Yaşam Kumaş Boyası Nasıl Kullanılır? Evde Polyester Kumaşı Boyama Yöntemleri

Kumaş Boyası Nasıl Kullanılır? Evde Polyester Kumaşı Boyama Yöntemleri

09.12.2020 - 05:29 | Son Güncellenme:

Tekstil ürünleri zamanla sahip oldukları renkleri kaybederler. Kimisinin rengi solarken, kimisinin ise renklerinde değişmeler meydana gelir. Bazı tekstil ürünleri ise lekelenir veya çamaşır suyu gibi sebeplerle renkleri atar. İşte bu gibi durumlarla başa çıkmak için kumaş boyalarına başvururuz. Sizde sahip olduğunuz tekstil ürünlerini yeniden renklendirmek istiyorsanız, tüm detayları sizler için derledik.

Kumaş Boyası Nasıl Kullanılır Evde Polyester Kumaşı Boyama Yöntemleri

Kumaş boyası yapmak son derce kolay bir işlem olmaktadır. Ancak dikkat edilmesi gereken bazı incelikleri bulunmaktadır. Bunlara dikkat edildiğinde ise kumaşları tekrardan renklendirmek hem kolay hem de eğlenceli olacaktır.

Kumaş Boyası Nasıl Kullanılır?

Kumaş boyama işlemine başlamadan önce yapılması gereken ilk iş kumaşın cinsinin belirlenmesi olmaktadır. Çünkü farklı türdeki kumaşlar farklı boya ve yöntemlere ihtiyaç duymaktadır. Örneğin ipek veya saten gibi kumaşlar genellikle kumaş boyası ile boyandığında renkleri tutmamaktadır. Diğer bir yandan tafta ya da desenli kumaşları boyamak desenlerin kaybolmasına neden olabilmektedir. Bunların dışında kumaş boyama yapmak için iki farklı yöntem uygulanmaktadır. Bu yöntemlerin ilki çamaşır makinası olmaktadır. Çamaşır makinası ile kumaş boyamak için;

Haberin Devamı

Öncelikle bir kapta toz kumaş boyası, bir tatlı kaşığı tuz, bir çorba kaşığı sirkenin ve bir miktar sıcak suyun karıştırılması gerekmektedir.

Boyanmak istenilen kumaş çamaşır makinasına atılır ve 15 dakikalık kısa programda ıslatılır. Ancak sıkma işleminin yapılmaması gerekmektedir.

İlk yıkama işlemi bittikten sonra hazırlanan karışım direkt olarak makinadaki kumaşın üzerine dökülmelidir.

Boya sabitleyicisi ise makinanın yumuşatıcı gözüne dökülmelidir.

Bu hali ile 80 veya 90 derecede kumaş tekrar yıkanmalıdır. Bu yıkamada da sıkma işlemi uygulanmamalıdır.

Yıkama bittikten sonra ıslak hali ile kumaş asılmalı ve kurumaya bırakılmalıdır.

Kumaş boyama için uygulanacak bir diğer yöntem ise elle olmaktadır. Bunun için yapılacaklar;

Haberin Devamı

İlk kovanın içerisine toz kumaş boyası konur su ile doldurulur ve kumaş bu suda 2 saat süre ile bekletilir.

Daha sonrasında başka bir kovaya toz boya, tuz ve su koyulur.

Kumaş bu kovanın içerisinde çitilenir.

En son sudan geçirilen kumaş sıkılmadan kuruması için asılır.

Evde Polyester Kumaşı Boyama Yöntemleri

Evde polyester kumaşların boyanması hem zahmetli olmakta, hem de istenilen sonuçları sağlamamaktadır. Bunun en büyük sebebi ise bu kumaşların lif bağlarında boya ile kimyasal bağ kurabilecek yapıların bulunmamasıdır. Bu sebeple bu kumaşların evde boyanması önerilmemektedir.

 

Yazarlar