Yaşam Bunları evde beslemek cesaret ister! Çoğu kişi onları ilk defa görüyor...

Bunları evde beslemek cesaret ister! Çoğu kişi onları ilk defa görüyor...

23.08.2023 - 12:33 | Son Güncellenme:

Kedi, köpek gibi hayvanlar sıkça evlerde besleniyor. Ancak bazı egzotik hayvanların hem bakımı oldukça zor hem de cesaret istiyor. Çoğu kişinin ilk defa gördüğü, beslemenin cesaret isteyen bu hayvanlar hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

Bunları evde beslemek cesaret ister Çoğu kişi onları ilk defa görüyor...

Kedi, köpek, kuş ya da hamster gibi çeşitli canlılar hem oldukça sevimli hem de bakımları son derece kolay. Ancak hem egzotik hem de farklı canlılara bakmak isteyen kişiler evlerinde çeşitli, görülmemiş hayvanları besliyor.

Haberin Devamı

Bunları Evde Beslemek Cesaret İster! Çoğu Kişi Onları İlk Defa Görüyor...

Chinchillalar 

Chinchillalar, tavşangil ailesine mensup canlılardan biridir. Türkiye’de bakımı yaygın bir hayvan türü değildir. Ancak bakılmak istendiğinde bulunabilecek canlılar arasında yer alıyor. Oldukça sevimli olan bu canlılar eğer ilgi gösterilirse insanlarla uyumlu bir şekilde yaşayabilir. Chinchillaya bakmak isteyen kişilerin mutlaka sabırlı ve dikkatli bir şekilde canlılara yaklaşması gerekiyor. Chinchillalar bakımında dikkat edilmesi ve özenilmesi gereken şeyler şu şekilde sıralanabilir;

Chinchillalar yıkanmak için özel kum tercih ederler. Özellikle chinchillaların tüy ve deri sağlığı için bu kumlar büyük bir önem taşır. Bu kumlar Türkiye’de bulunmamaktadır. Bu kumlar yurtdışından getirilebilir.

Haberin Devamı

Klasik tek katlı kafeslerde yaşayamazlar. Sıklıkla çok katlı ve geniş kafesler tercih ederler. Kafes dışında vakit geçirmeyi severler ancak mutlaka geceleri ya da uyku saatlerinde kafeslerde durmaları gerekiyor. Kendi kendine oynamayı seven canlılardır, çok birine ihtiyaç duymazlar. Ancak mutlaka kendiniz bir kafes modifiye yapmanız gerekir.

Chincillalara verilen mamalar Türkiye’de satılmıyor. Bu mamalar sadece yurtdışında satılmaktadır. Ayrıca kendiniz hazırlayacak iseniz diyete özel hazırlamanız gerekiyor. Gerekirse bu konu ile ilgili bir veteriner tarafından destek alabilirsiniz. Chinchilla bakımı oldukça masraftır bundan dolayı mutlaka her ay özel bütçe ayarlamanız gerekiyor. 

Kaplan

Büyük kediler sıklıkla evcil hayvan olarak evlerde tercih edilmez. Ancak bazı meraklıları evlerde büyük kediler beslemeyi tercih ediyor. Evlerde beslenen kedigillerden biri büyük, iri ve asil görünümleri ile kaplanlar. Kaplanlar her ne kadar yaşam alanı orman olsa bile evde ya da dışarıda da yaşayabilen hayvanlar.

Ancak tabi ki de her canlı gibi doğal ortamlarda yaşaması onlar için daha doğru olacaktır. Günümüzde oldukça popüler olan kaplan beslemek oldukça maliyetli ve zor bir iş. Özellikle hayati tehlikeler barındıran kaplan beslemek, mutlaka yüksek güvenlik önlemleri ile yapılması gereken işlemlerden biridir.

Haberin Devamı

Sıklıkla lüks ve zengin kesim tarafından tercih edilen bir canlı olan kaplanın geniş bir alanda yaşaması gerekiyor. Bundan dolayı mutlaka büyük bir evin bahçesinde kalması daha doğru olacaktır.

Yavru kaplanlar özellikle keskin dişleri ve sivri pençelerinden dolayı oldukça tehlikeli olabilir. Kontrol altına almak için dişlerini körleştirseler bile yavru kaplanlar kör dişlerinden dolayı yemek yerken sorun yaşayabilirler. 

