Yaşam Türk gezgine Afrika'da korkunç taciz! 'Beni öp diye üzerime yürüdü'

Türk gezgine Afrika'da korkunç taciz! 'Beni öp diye üzerime yürüdü'

16.12.2023 - 06:36 | Son Güncellenme:

Türk gezgin Ceren Yılmaz, rehber eşliğinde Afrika’nın en popüler kabilelerinden Mursi ve Hammar kabilelerini ziyaret etmek istedi. Bunun için de önce Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa'ya gitti. İşte ne olduysa da burada oldu. "Tek başına dolaşma" uyarılarına rağmen ihtiyaçlarını karşılamak için otelden dışarı çıktığında korkunç bir taciz yaşadı.

Türk gezgine Afrikada korkunç taciz Beni öp diye üzerime yürüdü

Gonca Kocabaş / Milliyet.com.tr - Ceren Yılmaz (22), 9 yaşından beri kalp hastasıydı ve tüm Türkiye'yi derinden sarsan deprem olmadan önce bir Güneydoğu Asya ülkesi olan Laos'ta dünya turundaydı. Depreme yardım için Türkiye’ye geldiğinde Hatay’da ağrıları yeniden artınca ameliyat olmaya karar verdi ve başarılı geçen operasyonun ardından dünya turuna kaldığı yerden devam etmeye başladı. Ancak geçtiğimiz günlerde Etiyopya’da yol ortasında yaşadığı olay, çektiği videoyu izleyen herkesi korkuttu.

Haberin Devamı

Sosyal medyada 'sihirbazbayan' ismiyle tanınan Ceren Yılmaz, aralık ayında Filipinler'e gitmek için hazırlanıp bıraktığı yerden Asya turuna devam etmeye karar verdi ve biletlerini aldı. Ancak 1 hafta önce çok yakın bir arkadaşının rehber eşliğinde Afrika’nın en popüler kabilelerinden Mursi ve Hammar kabilelerini ziyaret ettiğini gördü. Enteresan adetleri ve gelenekleriyke bilinen bu yere uzun zamandır gitmek istiyordu. Hemen arkadaşından ona eşlik eden rehberin numarasını istedi. Bu yolculuğa 3 günde karar veren Ceren, sonrasında da yola koyuldu.

Türk gezgine Afrikada korkunç taciz Beni öp diye üzerime yürüdü

Ceren Yılmaz'ın görmek istediği kabilelere ulaşabilmek için Etiyopya’nın başkenti ve en kalabalık şehri Addis Ababa’ya varması ve aktarma yapması gerekiyordu. Buraya gelmeden önce hem gezgin arkadaşlarından hem de rehberi tarafından şehirde tek başına dolaşmaması hakkında uyarıldı. Ancak Jinka'ya 2 günde bir uçak olduğu için mecburen 1 gün Addis Ababa’da kalmalıydı ve uygun fiyatlı bir otelde kaldığı için de şampuan, restoran gibi şeyler otelin içinde bulunmuyordu.

Haberin Devamı

'BURAYA 3. DÜNYA ÜLKESİ BİLE DİYEMEYİZ'

Ceren de mecburen dışarı çıkıp alışveriş yapmak, yemek yemek zorundaydı. Bu yüzden otelin çevresinden çok uzaklaşmamaya çalışıyordu ancak buna rağmen etraftaki insanların tacizine maruz kaldı. "Buraya üçüncü dünya ülkesi bile diyemeyiz" diyen Ceren Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

“Etiyopya’nın halihazırda sorunları var, yakın zaman içerisinde iç savaş geçirdi ve hâlâ tam olarak toparlanabilmiş bir ülke değil. Çoğu insan hijyenik koşullarda yaşamıyor ve sağlıklı beslenmiyor. Fakirlik düzeyi çok yüksek, aynı şekilde doğurganlık da öyle. Yasa yok, kanun yok, çoğu insanın kimliği bile yok. Özellikle beyazsanız onlar için para anlamına geliyorsunuz. Tabii bu yaşadığım olaydan bütün Etiyopya halkını sorumlu tutmak doğru değil. Aralarında kesinlikle iyi insanlar da var ama başkentin büyük bir kısmı tehlikeli."

Türk gezgine Afrikada korkunç taciz Beni öp diye üzerime yürüdü

'BENİ ÖP DİYE ÜZERİME YÜRÜMEYE BAŞLADI'

Şu an Jinka’da olduğunu ve kabile hayatı yaşayan insanların şehirdeki insanlardan daha medeni olduklarını dikkat çeken Ceren Yılmaz, “Etiyopya insanının kötü niyetli olduğunu düşünmüyorum. İçinde bulundukları şartlar onları bu hale getirmiş. Yani en azından birbirlerine karşı öyle değiller, kendi aralarında çok fazla kavga etmiyorlar. Sadece turist geldiğinde turistin üzerine biraz fazla gidebiliyorlar. Çünkü Jinka’da herhangi bir sorun yaşamadım. Hatta günlerim çok güzel geçiyor ve birçok Etiyopyalı arkadaşım oldu. Ancak bunun sebebi yanımda lokal bir rehber olması mı onu bilmiyorum” diyerek başına gelen olayı anlattı:

Haberin Devamı

"Videodaki çocuk bana yaklaşırken annemle görüntülü konuşuyordum. O sokaktan ilk geçtiğimde zaten bana bir kez laf atmıştı ,geri dönüş yolunda yanıma yaklaştığını fark ettim. Bir hamlesi olacağını hissetmiş olmalıyım ki annemin yüzüne telefonunu kapattım ve hemen videoyu açtım. En azından bir şey olursa kayıt almak istedim. Bu kadar ileri gidebileceğini düşünmedim. 'Sadece laf atar, telefon numaramı ister' dedim. Çünkü gündüzdü ve sokakta bir sürü insan vardı. Çok gerilmem için bir sebep yoktu ama daha sonrasında kesik içindeki kollarını göstererek 'Beni öp' diye üstüme yürümeye başlayınca 'Evet, bir problem var' dedim. O anda hemen bağırıp yardım istedim. Neyse ki yanımızdan geçen insanlar birkaç saniye içerisinde yardım ettiler. Çocuğu ilk uzaklaştıran başka bir Etiyopyalı idi. Daha sonrasında arkadan başka iyi giyimli bir adam daha geldi ve bana İngilizce, ‘Merak etme, ben Almanya’dan geliyorum’ deyince biraz rahatladım, medeni olarak da yakın hissedince güvenmeyi tercih ettim. O adam, bana otelime kadar eşlik etti."

Türk gezgine Afrikada korkunç taciz Beni öp diye üzerime yürüdü

'ONLAR İÇİN BİR GEÇİM KAYNAĞISINIZ'

"Etiyopya'nın başkentine gitmeseniz de olur" diyen Ceren Yılmaz, kendisi gibi bu yolculuğa çıkmak isteyenlere de, “Ayrıca çok fazla yeşili de başkentte göremezsiniz. Doğaya karışmak ve farklı deneyimler yaşamak istiyorsanız kesinlikle küçük köylere ve daha ilkel yaşamların olduğu yerlere gidin. Orada hem bolca tur rehberi bulacaksınız hem de turistlerin çok ziyaret ettiği mekanlar olduğu için insanlar size daha hoşgörülü yaklaşacak. Siz onlar için bir geçim kaynağısınız, bunun farkındalar. Rehberle gezdiğinizde, gittiğimiz her lokasyonun yetkilisine rehberiniz bir ücret ödüyor. Bu yüzden güvendesiniz” tavsiyesinde bulundu.

Yazarlar