Güneş lekeleri cildinize gölge düşürmesin!

Kış mevsiminin gelmesiyle beraber güneşin cilt üzerinde bıraktığı izler kendini belli etmeye başladı. Güneş ışığı hayatta kalmamız için hayati öneme sahiptir ve aynı zamanda vücudun kemikleri ve cilt sistemi için oldukça önemli olan D vitamini kaynağıdır. Ayrıca güneş, duygusal durumumuzu da olumlu etkiler. Ancak günümüzde güneş ışınları vücut için gerekli elementlerden daha fazla tehdit unsuru içermektedir. Özellikle son 30-40 yıllık araştırmalardan yola çıkarak güneş ışınlarının cilde ciddi şekilde zarar veren olumsuz bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

Dünya yüzeyine ulaşan güneş ışınlarının farklı dalga boylarına sahiptir. Bu dalga boyları arasında UVA ve UVB ışınları gibi pek çok kişinin de aşina olduğu cilt tabakası üzerinde en büyük hasara yol açan ışınlarda mevcuttur. UV veya ultraviyole ışınları cilde ciddi zararlar verebilir, bu hasarlar daha ciddi boyutlara ulaşırsa cilt kanserine dahi yol açabilir.

Tatil dönüşü sonrası fark edilen güneş lekeleri…

Güneş lekeleri, doğuştan olmayan kahverengi leke şeklinde var olan oluşumuna verilen isimdir. Güneş lekeleri genellikle yüz bölgesinde görülürler. Bu lekeler kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür ve genellikle yüzün her iki tarafında simetrik olarak ortaya çıkar ki bu çok yaygın bir sorundur. Güneş lekelerinin başlıca özelliklerini şu şekilde sıralanabilir; yanlış zamanlarda güneşlenme, hormon tedavileri, hamilelik süreci, kullanılan ilaçlar.

Yüzdeki cilt lekeleri genellikle güneşe daha açık olan bölgelerde ortaya çıkar. Bu bakımdan yüzdeki cilt lekeleri genellikle dudak üstü, yanaklar, alın gibi doğrudan güneş ışığı alan bölgelerde ortaya çıkar. Ciltten daha koyu olan ve sınırları düzensiz olan güneş lekeleri ciltte şişlik oluşturmaz.

Güneş sonrası oluşan lekeler iki başlık altında incelenmektedir. Yüzeysel güneş lekeleri; basit lekeler olarak bilinmektedir ve uygulanan tedaviye kısa sürede yanıt vermektedir. Karışık tipte oluşan güneş lekeleri ise kahverengi yansımalara sebep olabilir. Zararlı güneş ışınları ile koyulaşabilirler.

Haberin Devamı

Güneş lekelerinin tedavisi mümkün!

Güneş lekelerini tedavi etmek için en iyi zaman, güneşin daha az olduğu kış mevsimi tercih edilir.

Günümüzde sıklıkla tercih edilen yöntemler ise;

Kimyasal peeling yöntemi: Hafif cilt lekelerinde kimyasal peeling uygulaması tercih edilir. Yapılan işlemde cilt soyularak tedavi hedeflenir. Kimyasal peeling ile deri üzerinde kontrollü olarak hasar oluşturulur. Bu hasar kendini iyileştirirken var olan lekelerinde yok olmasını sağlar.

Enzim peeling yöntemi: Bu tedavi yönteminde ciltte melanin oluşumunu sağlayan tirozinaz enzimi hedeflenerek iyileşme sağlanır. Melanin oluşumu baskılandığı için cilt rengi açılacak ve leke görünümü azalacaktır.

Lazer yöntemi: Sıklıkla derin ve büyük lekelerde tercih edilen bir uygulamadır. Lazer ışınları ile leke olan bölgelere atış yapılarak cildin kendini yenilemesi sağlanır. İşlemden 3 hafta sonra işlemin etkisi gözle görülür bir hale kavuşur.

PRP yöntemi: Hastanın kendi kanından bir numuneyi PRP kitinin test tüpüne koyularak, kanın trombositten zengin plazma kısmını lekeli cilt bölgesine enjekte ederek dokunun yenilenmesidir.

Haberin Devamı

Op. Dr. İlsun Aka

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahisi

www.ilsunaka.com.tr

www.instagram.com/drilsunaka