Sağlık Protein Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır? Protein Diyeti Tarifi Listesi

Protein Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır? Protein Diyeti Tarifi Listesi

16.03.2021 - 16:14 | Son Güncellenme:

Kilo veya sağlık problemi yaşayan kişiler, diyet programları uygulayabilmektedir. Diyet programlarının kişinin bünyesine uygun olması önemlidir. Dikkat edilmezse, sağlıklı olmak için yapılan diyetler sağlık sorunlarına yol açabilir. Diyet aşamasında, aç kalmadan yapılan diyetler önem kazanır. Protein diyeti bu diyetlerden bir tanesidir. Bu yazımızda, protein diyeti ile ilgili bilgileri derledik.

Protein Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır Protein Diyeti Tarifi Listesi

Kilo vermek için yapılan diyetlerin sonrasında dikkatli olunmazsa, verilen kilolar kısa sürede geri alınabilir. Protein diyeti doğru uygulandığında sağlıklı sonuçlar elde edilebilir.

Haberin Devamı

 Protein Diyeti Nedir?

 Proteinin yapısında dokuz temel amino asit bulunmaktadır. Bu özelliğe sahip tek gıda proteinlerdir. Proteinli yiyecekler tüketildiği zaman, kişi tokluk hissi yaşar. Bu durumda zayıflamaya yardımcı olur. Protein tüketildiğinde ise kilolar hızlı bir şekilde geri alınmaz. Böylece kişiler daha kolay form tutabilir.

 Proteinli gıdalar kas oluşumuna yardımcı olur. Egzersiz yapanlar, protein tüketimine daha fazla önem vermektedirler. Proteinler dokular üzerinde olumlu etkiler yaratırlar. Dokuları onarır ve güçlendirirler. Proteinlerin farklı işlevleri bulunmaktadır;

İnsülin hormonunun yapısında bulunmaktadırlar.

Kolajene yakın yapıları üretme yetenekleri vardır.

Moleküller vücutta, protein sayesinde taşınır.

Haberin Devamı

Bakteri ve virüslere karşı bariyer görevi görür.

Çocuk ve gençlerin büyümesi için gereklidir.

Protein Diyeti Nasıl Yapılır?

 Protein diyeti yapılmadan önce kişinin doktoruna danışması doğru olacaktır. Bu diyette, açlık duygusu azalır ve bu durumda kilo vermeye yardımcı olur. Ama proteininde dengeli tüketilmesi gerekir. Aşırı kullanımı böbrek ve karaciğer sorunlarına yol açabilir. Proteinler belli gruplara ayrılmak. Buna göre;

 Komple proteinler: Et, süt, peynir, kefir, yumurta gibi hayvansal gıdalar komple proteinlerdir. Temel amino asitleri bünyelerinde bulundururlar.

 Eksik proteinler: Bu besinlerin içinde bir veya daha fazla amino asit bulunur. Bu gıdalarda fasulye, nohut, bezelye, tahıl ürünleri olarak sayılabilir.

 Tamamlayıcı proteinler: Protein içeren iki farklı besin bir araya gelerek, tam proteini oluşturur. Pilav ve fasulyenin bir arada tüketilmesi buna bir örnek olabilir.

 Protein Zengini Gıdalar Nelerdir?

Kırmızı et

Beyaz et

Süt

Kabak çekirdeği

Yoğurt

Yumurta

Peynir

Badem

Ton balığı

Karides

Lor peyniri

Protein Diyeti Tarifi Listesi

 Protein diyeti yapmadan önce konusunda uzman bir doktora danışmak faydalı olacaktır. Diyetin 3- 4 günden uzun sürdürülmemesi tavsiye edilmektedir.

  1. Gün

Sabah: Alkali su, yumurta, lor peyniri, biber ve bitki çayı

Öğlen: Köfte, salata

Akşam: Çorba, yeşil salata

Haberin Devamı
  1. Gün

Sabah: Alkali su, omlet, sivri biber, yulaf ezmesi, çay

Öğlen: ızgara tavukgöğsü ve yeşil salata

Akşam: tahıllı çorba ve salata

  1. Gün

Sabah: Alkali su, yeşilliklerle hazırlanmış omlet, peynir ve yeşil çay

Öğlen: Izgara balık ve yeşil salata

Akşam: Yoğurt, 5 kaşık yulaf ezmesi, 2 adet ceviz,1 tatlı kaşığı keten tohumu, 1 çay kaşığı tarçın karışımı

Ara öğün olarak kuruyemiş, süt ve kefir tüketilebilir.

Yazarlar