Püf Noktası Soğuk Sıkım Ne Demek, Nasıl Yapılır? Soğuk Sıkım Zeytinyağı Özellikleri Nelerdir?

Soğuk Sıkım Ne Demek, Nasıl Yapılır? Soğuk Sıkım Zeytinyağı Özellikleri Nelerdir?

04.12.2021 - 15:29 | Son Güncellenme:

Zeytinyağının damak zevki, kalite ve kullanım alanına göre pek çok türü vardır. Bu yağlardaki zenginlik, zeytinyağı seçimi yaparken de pek çok farklı kriteri göz önünde bulundurmamız gerekir. Zeytinyağı satın alırken öncelikle bu yağı ne amaçla kullanacağımızı değerlendirmemiz gerekir. Kızartmalarda ve sıcak yemeklerde genellikle riviera zeytinyağı, soğuk tariflerde de daha çok natürel sızma zeytinyağı kullanılır. Soğuk sıkım ne demek, nasıl yapılır sizler için derledik.

Soğuk Sıkım Ne Demek, Nasıl Yapılır Soğuk Sıkım Zeytinyağı Özellikleri Nelerdir

Zeytinyağı seçimi yapılırken karşılaştığımız iki seçenek vardır. Bu nedenle seçim yapmak da oldukça kolaydır. Ama sızma zeytinyağı kullanmaya karar verdiğimiz zaman önümüzde, tek bahçe, erken hasat, filtresiz, taş baskı ve soğuk sıkım gibi pek çok seçenek çıkar.

Haberin Devamı

 Soğuk Sıkım Ne Demek? 

 Soğuk sıkım, tek bahçeden, erken hasat zeytinin beklenmeden ve yere düşmeden toplanarak taş değirmende çekirdekleri ile birlikte öğütülerek ardından hasır çuvallarda ezildiği bir yönteme verilen isimdir. Soğuk sıkım yöntemi kullanılırken verilen suyun 27 dereceyi geçmemesi gerekir. Eğer 27 dereceyi geçerse soğuk sıkım olmaz. Bu yöntemle üretilen yağ, hasırların arasından sızdığı için sızma zeytin yağı olarak da bilinir.

 Soğuk Sıkım Nasıl Yapılır?

 Soğuk sıkım zeytinyağı, erken hasat zeytini beklemeden, tek bahçeden ve zeytinlerin yere düşmesini beklemeden toplanarak, değirmenlerde çekirdekleri ile birlikte öğütülüp daha sonra hasır çuvallarda ezilerek yapılan bir yöntemdir.

Haberin Devamı

 Soğuk Sıkım Zeytinyağı Özellikleri Nelerdir?

 Zeytinyağı elde etmek için zeytin ve çekirdeğini kırıp daha sonra ezerek hamur haline getirmek gerekir. Elde edilen zeytin püresi ise, ısıtılarak yoğrulur. Zeytin sıkımı sırasında suyun sıcaklığı, 27 derecenin altında ise soğuk sıkımdır. Düşük bir sıcaklıkta üretilen soğuk sıkım zeytinyağının besin değeri ise, sıcak sıkıma göre çok daha yüksektir. Soğuk sıkımda soğuk su kullanıldığı için zeytinin yağı daha az çıkar. Bu nedenle de üretimde daha çok zeytin kullanılması gerekir. 

 

Yazarlar