Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan

Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan

burcukarslan@gmail.com

Tüm Yazıları

Düşük sonrası kürtaja uzman hekim karar vermelidir

Düşük, hamilelik sağlıklı bir şekilde devam edemediğinde meydana gelir. İlk trimesterde meydana gelen düşük uterus kasılmalarına bağlı olarak pelvik ağrı ve vajinal kanama semptomlarının gelişmesi ile ilerler. Bu şekilde embriyo rahimden dışarı atılır. Düşük sonrası ultrason ile parça kalıp kalmadığı tespit edilerek ona göre uzman hekim kürtaj kararı alabilir.

Gebelikte tam olmayan düşükler “inkomplet abortus” olarak adlandırılır. Gebelik materyali plasenta, amniyon kesesi ve fetustan oluşur. Tam olmayan düşüklerde içerde gebelik materyalinden parçaların kalma durumu yaşanabilir. Bu durum, hamilelik 10 haftadan fazla olduğunda daha sık görülür. Tam olmayan düşüklerde ise ultrason ile içerde parça kalıp kalmadığı kontrol edilir. Gerekli durumlarda kürtaj yapılması uygun olabilir.

Haberin Devamı

Rest abortus ise düşük sonrası rahimde parça kalması durumudur. Genellikle 7-8 hafta üzeri gebeliklerde görülür ve mutlaka kürtaj işlemi gerekir.

Kürtaj işlemi sonrası hastalar gerekli kontrollerin ardından evlerine gönderilebilirler. Antibiyotik ve ağrı kesici alımı hekim tarafından planlanır. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken noktalar ise; ilk 24 saat hastanın dinlenmesi gerektiğidir. Hafif kanama ve kasık ağrısı görülmesi normaldir. 2 hafta boyunca ilişkiye girilmesi önerilmez.

Düşük sonrası kürtaj işleminde risk var mıdır?

Kürtaj genellikle sedasyon altında yapılır. Vakum yönteminden dolayı güvenli bir işlem olmasına rağmen herhangi bir cerrahi işlem kadar risklidir. Görülebilen riskler ise; enfeksiyon, parça kalması, kanama, rahim ağzı hasarı ve asehrman sendromu olabilir.

Kürtaj operasyonunda kullanılan bir ilaca bağlı da ishal, mide bulantısı, karın ağrısı ve kusma görülebilir. Bu ilaç kürtaja ek olarak doktor kontrolünde, rahim kasılmasında ve gebelik materyalinin dışarı atılmasında kullanılmaktadır.

Alanında uzman hekimin gerçekleştireceği işlemlerde risk ile karşılaşılması oldukça düşük bir ihtimaldir. Bu sebeple mutlaka tecrübeye sahip hekimlere danışılması gerekir.

Haberin Devamı

 

Kadın Sağlığı & Doğum, Estetik Jinekoloji Uzmanı Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan

www.instagram.com/dr.burcukardasarslan/?hl=tr

https://www.drburcukardasarslan.com/