Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan

Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan

burcukarslan@gmail.com

Tüm Yazıları

Vakumlu kürtaj yöntemi

Vakumlu kürtaj günümüzde en sık kullanılan yöntemdir. Özellikle gebelik sonlandırmada etkinliği yüksek, güvenli bir yöntemdir. Vakumlu denmesinin nedeni küretajın negatif basınç oluşturan özel bir enjektörle yapılmasıdır. Enjektörün ucuna kanül denen pipet benzeri aletler bağlanır. Kanüller farklı kalınlıkta içi boş, boru şeklinde ucunda açıklığı olan yapılardır. Kanüller rahme ilerletilerek rahim içi enjektörün oluşturduğu negatif basınç ile temizlenir. Kürtaj için kanülü rahme ilerletmeden hemen önce rahim ağzı tüp benzeri buji denen aletlerle hafif genişletilir. Kanüller böylece rahme daha rahat ilerler.

Haberin Devamı

Metal küret ile kazıma yöntemi

Metal küret ile kazıma eskiden başvurulan bir kürtaj yöntemidir. Metal küret, uzun saplı, çay kaşığı benzeri bir alettir. Bu alet rahim ağzı genişletildikten sonra rahim kavitesine ilerletilir. Daha sonra ileri geri, sağa sola hareket ettirilerek gebelik ve ekleri zardan ayrılır. Bu işlem sadece gebelik için değil biyopsi amaçlı da kullanılabilir. İşlem vakum yönteminden daha zordur.

Histeroskop yöntemi

Histeroskop ışıklı, kameralı tüp şeklinde özel bir alettir.  Histeroskop ile rahim içi kamera ile doğrudan görülerek şüpheli yerlerden ya da lezyonlardan biyopsi alınır. Özellikle tanı amaçlı yapılan kürtajlarda oldukça etkilidir. Ayrıca rahim zarı altına yerleşmiş miyomlar ve polipler bu şekilde alınarak aynı zamanda kişinin tedavi edilmesi de mümkündür.

Hangi kürtaj yönteminin kullanılacağı uygulanacak tıbbi işleme bağlıdır. 10 haftanın altındaki istenmeyen gebeliklerde vakumlu kürtaj tercih edilse de 10 haftanın üzerindeki anormal gebeliklerde de metal kürtaj uygulanmaktadır. Histeroskopik kürtaj, öncelikle teşhis ve tedavi amaçlı kullanılan bir kürtaj işlemidir.

 

Kadın Sağlığı & Doğum, Estetik Jinekoloji Uzmanı Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan

www.instagram.com/dr.burcukardasarslan/?hl=tr

https://www.drburcukardasarslan.com/