Merve Karataşlı

Merve Karataşlı

mervekaratasli@hotmail.com

Tüm Yazıları

Ramazanda Neden Kilo Alıyorsunuz?

Vücudun metabolik faaliyetlerini yerine getirmesi için mutlaka yeterli ve dengeli beslenmeye önem vermelisiniz. Genellikle 3-4 öğün tüketilen bir beslenme düzenine sahip olan bireyler, ramazan ayında maksimum 2 öğünle günü tamamlayabilmektedir. Haliyle bu dönemde kilo kontrolünüzü kaybetmiş olabilirsiniz.

Kilo alınmasının en büyük sebebi; uzun süre açlık sonucu metabolizma hızının yavaşlamasıdır. Bu sebeple metabolizma hızınızın düşmesine asla izin vermemelisiniz. Bunu sağlamanın en kolay yollardan biri nedir derseniz; yeterli su tüketimidir. İftar ve sahur arasında 2.5-3 litre su içmeyi unutmayın!

Haberin Devamı

Bir diğer kilo artımına neden olan etken iftar veya sahur sonrası hemen uykuya geçmektedir. Bu durum hem sindiriminizi geciktirecek hem de gün içinde daha yorgun hissetmenize neden olacaktır.

Bazı bireyler ise oruç tutarak kilo vermeyi hedeflemektedir. Bu dönemi bir fırsat olarak görmek ise yapılan en büyük hatalardandır. Çünkü gün boyunca aç kalan kişiler haliyle normalden daha fazla ve hızlı şekilde yemek yeme ihtiyacı duyar.

İşte Kilo Kontrolü İçin Yapmanız Gerekenler;

Fiziksel Aktiviteden Vazgeçmeyin!

Gün içerisinde acıkmamak için yaptığınız minimum aktivite, düşündüğünüzün aksine metabolik hızınızı yavaşlatacak ve kilo alımınıza neden olacaktır. Bu sebeple oruçluyken dahi asla hareketsiz kalmamalısınız!

Özellikle iftardan sonra uyumayıp 1-2 saat yürüyüş yapabilirsiniz. Bu sayede hem metabolizma hızının artacak hem de oluşabilecek hazımsızlık problemlerinin önüne geçmiş olacaksınız.

Sıvı Tüketiminize Dikkat Edin!

Oruç tutarken beden uzun saatler susuz kalacağından dolayı kendinizi gün içerisinde yorgun hissetmeniz kaçınılmaz… Bu nedenle iftar ve sahur arasındaki sürede bol su içmelisiniz. Sahuru ise su içerek bitirmeniz gün içindeki yorgunluğunuzu azaltacak en pratik yol olacaktır. Aynı şekilde vitamin ve mineral kaybınızı da en düşük seviyeye indirmek için 1 adet sade maden suyu tüketmeniz yararınıza olacaktır.

Kan Şekeri Seviyenize Dikkat Edin!

Haberin Devamı

Tek öğün ile ramazan ayını geçiren kişilerde 12 saat olan açlık süresi 18 saate kadar çıkabilmektedir. Bu durum da kan şekerinizin daha çabuk düşmesine ve günlük hayatınızın etkilenmesine neden olur. Özellikle de hipoglisemiye giren kişiler daha fazla yemek yeme ihtiyacı hissederler. Fakat bunun sonucunda alınan kalori miktarı da artmış olur. Bu sebeple kan şekeri seviyenize dikkat etmeniz gerekmektedir.

Karbonhidrat, Yağ ve Şekere Dikkat Edin!

Hamur işi ve şerbetli ağır tatlılara ilginin arttığı bu dönemde çok dikkatli olmalısınız. Çünkü vücuda aldığınız fazla karbonhidrat bedende yağa dönüştüğü için hücre içi yağlanmanızı arttıracaktır. Bununla beraber artan kan yağı yüksek kolesterol ve fazla trigliserit demektir. Özellikle yaşlı kişilerin çok dikkatli olmaları gerekmektedir.

Oruçluyken Kilo Kontrolü İçin Önemli noktalar;

Taze sebze ve meyve tüketiminizi arttırmalısınız.

İftar ve sahur arasında 2 ana öğün ve 2 ara öğün tüketmelisiniz.

Besinleri yavaş çiğnemeli ve iftarda mutlaka 1 kâse çorba tüketmelisiniz.

Haberin Devamı

Ağır ve şerbetli tatlılar yerine, sütlü hafif ve az şekerli tatlı tercih etmelisiniz.

Mutlaka hareket etmelisiniz.

3 litre su tüketmeye özen göstermelisiniz.

Sindirim sorunlarını önlemek için lifli gıda tüketiminizi arttırmalısınız.

Sahurda reçel, bal ve pekmez gibi hemen kana karışabilen basit şekerli gıdaları tüketmemelisiniz.

Kızartma gibi yağlı ve ağır yemeklerden uzak durmalısınız.

Bu maddelere dikkat ettiğiniz takdirde kilo kontrolünüzü kaybetmemiş olursunuz. Unutmayın, beden dengesini bozmadan çok daha sağlıklı şekilde bir ramazan geçirmeniz sizin elinizde…

Sağlıkla kalın…

Yüksek Gıda Mühendisi

Merve Karataşlı