Merve Karataşlı

Merve Karataşlı

mervekaratasli@hotmail.com

Tüm Yazıları

Nedir Bu Psikobiyotikler?

Özellikle son zamanlarda yapılan birçok araştırma, sindirim sistemimizdeki mikroorganizmaların yani mikrobiyotamızın aslında zihnimiz ile tamamen bağlantılı olduğunu ortaya koymuştur.

Doğum anından itibaren birçok faktör ile kendine göre şekillenen mikrobiyotamız sadece bağışıklık ve sindirim sisteminden sorumlu olarak enfeksiyonlara karşı bizi korumakla kalmaz, aynı zamanda zihin fonksiyonumuz için de gerekli olan nörokimyasalları da salgılar. İşte bu kimyasallara yardımı olan mikroorganizmalara ‘Psikobiyotik’ adı verilmektedir.

Haberin Devamı

Psikobiyotikler Bedenimizi Nasıl Etkiler?

Gün içinde aniden hiçbir sebep olmaksızın enerjinizin düştüğünü ve kendinizi kötü hissettiğiniz anları hatırlayın. Bu depresif halin nedeni aslında midenize aldığınız besinlerdir. Böyle durumlarda sizi pozitife çevirebilecek olan psikobiyotiklere yönelebilirsiniz. Nasıl yani dediğiniz duyar gibiyim, hemen anlatıyorum…

‘Psikobiyotik diyeti’ olarak adlandıran bu beslenme şekli aslında bildiğiniz probiyotik içeren bir beslenme düzenidir. Fakat önemeli olan bu beslenmenin yüksek oranda prebiyotik de içermesidir.

Psikobiyotik Diyet Hangi Gıdaları İçerir?

En fazla tüketilmesi gereken besin; lif bakımından zengin olan prebiyotik besinlerdir. Bunlar her gün düzenli olarak tüketilmesi gereken psikobiyotik etkili gıdalardır. Hangileri derseniz; mevsim sebze ve meyveleri, tam tahıllar, baklagiller, zeytinyağı ve baharatları belirtebilirim.

Sonraki adım ise yine fazlaca tüketilmesi gereken probiyotik içerikli besinlerdir. Bunlar ise fermente olan bütün gıdalardır. Yani sade kefir, turşu, ev yapımı yoğurt gibi. Bu gıdaları da düzenli olarak hemen hemen her gün tüketmeniz gereklidir.

Daha az tüketmeniz gereken gıda ise yine psikobiyotik etkili olan yumurtadır. Haftada 2-3 kez kesin olarak tüketilmelidir.

En az sıklıkta tüketmeniz gerekenler ise et ürünleri ve rafine şekerlerdir.

Görüldüğü gibi aslında en sağlıklı olan ve bedeninizde en az hastalık oluşumuna sebep olan gıdalar en fazla psikobiyotik etkisi gösteren gıdalardır.

Haberin Devamı

Unutmayın; sağlıklı bağırsaklar mutlu bir yaşamın anahtarı demektir.

Yüksek Gıda Mühendisi

Merve Karataşlı