Püf Noktası Süt kaynarken taşıyorsa kenarlarına sürün! Taşmasını engelliyor

Süt kaynarken taşıyorsa kenarlarına sürün! Taşmasını engelliyor

30.01.2024 - 13:26 | Son Güncellenme:

Süt kaynatırken taşmasın diye saatlerce başında bekleyenleri sevindirecek yöntemi sizlerle paylaştık. Tencere kenarlarına sürdüğünüzde taşmasını engelliyor ve sizi ocak temizleme derdinden kurtarıyor.

Süt kaynarken taşıyorsa kenarlarına sürün Taşmasını engelliyor

Çiğ sütü kullanmadan veya peynir ve yoğurt gibi ürünlerin hazırlığına başlamadan önce, mikroorganizmalardan arındırmak için sütü ilk olarak kaynatmak önemlidir. Ancak, süt kaynatma sürecinde taşma riski, ocak başında beklemeyi gerektirerek zaman kaybına neden olabilir. İşte sütün kaynarken taşmasını önlemek için kullanabileceğiniz bazı pratik yöntemler…

Haberin Devamı

TEREYAĞINDAN FAYDALANIN

Süt, kaynama noktasına ulaştığında partiküllerin hızlıca yukarı yükselmesi kaçınılmazdır, çünkü bu fiziksel bir süreçtir ve kaynama noktasını değiştirmek mümkün değildir. Ancak, bu durumu kontrol altına almanın bir yolu, tereyağı kullanarak süt taneciklerinin daha yoğun bir tabaka ile karşılaşmasını sağlamaktır, bu da taşmayı önlemeye yardımcı olabilir.

Sütü tencereye koyduktan sonra, tencerenin ağzını tereyağı ile yağlayarak taşmayı engellemek için tereyağını devreye sokuyoruz. Tereyağı, sütün yüzeyine yayılarak bir koruyucu tabaka oluşturur ve kaynama sürecinde sütün hızla taşmasını önler.

Bu yöntem, tereyağının özgün tadını ve dokusunu sütün içine karıştırmadan, sütün taşmasını engellemek için etkili bir çözüm sunar. Böylece, sütü kaynatma sürecinde daha fazla kontrol sağlanır ve tereyağının koruyucu tabakası, sütün tencere dışına taşmasını önceden engeller.

Haberin Devamı

Süt kaynarken taşıyorsa kenarlarına sürün Taşmasını engelliyor

SÜT TAŞMASINI ENGELLEYEN DİĞER YÖNTEMLER

Tencerenin üstüne tahta kaşık koymak:

Sütü kaynatırken tencerenin kapağını açık bırakın ve üzerine yatay bir şekilde tahta kaşığı yerleştirin. Bu pratik yöntem, kabaran sütün taşmasını önlemeye yardımcı olacaktır. Bu sadece süt için değil, kaynadığında taşma riski olan diğer besinler için de rahatlıkla uygulanabilir.

Tencerenin içine cam veya porselen bir malzeme yerleştirmek:

Sütü pişirirken taşmayı dolaylı yoldan önlemenin bir başka yolu, tencerenin içine ısıya dayanıklı porselen bir bardak, cam veya taşma engelleyici bir süt taşı koymaktır.

Süt alttan kaynamaya başladığında, içindeki süt taşı, porselen veya ısıya dayanıklı cam tıkırtılar çıkarmaya başlar. Bu oluşan tıkırtılar dikkatinizi çekecek ve ocağa yönlendirecektir. Sütün altını kıstığınızda, taşma riskini ortadan kaldırmış olacaksınız.

Her ne kadar bu yöntemler kısa süreli zaman kazanma amacına hizmet etseler de, sütü ocakta bırakıp uzun süre yanından ayrılmamak her zaman önemlidir. Güvenlik açısından dikkatli olunması gereken bir süreçtir.

 

Yazarlar