İhanetin Hediyeleri!

Seans saatinden yarım saat önce ofisime geldi.

Hüzünlü, çaresiz ve acılı bakışları, lütfen beni kurtarın der gibiydi.

Gayet özensiz bir hali vardı. Sanki yataktan yeni kalkmış, saçlarını taramadan, yüzünü dahi yıkamadan, üzerine ilk gördüğü giysileri giyinerek kendini dışarıya atmış gibi görünüyordu.

Kahvelerimizi içtikten sonra, anlatmaya başladı.

Aldatıldım dedi, boğazı düğümlendi… Gözleri nemlendi ve yaşlar bir su gibi akmaya başladı göz pınarlarından. Masamda duran kâğıt mendilleri kendisine uzattım. Yavaş hareketlerle gözlerini sildi, bir iç çekti ve anlatmaya başladı.

Haberin Devamı

Sadece dinlemek istiyordum onu, yorum yapmak, fikir vermek için çok erkendi.

Gözyaşları içinde soluksuz bir şekilde, bazen hıçkırarak, bazen iç çekerek anlattı başından geçenleri.

Son sözleri bittikten sonra, cevap arar gözlerle bana baktı…

<>>>

İhanetin psikolojisini anlayabilmek oldukça zordur.

Çünkü ihanet edenin psikolojisini incelemek gerekir. İhanet edenin çocuklukta ve şimdide yaşadıkları, duyguları, önceki ilişkileri, beklentileri, değer yargıları ihanetin nedenini çözmemizi sağlar.

Ancak genellikle bana danışanlar, ihanet edenler değil, aldatılan, ihanete uğrayanlardır. Bu yüzden maalesef “Neden ihanete uğradım?” sorusuna verecek gerçek bir yanıtımız yoktur.

İlk sorumuz kişinin, ihanet edenle yüzleşip yüzleşmediği olur ki, bu hanımefendiye de sordum. Yüzleştiğini söyledi. Bu önemli ve güzel bir adımdır. Bu ihaneti bildiğinizi, partnerinize bildirmeniz, içinizdekileri dökmeniz duygularınızı ona aktarmanız ilk önemli adımdır.

Eğer bunu yapamayacağınız bir durumla karşı karşıya iseniz, bu yüzleşmeyi yazarak da yapabilirsiniz.

Tıpkı ona mektup yazıyor gibi düşünün. Hızlı bir şekilde bu ihanetten sonra neler hissettiğinizi ve yaşadığınızı mektuba (mümkünse beyaz bir kâğıda, kırmızı kalemle) hızlı bir şekilde yazarak, duygularınızı nötrleyebilirsiniz. Ayrıca size ihanet ettiği kadın/erkeğe karşı da duygusal olarak kırgın ya da kızgın hissediyorsanız aynı şekilde yazarak bu çalışmayı yapmanızı öneririm.

Tüm bu çalışmalardan sonra kendinizi rahatlamış ve daha iyi hissedeceksiniz.

Haberin Devamı

Daha sonra şu soruya cevap vermelisiniz.

Bu ilişkide hala kalmak istiyor musunuz?

Yoksa tamamen bitirmek ve size ihanet edeni unutmak mı istiyorsunuz?

Bur sorulara vereceğiniz cevaplar çok önemlidir ve üzerinde iyi düşünülmesi gerekir.

Bu konuda gerekirse bir uzmandan yardım alın lütfen.

Psikologlar, ayrılık acısını, ölüm acısından bile daha zor olarak tanımlıyorlar.

Sonraki dönem tahmin edebileceğiniz gibi zor bir süreç. Yas süreci olarak tanımlıyoruz. İçinizdeki üzüntüleri, kırgınlıkları, acıları, öfkeleri yaşamanız için bir süre izin verin kendinize. Ancak bu süre lütfen 1 ayı geçmesin. Bu bir ayı da tüm bu negatif duyguları serbest bırakarak (zaman zaman yaşayarak ve bastırmayarak) geçirdiğinizde kendinizi artık daha rahat hissedeceksiniz.

İkinci aya geldiğinizde belki intikam duygularınız ortaya çıkmaya başlayabilir. Ancak unutmayınız ki, intikam duymak sağlıklı bir duygu değildir ve sizi sürekli acıda, üzüntüde ve eskide yaşamaya mecbur bırakır.

Haberin Devamı

Kararınızı verin, siz bu insanı ve bu yaşadığınız ihaneti, aldığınız dersler cebinizde, huzurla geçmişte mi bırakmak istiyorsunuz? Yoksa anlamsız ve kimseye yararı olmayan bir intikam duygusuyla sürekli ileriye mi taşımak istiyorsunuz? Bunun size yararları ve zararları neler olur? Çok ayrıntılı, aceleye getirmeden düşünün ve yine gerekirse bir uzman desteği alın.

Üçüncü aya geldiğinizde kendinizi çok daha iyi, huzurlu ve sizi esir eden duygulardan özgürleşmiş hissedeceksiniz.

Artık daha objektif olarak yaşadığınız ihanet olayını değerlendirebilirsiniz. Sizin de bu ihanete neden olan duygu durumlarınızı, alışkanlarınızı ve ilişki yaşama modellerinizi ele alabilirsiniz. Bunu şu an yapmanız, ileride yaşayacağınız duygusal ilişkilerde bir denge yaratacak ve aynı tatsız olayı tekrar yaşamanıza mani olacaktır.

Mesela bu ilişki içinde nelere suskun kaldınız?

Evet’lerin ve Hayır’arınız ne derece gerekli ve güçlü idi?

İlişki içinde maruz bırakıldığınız olaylarla yeterince yüzleşebildiniz mi?

Terk edilmek, ihanete uğramak, sevilmemek, değer görmemek gibi korkularınızı ilişki içinde yaşadınız mı? Cevap evet ise, bunların üstesinden gelmek için neler yaptınız?

Artık tüm bu evreleri geride bıraktınız ve odağınızı tamamen size iyi hissettirecek bir konuya yöneltebilirsiniz.

Mesela işiniz, kariyeriniz, aileniz, varsa çocuğunuz, müşterileriniz, belki bunca süredir ihmal ettiğiniz arkadaşlarınız, hobileriniz, müzik, spor, dans, ya da yeni bambaşka bir hobi edinerek kendinizi bambaşka bir alanda mutlu etmeye odaklayabilirsiniz.

Evet, ihanete uğramak bir insan için çok üzüntü verici, yaralayan bir duygu. Ancak şunu unutmayın ki, siz o kadar güçlüsünüz ki, bu ihanetten kazanarak, güçlenerek ve büyüyerek çıkacaksınız. Ben size güveniyorum, inanıyorum.

Eğer benimle paylaşmak istediğiniz ihanet hikâyeniz varsa, aşağıdaki mail adresinden bana ulaştırabilirsiniz.

Son olarak; size ihanet eden kişi, duygusal olarak sizi büyüttü, olgunlaştırdı ve çok şey öğretti. Belki de ona bir teşekkür borçlusunuz.

Bu ilişkideki ihanetin size hediyeleri neler olacak acaba? Bekleyelim ve görelim. J

İçten sevgilerimle,

A. Nilgün Aktaş
Kuantum Yaşam ve İlişki Koçu
NLP Uzmanı ve Eğitmeni

nilgunaktas@hotmail.com