Merve Karataşlı

Merve Karataşlı

mervekaratasli@hotmail.com

Tüm Yazıları

Flexitarian Diyet Nedir?

Ünlü diyetisyen Dawn Jackson Blatner tarafından vejetaryen beslenmenin faydalarından yararlanırken, hayvansal gıdaları sınırlı da olsa tüketebilmeniz için oluşturulmuş bir diyet formudur. Bu nedenle bu diyeti uygulayanlar hayvansal ürünleri de tüketebildikleri için vegan veya vejetaryen olarak kabul edilmezler. Hatta diyetin adı da ‘esnek’ ve ‘vejetaryen’ sözcüklerinin birleşimi ile ifade edilmiştir.

Flexitarian Diyetin Kuralları Nelerdir?

Ağırlıklı olarak tahıl, baklagil, meyve ve sebze tüketmeniz gerekmektedir.

Haberin Devamı

Katı kurallar yerine daha esnek olarak ara ara et ve hayvansal ürünleri de tüketebilirsiniz.

Çoğunlukla hayvansal protein yerine bitkisel proteini tercih etmelisiniz.

İşlenmiş gıdaları olabildiğince az, doğal gıdaları ise çok daha fazla şekilde tüketmelisiniz.

Rafine şeker içeren tatlıları sınırlandırmalısınız.

Peki Bu Diyetin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

-Lif ve sağlıklı yağlar bakımından zengin olan bir diyet olduğundan dolayı kalp sağlığı için faydalı olan bir diyettir. Dolaşım sisteminizdeki sorunların azalmasına ve kalp damar sorunlarınızın oluşmamasına yardımcı olur.

-Kötü kolesterolün düşmesine ve iyi kolesterol seviyenizin artmasına yardımcı olur. Bu da uzun vadede çok daha sağlıklı bir yaşama işarettir.

-Bel çevrenizdeki yağlanmanın azalmasına ve tekrardan oluşumuna engel olan bir diyettir. Yüksek kalorili gıdaları hayatınızdan çıkarttığı için zaman içerisinde azar azar kilo kaybı yaşadığınız fark edeceksiniz.

-Tip 2 diyabet riskini azaltarak sizi diyabete karşı korur.

-Yüksek oranda tohum, meyve, sebze, sağlıklı yağlar ve tahıl tükettiğiniz için kolorektal kansere karşı koruyucu etki gösterir. Yapılan araştırmalara göre yarı vejetaryen beslenme düzenine sahip kişilerin diğerlerine göre %8 oranında kansere yakalanma riskinin daha az olduğunu kanıtlanmıştır.

Dikkat Etmeniz Gerekenler

-Bu diyeti de uygularken tabii ki egzersiz yapmalısınız. Biliyorsunuz ki egzersiz sadece diyet yaparken değil sağlıklı yaşamda olması gereken bir aktivitedir. Bu nedenle günde 30 dakika kadar hafif tempoda da olsa yürüyüş, koşu yapmanız bedeninize mükemmel bir sağlık takviyesi olacaktır.

Haberin Devamı

-Flexitarian diyetin henüz bilinen bir zararı yoktur. Gün içerisinde hemen hemen her gıdadan orantılı ve tabi sağlıklı şekilde tükettiğiniz için makro ve mikro besin elementlerini bedeninize alabilirsiniz. Bu nedenle herhangi bir eksiklik yaşamanız söz konusu değildir.

-Günde en az 2,5-3 litre su içmeye dikkat etmelisiniz.

-Yeterli uyku ve olabildiğince stresten uzak bir yaşama yönelmenizde de fayda var.

-Tabii yine de her diyette olduğu gibi bedeninizde herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığından emin olduktan sonra bir uzman kontrolünde bu diyete yönelmenizde fayda var diyorum.

Örnek Liste;

Kahvaltı 

Fıstık ezmeli bir tost ile güne başlayın. Tostunuza çok az miktarda doğal tereyağı da ekleyebilirsiniz. Yanında bir fincan limonlu yeşil çay ve birkaç dilim yeşil elma yeterli olacaktır.

Öğle yemeği

Sebzeli ev yapımı burger (içerisine ezilmiş avokado, brokoli veya sevdiğiniz yeşillikleri ekleyip, tam tahıllı bir hamburger köftesi hazırlamaya özen gösterin)

Haberin Devamı

Atıştırma

Kuruyemiş ile birkaç dilim ananas mükemmel bir seçim olacaktır.

Akşam yemeği

Sevdiğiniz mevsim sebzeleri eşliğinde 1 porsiyon pişmiş tavuk göğsü tercih edebilirsiniz. Sarımsak, kişniş ve 1 çay bardağı kadar tofu peyniri ile de yemeğinizi tatlandırabilirsiniz.

Tatlı

Yağsız süt ile şekersiz kakao tozunu birleştirip kaynattıktan sonra içerisine 1 tatlı kaşığı bal ilave edip tarçın ile de tatlandırarak bir sıcak çikolata hazırlayıp kendinizi şımartabilirsiniz.

Sağlıkla kalın…

Yüksek Gıda Mühendisi Merve Karataşlı