Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan

Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan

burcukarslan@gmail.com

Tüm Yazıları

Kadın cinsel organının doğal dengesi söz konusu olduğunda, iki türe ayrılmalıdır: iç genital ve dış genital. Dış genital organların kıllı bölgeleri ve dudakları vardır; iç genital organlar vajinayı kaplar. İç ve dış genital bölgelerdeki hücre ve ortamların asit-baz dengesi birbirinden farklıdır. Dış genital organlarımız normal cildimizin özelliklerini taşır. İç genital bölge olan vajina pH açısından asidik bir yapıya sahiptir ve laktobasil olarak bilinen faydalı bakterilerin yanı sıra bu bölgeyi oluşturan diğer mikroorganizmalarla doludur.

Haberin Devamı

Vajinal yıkama sabunlarını kullanmalı mıyız?

Genital bölge temizliğinde dikkat edilmesi gereken en önemli kural tuvaletin yapıldıktan sonra temizlenmesidir. Özellikle büyük bir tuvaletten sonra temizlik her zaman önden arkaya yapılmalıdır.

Genital bölge yıkarken aşırı sıcak su, sabun, vücut yıkama, parfüm, kolonya gibi tahriş edici ürünlerden kaçınılmalıdır. Bölgeyi yıkarken, özellikle duşta ılık ve soğuk su tercih edilmelidir. Yıkarken vajinanın içi asla derinlemesine yıkanmaz, aksine yüzey temizlenir ve durulanır. Vajinal flora dediğimiz yapı vajinada bulunan faydalı bakterilerdir. Özellikle laktobasiller vajinanın asidik ortamını sağlayan mikroorganizmalardır. Bağışıklık sistemimiz güçlü olduğu için, Lactobacillus'un yüksek sayısı nedeniyle diğer zararlı bakteriler hastalığa neden olamayacaklardır. Antibiyotik kullanımı, bağışıklık sisteminin bozulması, aşırı duş ve vajina içindeki tahriş edici maddeler bu faydalı bakterileri azaltır ve yok ederse, vajina florası bozulur ve etken faktörler artar.

Vajina florasını korumak için dikkat edilmesi gerekenler

Temizleme işleminde kullanılan malzemeler kimyasal olarak zarar vermeyen ve tahriş edici olmayan, bu alan için özel olarak hazırlanmış ve asidik pH'a sahip olmalıdır. Doğal florayı zenginleştirmek için beslenmeye özen gösterilmelidir. Örneğin kefir tüketin ve haricen ekstra probiyotik tabletler kullanın. Sağlık aynı zamanda sağlıklı bir florayı da sağlayacaktır.

Ped kullanımı bazen ciddi alerjilere neden olabilir. Bu nedenle ne kadar az kimyasal işlem görmüş ped kullanılırsa, sağlık açısından o kadar iyidir. Pedlerin yüzeyinin olabildiğince yumuşak olması, kimyasal parlatıcı kullanılmadan üretilmiş olması ve kokusuz olması önemlidir. Ayrıca pedin kullanım süresi mümkün olduğu kadar kısa olmalı yani sık sık değiştirilmelidir. Kokulu pedler kimyasallara daha fazla maruz kaldıkları için önerilmez. Hijyenik pedlerin neden olduğu nemli ve kötü kokulu ortamları en aza indirmek için adet sırasında sık sık duş alın.

Haberin Devamı

 

Kadın Sağlığı & Doğum, Estetik Jinekoloji Uzmanı Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan

www.instagram.com/dr.burcukardasarslan

https://www.drburcukardasarslan.com