Günlük cilt temizlik rutini

Cilt bakımı, cildin ihtiyaçlarına uygun ürünleri, belli bir sıralama ve rutinde düzenli olarak yapmaktır. Herkes farklı cilt yaşına, yapısına ve genetiğine sahiptir. Bu sebeple herkesin öncelikle kendi cilt yapısını tanıyıp, cildin eksikliklerini gidermek temelinde bakım yapması oldukça önemlidir. Böylece daha sağlıklı, aydınlık, problemsiz ciltlere sahip olunabilir.

Evlerimizdeki bitkileri ihtiyaç duyduğu doğru rutinde suladığınızda, toprak bakımını doğru yaptığınızda canlanması, çiçek açması gibi, cilt de doğru bakımları yapıldığında farkını gösterecektir. Sulanmadığında, bakımları yapılmadığında kuruyup giden bitki gibi, cildin eksiklerini görmemek, cilt tipine uygun olmayan ürünler kullanmak zamanla sivilce, siyah nokta vb. farklı cilt sorunlarının oluşmasına yol açabilmektedir. Bu nedenle doğru cilt bakımı yapmak son derece önemlidir.

Haberin Devamı

Kendi cildinizin ihtiyacına özel ürünler ile cilt bakımı rutini oluşturmak bakımın temelidir. Örneğin kuru cildinize nem sağlayacak ürünler kullanmak, yüzünüzdeki pul pul dökülmeyi, çizgilenmeyi yok eder ve cildinizi daha canlı, parlak, diri ve genç hale dönüştürür. Aynı şekilde aktif sivilceler ile baş etmeye çalışıyorsanız, akne önleyici temizleyicileri cilt bakım rutininize ekleyebilir ve ileride oluşacak aknelere önceden çözüm bulabilirsiniz. Ciltteki fazla kuruluk, yağlılık hissi, sivilceler, yaralar, lekeler vb. tüm sorunlar sizi psikolojik olarak da etkiler. Hepimiz pürüzsüz, canlı, parlak ve aknesiz ciltlere sahip olmak isteriz. Bu nedenle cilt temizlik ve bakımını ihmal etmemek ve cildin eksiklerini giderecek ürünleri düzenli kullanmak gereklidir. Günlük diş fırçalama, yüz yıkama rutini gibi cilt temizleme ve bakımını yapma, ihtiyaç duyduğu ürünleri cilde vermek de rutin haline getirilmelidir. Bu rutin olmadığında kliniklerde profesyonelce yapılan uygulamalar yetersiz kalacaktır.

Günlük temizlik ve bakım rutinini cilt tiplerinde temelde üçe ayırabiliriz.

1.Kuru / Olgun Ciltler,

2.Karma / Yağlı Ciltler

3.Hassas / Alerjik Ciltler.

Haberin Devamı

Bu 3 cilt tipinin de günlük temizlik ve bakım rutinine ihtiyacı vardır. Günlük rutini düzenli yapmayanlar haftada bir mutlaka profesyonel cilt bakımı yaptırmalıdır. Günlük düzenli temizlik ve bakımını yapanların ayda bir profesyonel cilt bakımı yaptırması yeterli olurken, yağlı ve akneye meyilli ciltler günlük cilt temizliği ve bakımını düzenli yapsalar dahi 15 günde bir profesyonel cilt bakımına ihtiyaç duyarlar.

Günlük bakım rutinini şöyle özetleyebilirim. Gece yatmadan önce mutlaka makyaj yapılsa da yapılmasa da cilt önce temizleyici jel ya da köpükle yıkanmalı, yıkarken yüzeyi pürüzlü temizleme aparatlarından yararlanabilirsiniz. Yumuşak bir havluyla cildi kuruladıktan sonra, bir pamuk yardımıyla tonik, cilde masaj yapılarak gözenekler kalıntılardan arındırılmalı. Birkaç dakika cildin yatışması beklendikten sonra, 25 yaş altı kişiler gece nemlendiricisini, 25 yaş ve üstü kişiler gece serumunu yüzüne masaj yaparak sürmeliler. 25 yaş ve üstü kişilerde gece cildin onarılması ve yeniden yapılandırılması tek başına nemlendirici kullanmak yetersiz kalabilir. Tabi bu aşamalarda kullanılan ürünler cilt tipine, ihtiyacına, problemine ve yaşına uygun eczane ürünleri olmalı. Bu rutin aksatılmadan, her gece yapılmalı. Cilt yenilenmesinin ve onarımının, en fazla gece uykuda olduğunu unutmayın.

Haberin Devamı

Sabah uyanıldığında da cilt soğuk suyla yıkanıp günlük nemlendirici kullanılmalı, 3- 4 dakika sonra güneş koruyucu sürülüp güne başlanmalı.

Yani aslında hiç zor değil. Bunu diş fırçalamak gibi günlük rutin haline getirenler, ciltleriyle mutlu oluyorlar. Ben diyorum ki; cildine düzenli olarak bakarsan her zaman çiçek gibi olur.

Bir sonraki yazımda tekrar görüşmek üzere sevgiyle kalın.

Alper Çetinkaya