Merve Karataşlı

Merve Karataşlı

mervekaratasli@hotmail.com

Tüm Yazıları

Kilo probleminiz mi var? Sürekli zayıflama ile mücadele etmek zorunda mı kalıyorsunuz? Ne yaparsanız yapın belli bir kiloda takılıp kalanlardan mısınız? O halde işe karaciğerinizi temizlemekle başlamaya ne dersiniz?  Siz de bazı besleyici besinleri tüketerek bedeninizin detoksifikasyon sürecini hızlandırabilirsiniz İşte karaciğerinizi temizleyerek sizi toksinlerden arındıracak olan 5 sağlıklı besin…

Pancar

Tam bir antioksidan deposu! Düzeni olarak pancar tüketmek karaciğer enzimlerinizi ve safranızı da harekete geçirmeniz demektir. Çünkü karaciğer yağ ve çözülebilir olan toksinleri bedenden atmak için suda çözünebilen formalara çevirerek bu toksinleri safraya bağlar. Safra sonrasında ise bağırsak hareketleri ile bu toksinler bedenden atılır. Bu sebeple karaciğer detoksu yapmak hem metabolizmanızı hızlandıracak hem de sizi toksinlerden uzaklaştırarak daha sağlıklı hale getirecektir. Pancara şans verin diyorum ve hemen diğer sağlıklı besine geçiyorum.

Haberin Devamı

Elma

Günde sadece 1 adet elma tüketerek bedeninizdeki farka tanık olabilirsiniz. Çünkü elma lif bakımından oldukça zengin olan muhteşem bir meyvedir. Lifler ise bağırsakları temizlemeye yardımcı olur. Bu sayede çok iyi şekilde detoks yapmış olursunuz. Düzenli elma tüketmek ayrıca cilt sağlığınız için de oldukça faydalıdır. Zamanla cildinizdeki farkı da görebilirsiniz diyorum.

Fermente Gıdalar

Eğer siz de 3 günden uzun süren bir şişkinlik hissediyorsanız veya kabızlık sorununuz var ise diyetinize kesinlikle fermente gıdaları eklemeniz gerekmektedir. Çünkü bu gıdalar bağırsaklarda kolonize olarak probiyotiklerinizin çoğalmasını sağlar. Hangi gıdalar derseniz; kefir, lahana turşusu, ev yoğurdu diyebilirim. Çünkü bu besinler en fazla probiyotik içeren gıdalardandır. Gün içeresinde ara öğünlerinizde 1 bardak sade kefir tüketmeyi alışkanlık hâline getirmenizde fayda var.

Ceviz

Ceviz sadece beyin sağlığınızı iyileştirmez. Aynı zamanda toksinlerin bedenden atılmasına da yardımcı olur. Bu sayede de karaciğer detoksunuza katkı sağlar. Nasıl yapar derseniz; ceviz tükettiğinizde kan dolaşımınızda bir artış söz konusu olur. Bu artış ile toksinler bedeninizin farklı bölgelerinden karaciğerinize daha kolay taşınır. Böylece toksin atılımını kolaylaştırmış olursunuz. Özellikle yüksek oranda alkol tükettiyseniz ertesi günü ceviz yemeyi ihmal etmeyin diyorum.

Haberin Devamı

Sarımsak

Taze sarımsak tüketmeniz toksinleri parçalamanıza yardımcı olacak muhteşem bir yoldur. Sarımsak, karaciğer detoks enzimlerinizi aktive ederek kısa sürede toksinlerin bedenden atılmasına katkı sağlar. İçeriğindeki ‘allisin’ isimli madde çok güçlü olan antifungal, antibiyotik ve antioksidan etkili bir maddedir. Bu madde sarımsağı kıydığınızda, ezdiğinizde veya doğradığınızda ortaya çıkar. Sarımsak tükettiğinizde karaciğerin filtre uyguladığı toksinler diğer organlarınıza ulaşmadan bedenden atılmış olacaktır.  Bu nedenle gün içerisinde yemeklerinizde birkaç diş sarımsak tüketmeye özen göstermenizde fayda var.

Yüksek Gıda Mühendisi

Merve Karataşlı