Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan

Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan

burcukarslan@gmail.com

Tüm Yazıları

Vajinadaki doğal bakteri dengesini korumak önemlidir. Laktobasil adı verilen bu faydalı bakteriler, zararlı mikroorganizmaların ve mantarların büyümesini engeller. Yararlı bakteri sayısı azaldığında veya vücudun bağışıklık sistemi bozulduğunda, savunmalar düşer, bu nedenle sık vajinal enfeksiyonlar yaşanabilir.

Genital enfeksiyonlardan korunmak için nelere dikkat edilmelidir?

Probiyotik gıdaların önemi günümüzde birçok alanda ön plana çıkmaktadır. Kefir ve ev yapımı yoğurt gibi probiyotik besinlerin tüketilmesi bağışıklık sistemini olumlu yönde etkiler ve flora olarak bilinen doğal çevrenin korunmasına yardımcı olur. Bu sayede genital bölgede sık görülen vajinal enfeksiyonların önüne geçilebilir.

Haberin Devamı

Aşırı hijyen, yarardan çok zarar verebilir

Sanılanın aksine genital bölgenin sürekli ve aşırı temizliği vajinal enfeksiyon riskini artıran başlıca faktörlerden biridir. Sık temizlik, genital bölgedeki iyi bakteri miktarını azaltabilirken, dengeyi de bozabilir. Özellikle cinsel organları normal sabunla temizlemek vajinanın pH'ını bozabilir ve hatta salgıları artırabilir. Su ile yıkamak aslında en iyisidir. Ayrıca genital bölgeye özel asidik pH'lı temizlik ürünlerini çok sık olmamakla birlikte en fazla haftada bir veya iki kez kullanmak da mümkündür.

Islak mayo ve bikiniye dikkat!

Sıcak ve nemli koşullar mikrobiyal büyümeye eğilimli olduğundan ıslak mayo ve bikini giymemeye çalışın. Havuzdan veya denizden çıktıktan sonra mayo veya bikini altınızı değiştirmeye özen gösteriniz ve kurulayınız. Giyinme şekliniz de sağlığınızla yakından ilgilidir.

Sürekli sentetik iç çamaşırı ve çok dar pantolon giymek genital bölgede nefes almayı engelleyebilir ve enfeksiyon riskini artırabilir. Bunun için mümkün olduğunca pamuklu iç çamaşırı giymeye, sık sık kıyafet değiştirmeye ve çok dar pantolonlar seçmemeye özen gösterin.

Sık cinsel ilişki vücudun doğal dengesini bozarak vajinal akıntıların sık tekrar etmesine yol açabilir. İlişki sonrası tekrarlayan enfeksiyon sorununuz oluyorsa prezervatif kullanımı gibi yöntemler koruyucu olabilir.

Haberin Devamı

Antibiyotik veya bağışıklık sisteminizi baskılayan ilaçlar alıyorsanız, bu ilaçları aldıktan sonra probiyotik gıdalar tüketmeye özen gösterin çünkü antibiyotikler veya immünosupresif ilaçlar vajinadaki iyi bakterileri yok edebilir ve özellikle maya olmak üzere vajinal enfeksiyon riskini artırır.

İnsülin direnci ve kontrolsüz diyabet de vajinal enfeksiyonlara ve mayaya yol açabilir. Diyetinizi ve egzersizinizi ayarlamak, insülin direncini düzenleyerek vajiniti önleyebilir.

 

Kadın Sağlığı & Doğum, Estetik Jinekoloji Uzmanı Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan

www.instagram.com/dr.burcukardasarslan

https://www.drburcukardasarslan.com