İlişkide mutlu olabilmek için neler gerekli?

Başarılı bir ilişki için neler gerekli?

Duygusal ilişklierimizde mutluluğu ve huzuru yakalayabilmemiz için bazı temel gereksinimler vardır.

İlk olarak, kişinin kendini iyi tanıması ve duygusal yapısını çözümlemiş olması çok önemlidir. Duygusal anlamda yeterli olması ve her şartta kendine yetebilmesi gerekir.

Kendini iyi tanıyan, ruhsal olarak kendini rahatlatmasını bilen, kendini seven ve huzurlu olan kişi ilişkisinde de mutlu olacaktır.

Eşimizi / sevgilimizi şartsız kabul etmiş ve sevmiş olabilmek, başarılı bir ilişki için olmazsa olmazlardandır. Çünkü hepimiz insanız ve hata yapabiliriz. Karşımızdaki kişinin hatalarını belli bir noktaya kadar tolere edebilmek, affedici olabilmek başarılı bir ilişki için olmazsa olmazdır.

Haberin Devamı

Bireysel gelişime önem vermeliyiz. Zira biz ruhen genişlediğimizde, kendimize yetebildiğimizde karşımızdaki kişiyi de genişletir, büyütürüz.

Sevgi ve saygıyı canlı tutmak ; Aşkın bir ömrü vardır ve bilim adamları bunu üç yıl olarak tespit etmişlerdir. Aşk bitebilir, ancak sevgi ve saygı her zaman canlı tutulabilir. Partnerinize saygı ve sevgiyle yaklaşmak, onun da size aynı şekilde yaklaşmasını sağlar. İlişkilerde kaybolan saygı ve sevgi ilişkinin ömrünü kısaltır.

Şikayet etmeyin ; sürekli şikayet halinde olan ve hayattan zevk almayan biri ile hiç kimse beraber olmak istemez. Siz ister miydiniz? Şikayet etmek, söylenmek ve olumsuzlukları bulup çıkartmak yerine, bardağın dolu tarafını görmeyi, şükretmeyi ve mutlu olmayı deneyin. İlişkinizdeki değişimi hemen fark edeceksiniz.

Dinlemeyi bilmek ; Başarılı iletişimcilerin sırrı karşılarındaki kişiyi “iyi dinlemektir”. İyi bir dinleyici olmak ilişkilerdeki paylaşımı ve mutluluğu çoğaltır.

Probleme değil, çözüme odaklanın : Yaşanan her ilişkide mutlaka problem olacaktır. Önemli olan sürekli problem üzerinde düşünüp, konuşmak değildir. Zira bu sizi çıkmaza sokar ve problemi büyütmekten başka hiçbir işe yaramaz. Çözüme odaklanmak ilişkideki dengeyi korur ve ilişkiyi sağlamlaştırır. Çözüme odaklanmak hem karşınızdaki kişiyi rahatlacak, hem de bir çıkış yolu sağlayacaktır.

Haberin Devamı

Empati yeteneğinizi geliştirin : Yapılan araştırmalarda, ilişkilerde empati yeteneği gelişmiş kişilerin daha çok mutlu oldukları gözlemlenmiştir. Siz de partnerinizi anlamakta zorluk çekiyor ve bu konuda büyük anlaşmazlıklar yaşıyorsanız empatik düşünün. Onu anlamaya çalışın ve olaya onun gözlerinden bakın, onun yaşadığı duyguları yaşamaya, onun çektiği acıları anlamaya çalışın. Göreceksiniz ki o zaman, anlaşmak çok daha kolay olacak.

Kendiniz gibi olun : İlişki içinde karşınızdakini mutlu etmek için, farklı roller ve kişilikler üstlenmeyin. Bu tutum kendiniz olmanızı engeller. İlişki süresince rol yapmayın. Her zaman kendiniz olarak kalın ki, karşınızdaki kişi sizi olduğunuz halinizle kabul etsin.

Ona güvendiğinizi hissettirin : Karşınızdaki kişi sizin ona güvenmediğinizi hissederse hızla sizden uzaklaşmaya başlar. Güven eksikliği her iki tarafa da acı verir ve sevgiyi, saygıyı azaltır. Elinizden geldiğince karşınızdak insana güvenmeye çalışın.

Haberin Devamı

Ona ihtiyaç duyduğunuzu hissettirin : Siz bir kadınsanız, evde erkeğin yaptığı işleri yapıyor ve ondan rol çalıyorsanız kesinlikle yanlış bir tutum sergiliyorsunuz. Bir erkek ilişki içinde kendini gerçek bir "erkek" gibi hissetmek isteyecektir. Siz ondan sürekli rol çaldıkça da kendini yetersiz hissedecek ve ilişki bir çıkmaza girecektir. Eşinize her konuda ona ihtiyaç duyduğunuzu hissetirin !

Sevgilerimle,

A.Nilgün Aktaş

Kişisel gelişim uzmanı, eğitmeni

www.aysenilgunaktas.com

nilgunaktas@hotmail.com