğrudan hastaların yaşam sürelerini olumsuz etkiliyordu. Dünyada yapılan son bilimsel çalışmalar, risk gruplarında yapılacak akciğer kanseri taramalarıyla bu ölümcül kanserin erken tanı ve tedavi imkanının olduğunu gösteriyor. Hatta bu taramalar, ABD, Avustralya başta olmak üzere çeşitli ülkelerde devlet sigortaları tarafından karşılanmaya başladı bile.

İşte biz de Kanser Savaşçıları Derneği olarak bu sene Kasım ayında bu konuya dikkat çekerek, toplumu bilgilendirmeyi ve yeni tarama yöntemleri, tedaviler ve sigara tüketiminin azaltılmasına yönelik çalışmalar konusunda farkındalık oluşturmayı çok istiyoruz.

Haberin Devamı

Bu amaçla Şişli Belediyesi işbirliğiyle Kasım ayının son günü Amerikan Hastanesi’nde konuyla ilgili toplumu bilgilendirmek amacıyla bir toplantı düzenliyoruz.

Akciğer kanserinde erken teşhisi mümkün kılan uygulamalar, taramanın önemi ve sigarayı bırakmayla ilgili yeni yöntemlerden beslenmeye kadar pek konunun anlatılacağı bu önemli toplantıda sizi de aramızda görmek bize onur verecektir.

KANSER SAVAŞÇILARI DERNEĞİ

HEPİMİZ BİRİMİZ İÇİN

Kanser Savaşçıları, Amerikan Hastanesi doktorlarının ve Türkiye’nin dört bir yanından uzmanların, hastalığı atlatmış kişilerin ve hasta yakınlarının destek verdiği ve gönüllü olduğu bir sivil toplum organizasyonu. Amacımız, kanser tanısı alanlara tüm süreç boyunca destek olmak, onları bu süreci deneyimlemiş ve sağlığına kavuşmuş hastalarla bir araya getirmek, psiko-onkologlar denetiminde destek grupları oluşturmak ve ihtiyacı olan hastanelerin çocuk onkoloji servislerine yardım götürebilmek.

Derneğimizle ilgili tüm bilgilere Facebook sayfasından ulaşabilirsiniz.

Akciğer Kanseri ile ilgili doğru bilinen yanlışlar ve bazı istatistikler

1. Akciğer kanseri, hem kadınlar hem de erkekler için tüm kanserler arasında açık ara en ölümcül kanser türü. Amerikan Kanser Derneği verilerine göre akciğer kanseri nedeniyle bir yılda hayatını kaybeden hasta sayısı kolon, meme ve prostat kanserlerine bağlı ölümlerin toplamından bile fazla.

Haberin Devamı

2. Akciğer kanseri, hem erkekler hem de kadınlar arasında en sık görülen ikinci kanser türü – deri kanserleri dışında-. Erkekler için ilk sırada prostat kanseri yer alırken, kadınlar arasında en sık görülen kanser, meme kanseri.

3. Kansere bağlı tüm ölümlerin yüzde 27’si akciğer kanserinden kaynaklanıyor. Tüm yeni kanser olgularının yüzde 13’ünü karaciğer kanseri oluşturuyor.

4. Sadece bugün dünyada 400 binden fazla kişiye akciğer kanseri tanısı kondu.

5. Akciğer kanseri görülme hızı, erkekler arasında son yirmi yıldır düşüşte. Ne var ki kadınlar için akciğer kanseri görülme hızı yakın zamana kadar yükselişteydi.

KANSER SAVAŞÇILARI DERNEĞİ

Yazarlar