Merve Karataşlı

Merve Karataşlı

mervekaratasli@hotmail.com

Tüm Yazıları

Badem

Geleneksel tedavi yöntemlerinde badem öksürüğe karşı kullanılan çok etkili bir mucizedir. Bronşlar üzerinde oldukça faydalı olan bir besindir. Boğazda oluşmuş olan mukozayı azaltmaya yardımcı olur. Nezle, grip veya farenjit sorunlarında bu tarifi rahatlıkla hazırlayabilirsiniz.

Tarif: 1-2 tatlı kaşığı kadar çekilmiş bademi bir bardak taze sıkılmış portakal suyuna ekleyin. Karıştırdıktan sonra içebilirsiniz. Öksürüğe karşı kullanılan çok etkili bir tariftir. Eğer kuru veya balgamlı öksürüğünüz var ise bu karışımı rahatlıkla tüketebilirsiniz. 

Haberin Devamı

Karabiber ve Bal

Dolaşımı harekete geçiren karabiber ile şifa kaynağı balın gücünü birleştirince ortaya çıkan ilaç etkisi! Özellikle balgamlı öksürüğe çok iyi gelen bir tarifi paylaşıyorum. Tam bir antibiyotik ve antibakteriyel etki gösterecektir. Hemen tarife geçiyorum.

Tarif: 1 fincana 1 çay kaşığı kadar taze çekilmiş karabiber ve 2 yemek kaşığı kadar bal koyun. Üzerine kaynar suyu ilave ettikten sonra fincanın ağzı kapalı olacak şekilde 15 dakika dinlendirin. Süzdükten sonra yavaş yavaş tüketebilirsiniz.

Elma

Elma kabuğunun gücüne inanın! Vücuda olan faydaları saymakla bitmeyen elmayı beslenmenize eklemenizi öneriyorum. Yüksek oranda krom içerdiğinden dolayı kan şekerinizi çok çabuk dengelerken tatlı istediğinizi de yok eder. Yüksek C vitamini içeriği ile de grip, nezle gibi sorunlarda oldukça etkilidir. Öksürüğe yol açan bu sorunlarda vereceğim tarifi hazırlamanız da fayda var.

Tarif: Kabuklarını soymuş olduğunuz 1 adet elmayı dilimleyin. 1 demliğe aktarın. Birkaç tane elma çekirdeğini de ekleyin. Bir tutam ıhlamur, 2-3 adet karanfil, 1adet tarçın kabuğu ve birkaç tane limon dilimini de ekledikten sonra kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra süzüp içebilirsiniz.

Adaçayı

En iyi antioksidanlardan olan adaçayı, aynı zamanda çok güçlü bir antibakteriyel etkiye de sahiptir. Hem bedeninize iyi gelir hem de sakinleştirici etkisi bulunduğundan dolayı ruh halinize... Özellikle soğuk algınlığı ve bronşite karşı önerilen en etkili çaylardandır. Bunların dışında mide ve bağırsak sorunlarına karşı da oldukça etkilidir.

Haberin Devamı

Tarif: 1 su bardağı suda 4-5 gram kadar kurutulmuş adaçayı veya 1 tatlı kaşığı taze adaçayını kısık ateşte 15 dakika kadar kaynatın. Kaynadıktan sonra süzüp içerisine 1 çay kaşığından az bal ilave edip yavaş yavaş için. Boğaz ağrınıza ve öksürüğünüze çok iyi gelecektir.

Kekik

En iyi antiviral ve antibakteriyel besinlerden olan kekik, çok iyi bir balgam söktürücüdür. Sadece öksürüğü azaltmayı sağlamaz aynı zamanda bronşlarda balgamı da temizlemeye yardımı olur.  Çayı, suyu ve yağı fark etmeksizin rahatlıkla tüketebilirsiniz. Vereceğim tarif ise şiddetli öksürüğünüzü azaltmaya yardımcı olacaktır.

Tarif: Bir miktar taze kekiği veya 3 tatlı kaşığı kurutulmuş kekiği bir demliğe aktarın. Üzerine birkaç dilim limon ilave edin ve kısık ateşte kaynatın. Kaynadıktan sonra süzme işlemini yapın ve 1 çay kaşığı bal ilave edin. Ilımasını bekleyip tüketin.

Sağlıkla kalın…

Yüksek Gıda Mühendisi

Merve Karataşlı