Göğüslerde asimetri nasıl tedavi edilir?

Genel olarak göğüslerin büyüklükleri birbirinden farklıdır. İnsanları rahatsız etmeyen farklılıklar sorun yaratmadığı için gözden kaçabilir. Ancak memede; meme hacmi, meme başı seviyeleri, meme çap farklılıkları ve şekil farklılıkları belirgin ise kişi estetik ve sağlık sorunları yaşıyor olabilir. Belirgin bir asimetri varlığında kişi dar kıyafetler giymekten hoşlanmaz ve kendini güvende hissetmez.

Asimetrinin en sık görülen nedenleri nelerdir?

Emzirme sonrası gelişen asimetri: Doğum ve emzirme sürecinin tamamlanmasından sonra meme hacminde azalma ve sarkma görülebilir veya mevcut asimetrinin belirginleşmesine neden olabilir.

Haberin Devamı

Büyük göğüslerin sarkmasının neden olduğu asimetri: Bazı sebeplerden dolayı büyük göğüsler zamanla sarkabilir. Bu sarkma meme asimetrisine neden olabilir.

Gelişimsel sorunlar: Genetik faktörlerden dolayı meme gelişimi sırasında düzensiz meme gelişimi yaşayabilirsiniz.

Tedavi bireysel ihtiyaçlara ve memenin durumuna göre yapılır. Yöntemin ana içeriği göğüsler arasındaki farklılıkları tespit etmektir. Farkı doğru hesaplamak için çok hassas ölçüm cihazlar ve hesaplar kullanılmaktadır.

Uygulanabilecek prosedürler, bir meme boyutu normal, diğeri daha küçükse yağ enjeksiyonları veya silikon implantlar tercih edilebilir. Tersi durumda ise daha büyük olan memeye küçültme işlemi uygulanarak memeler dengelenir. Sarkma durumunda ise dikleştirme yöntemi tercih edilmektedir.

Meme büyütme işlemi

Meme boyutlarının farklı olduğu durumlarda tercih edilen meme büyütme prosedürüdür. İşlem sırasında vücuttan alınan yağ hücreleri veya silikon implantlar kullanılabilir. Bu dokuların kalıcı olması için kök hücrelerin enjekte edilmesi gerekebilir. Uygun cerrahi yaklaşım ve implant tipi cerrah ile birlikte belirlenmelidir. Yaygın implant türleri; düz, dokulu, yuvarlak veya damla modelidir. Ameliyattan önce sigara bırakılmalıdır. Sigaradaki zararlı maddeler dokuları iyileşmeyi zorlaştırabilir. Genel anestezi altında yapılan operasyon yaklaşık 2 saat sürer ve operasyondan sonra 1 gece hastanede kalmanız gerekebilir.

Haberin Devamı

Meme küçültme işlemi

İri göğüslü kişiler ergenlik döneminden itibaren rahatsızlık duyarlar ve bol, kamuflaj kıyafetleri tercih ederler. Ayrıca iri göğüsler fiziksel aktiviteyi zorlaştırır ve yaşam kalitesini düşürür. Meme küçültme ameliyatı sayesinde hem sağlık hem de estetik kaygılar kolaylıkla giderilebilmektedir. Ameliyatın amacı, göğüslerin kişinin vücuduna uygun büyüklükte olmasını sağlamaktır. Ameliyat genel anestezi altında yapılır ve göğüsteki dokular alınır. Lolipop veya ters T kesi yöntemi, yara izlerini önlemek için ilk tercihtir. Ameliyattan sonra bir gün hastanede yatışı gerekir. Gerekli kontroller ve pansumanlar tamamlandıktan sonra kişi hastaneden taburcu edilir. Özel bir sutyen kullanılır ve dikişler 2-3 haftada kendiliğinden erir, alınan dikişler kullanılmamaktadır. 1 hafta evde dinlendikten sonra hasta günlük hayatına devam edebilir.

Merak edilenler…

Sağlık açısından aciliyet gerektirmeyen uygulamalar için kişinin cinsel olgunluğunu tamamlamış, en az 3 yıl önce adet dönemi başlamış ve 18 yaşından büyük olması önerilir.

Haberin Devamı

Bu durumun aksine “virgin hipertrofisi” denilen aşırı göğüs büyümesi olan genç kızlarda bu süreç beklemeden de ameliyat edilebilir. Ameliyattan sonra mutlaka doktorun önerdiği süre boyunca özel sutyen ve korseler kullanılmalıdır. Kişi 5-6 gün sonra günlük hayatına dönebilir. 8-10 gün boyunca ağır cisimleri kaldırmamanız ve sırt üstü yatmanız tavsiye edilir.

Op. Dr. İlsun Aka

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahisi

www.ilsunaka.com.tr

www.instagram.com/drilsunaka