Genel Sağlık Tabata Nedir? Tabata Egzersizi Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir?

Tabata Nedir? Tabata Egzersizi Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir?

04.03.2021 - 14:53 | Son Güncellenme:

CrossFit antrenmanları süresine ve yapılan hareketlere göre birçok türe ayrılır. Son yıllarda popüler olan tabata egzersizi de crossFit antrenmanlarından biridir. Kısa bir süre içerisinde ideal kilosuna ulaşmak isteyenlerin yaptığı bu egzersiz metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar. Tabata egzersizi nedir ve nasıl yapılır? Tabata antrenmanın faydaları nelerdir? Sizin için detaylı bir şekilde derledik.

Tabata Nedir Tabata Egzersizi Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir

Tüm spor ve egzersiz türlerinde olduğu gibi tabata antrenmanını da düzenli olarak yapmak gerekiyor. Bununla birlikte uyku ve beslenme sağlığına da dikkat edilmeli ve vücudu zorlayacak hareketlerden kaçınılmalıdır. 

Haberin Devamı

Tabata Nedir? 

Tabata, kısa süreli ve yüksek yoğunluklu bir egzersiz türüdür. Kişinin yaşına ve kilosuna göre uygulanabilecek birçok program vardır. Örneğin başlangıç seanslarında şınav ve Jumping lunge gibi bedeni fazla yormayan hareketler yapılır. Egzersiz sırasında yapılan hareketler haftada bir değiştirilir. 

Tabata Egzersizi Nasıl Yapılır? 

Tabata egzersizi sadece 4 dakika sürmesine rağmen en zor antrenmanlardan biridir. Her hareket 20 saniye boyunca tekrarlanır. Akabinde 10 saniye boyunca dinlenilir. Toplam 8 setten oluşan tabata egzersizinde side plank sol ve jumping squats gibi vücuttaki birçok kasın aynı anda çalışmasını sağlayan hareketler de vardır. 

Tabata antrenmanına başlamadan 2 ya da 3 saat önce yemek yenmelidir. Daha öncesinde yemek yemek mide ve kalp sağlığını olumsuz etkileyip çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. 

Haberin Devamı

Tabata Egzersizinin Faydaları Nelerdir? 

1- Metabolizmayı hızlandırır: 

Yüksek yoğunluklu bir antrenman olan tabatanın en büyük faydalarından biri metabolizmanın çok daha hızlı çalışmasını sağlamaktadır. Metabolizma hızının artması ile birlikte sindirim sistemi de daha sağlıklı çalışmaya başlar. 

2- Kilo verdirir: 

Tabata egzersizi ile günde sadece 4 dakika çalışarak vücuttaki yağ oranı azaltılabilir. Daha fit bir görünüme sahip olmak isteyenler de evde ve spor salonlarında tabata antrenmanı yapabilir. 

Yazarlar