Merve Karataşlı

Merve Karataşlı

mervekaratasli@hotmail.com

Tüm Yazıları

Yaşamı uzatan ilaç olarak da bilinen bu mucize, bedeninizde çok yüksek güçte antioksidan özellik gösterir. Başta üzüm çekirdeği olmak üzere kırmızı şarap, yaban mersini ve yer fıstığı gibi besinlerde de bol miktarda bulunmaktadır.

Peki bu mucizevi bileşik nedir, faydaları nelerdir, bedendeki etki mekanizması nedir ve takviye olarak kullanabilir miyiz gibi sorularınızın cevaplarını gelin hep birlikte inceleyelim…

Resveratrol Nedir?

Üzüm çekirdeğinin etken maddesi olan bir bileşiktir. Üzüm, kendisini toksinlere karşı savunmak adına bu maddeyi doğal olarak üretir. Çekirdeğinde ve kabuğunda bol miktarda bulunur.

Haberin Devamı

Etki Mekanizması Nedir?

Resveratrolün en güçlü özelliği DNA’nın yapısına katılarak telomer dediğimiz iplikçiklerin uzamasına etki edebiliyor olmasıdır. Bu iplikçikler yaşla birlikte kısalmaktadır. Dolasıyla resveratrol yaşlanma karşıtı bir madde olarak kabul edilebilir. Tabii ki sadece bu madde ile değil; yeterli miktarda vitamin ve mineral ile de telomerlerinize katkı sağlayabilirsiniz.

Fakat yapılan araştırmalara göre resveratrol yaşlı hücrelere verildiğinde birkaç saat içerisinde hücreler yenilenmesi gözlenmiştir. Bu durumda da ne denli etkili bir madde olduğunu anlayabilirsiniz.

Resveratrolün Faydaları Nelerdir?

Doğal bir antioksidandır. Bu sayede bedendeki serbest radikalleri etkisiz hale getirip vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Kısırlığa karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Bunu ise yumurtalıklardaki yaşlanma değişikliklerini baskılayarak gerçekleştirir. Bu sayede de yumurtayı korur ve ömrünün uzamasına yardımcı olur.

Cilt sağlığı için de oldukça etkili olan bir maddedir. Cildin nemini koruyarak hücrelerin gençleşmesine yardımcı olur.

Kandaki insülin salınımına etki eder. Bu sayede ise insülin salgılanması artar, insülin direnci azalır ve kanda glikoz salınımı iyileşmiş olur.

Kalp hastalıklarına ve kanser gelişimine karşı koruyucu etki gösterir.

Damar sertliğini önleyerek, kötü kolesterolün de düşmesine yardımcı olur.

Resveratrol Takviyesi Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Resveratrolün en iyi kaynağı kırmızı üzüm olduğundan dolayı doğal olarak bedeninize üzüm tüketerek alabilirsiniz. Fakat bazı durumlarda uzman kontrolünde takviye olarak da alınabilir. Çünkü diyette beden için yeterli miktarda resveratrol alımı zordur. Fazla üzüm tüketmek ise şeker sorunu yaratabileceği için takviyeye başvurabilirsiniz.

Haberin Devamı

Bu harika maddeyi beden için maksimum seviyede olumlu etki göstermesi için günlük 5 mg’a kadar tüketebilirsiniz.

Önemli olan aşırıya kaçmadan, dikkatli bir şekilde takviye olarak tüketmeniz gerektiğidir.

Sağlıkla kalın…

 

Yüksek Gıda Mühendisi

Merve Karataşlı