Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan

Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan

burcukarslan@gmail.com

Tüm Yazıları

Kızlık zarı yapısı cinsel ilişkiye girememeye neden olabilir

Vajinismus, ilişki sırasında birleşme anı geldiğinde kaygı ile kadının kendisini kasması durumudur. Genellikle durum tamamen psikolojiktir; korku ve kaygıyı azalttığı zaman sorun kolayca çözülür. Ancak her 100 kadından 10-15'i yukarıda bahsedilen kızlık zarının (gizli kızlık zarı, dura kızlık zarı, kızlık zarı veya menisküs kızlık zarı) doğum kusurları nedeniyle vajinismus yaşayabilir. Kızlık zarı cinsel ilişki sırasında vajina girişini kapatarak penis girişini bloke edebilir. Cinsel ilişki herhangi bir şekilde kasılmaların etkisiyle gerçekleşmeyebilir veya çok acı verici bir şekilde gerçekleşebilir. 10-15 saniye süren bu basit jinekolojik muayenede; kızlık zarı ile ilgili doğuştan gelen bir kusur olup olmadığı kolaylıkla belirlenebilmektedir. Bunun neticesinde kızlık zarının çıkartılması veya kesi atılması gibi işlemler uygulanabilir.

Haberin Devamı

Vajinismusa yönelik işlemler nelerdir?

Kızlık zarının çıkartılması işlemi

Yapısı çok sert, kalın ve etli ise himenektomi bir diğer ismi ile kızlık zarı çıkartma işlemi yapılmalıdır. Kızlık zarının cerrahi olarak çıkarılmasına lokal veya sedatif (hafif uyku) anestezisi eşlik edebilir. Bu basit işlem ortalama 10-15 dakika sürer ve işlemden hemen sonra normal hayatınıza dönebilirsiniz. Kızlık zarının ameliyatla alınması ilerideki gebelikler, gebelik ve doğum için herhangi bir sorun oluşturmaz. Cinsel zevki etkilemez. Deneyimli bir jinekolog tarafından yapıldığında, riskler neredeyse yoktur.

Kızlık zarının kesilmesi

Kızlık zarı kalın ve vajina girişinde darlık olan vajinismus hastalarında kızlık zarı çıkartılırken vajina girişi de rahatlatılabilir (vajina girişi genişletme operasyonu). Böylelikle cinsel ilişki son derece rahat bir hale gelecektir.

Vajinismus probleminin genellikle psikolojik ve cinsel terapi gereklidir. Ancak bazı durumlarda zarın doğuştan gelen anormallikleri cinsel ilişkiye engel olabilir. Öte yandan kızlık zarı ameliyat edilmiş olsa bile daha sonra psikolojik destek sağlamak için vajinismus tedavisine ihtiyaç duyulabilir.

Haberin Devamı

 

Kadın Sağlığı & Doğum, Estetik Jinekoloji Uzmanı Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan

www.instagram.com/dr.burcukardasarslan/?hl=tr

https://www.drburcukardasarslan.com/