Boa Yılanı

Boa yılanı sıklıkla tropik yağmur ormanlarında yaşayan, sıklıkla yağmur ormanlarında görülen yılan türlerindendir. Boa yılanı zehirsiz bir yılan türüdür, sıklıkla yakaladıkları avların boğazlarına sarılarak boğması ile bilinir. Bundan dolayı diğer yılan türlerine göre boğma özellikleri ile ön plana çıkar. Yassı ve üçgen kafa yapılarına sahiptir.

Boa yılanları alt ve üst çenelerinde bol dişe sahiptir. Esnek bir çene yapısına sahiplerdir. Boyutları ortalama 3 ile 6 metre arasında olmaktadır. Pullu bir deriye sahip olan boa yılanı sırt kısmında kahverengi kalın çizgilere sahiptir. Bazı türlerinde karo desenleri bulunuyor. Büyük boy boa yılanları sıklıkla ağaçlarda yaşarlar.

Haberin Devamı

Küçük boa yılanları ise toprak altında yaşamayı tercih ederler. Sıklıkla grup halinde yaşayan canlılardır. Karanlıkta görme yetileri oldukça yüksektir, sıklıkla geceleri daha hareketli hayvanlardır. Oldukça hızlı ve tek seferde fazla yavru veren yılanlardandır. Kafeslerde ve akvaryumda yaşayabilirler ancak bakması oldukça zor canlılardan biridir.

Uçan Sincap 

Uçan sincap bilinen diğer adıyla sugar gliderlar keseli memeliler olarak bilinmektedir. Türkiye’de bu hayvanlar uçan kuskus, uçan sincap ya da şeker planörü olarak biliniyor. Uçan sincaplar kolaylıkla sahiplenebilecek hayvanlardan biridir. Sevimli bir görünümü vardır ve oldukça oyuncudur. Ayrıca uçabilme özellikleri de bulunuyor.

İsimleri yedikleri yiyeceklerden dolayı verilmiştir. Sıklıkla meyve ve şekerli yiyeceklerle beslenen bu canlıların mutlaka bir uzman yardımı ile beslenmesi gerekiyor. Yurtdışı kaynaklı egzotik hayvan bakımı tarafından dış destek alınmalıdır. Uçan sincaplar özel mamalar yiyor ve yaşam alanları özel olmalıdır.

Haberin Devamı

Leopard Geckolar

Leopard geckolar sürüngenler arasında en çok bilinen canlılardan biridir. Ancak Türkiye’de sürüngen bakımı hakkında çok bilgi bulunmuyor. Sürüngen bakmak için mutlaka yurtdışı üzerinden malzeme temin edilmesi gerekiyor. Sürüngen bakmak isteyen kişilerin mutlaka her ay belirli bir ücreti gözden çıkarması gerekiyor.

Bakımı kolay olarak görülse de, bu sürüngenlere bakacak uzman bir veteriner bulmak oldukça zor. Ancak mutlaka çok titiz bakılmalı ve yetiştirilmeli. Leopard geckolar çekirge, solucan, un kurdu ya da hamam böceği gibi canlılarla beslenmeli.

Sürekli olarak canlı yem tedariği yapmak yerine kişilerin kendi böceklerini yetiştirmesi gerekiyor. Eğer gerçekten sürüngen yetiştirmek istiyorsanız leopard geckoları tercih edebilirsiniz.

Dev Afrika Salyangozu 

Dev Afrika salyangozu tüylü canlılar yerine farklı bir hayvan bakmak isteyen kişilerin tercih edebileceği hayvanlardan biri. Bakımı ve beslenmesi oldukça kolaydır. Kolay kolay hastalanmazlar, rahatsızlıklara karşı dirençliler. Dev Afrika salyangozunun en büyük sorunlardan biri üreme problemidir. Bu canlılar çok kolay ve hızlı bir şekilde ürerler.

İki tane dev Afrika salyangozu bir süre sonra aniden 500 tane olabilirler. Bundan dolayı mutlaka dikkatli bakılmalıdır çünkü kısa bir süre içerisinde çok hızlı ve çok sayıda üreyebilirler. Eğer üretimini yapmak istiyorsanız tercih edebilirsiniz ancak eğer çok sayıda salyangoz bakmak istemiyorsanız bu hayvanın bakımı oldukça zor olabilir.

Ferret 

Egzotik hayvanlar arasında en çok bilinenlerden biride gelinciktir. Gelincikler, kediler gibi bakılabilecek oyuncu hayvanlar arasında yer alıyor. Ferretler oyun oynamayı çok sever ve oldukça evcil canlılardır. Ancak yanlış sahiplenme sonucunda ağır agresiflik, saldırganlık, korku ve stres gösterebilir. Ferretleri doğru kişilerden alırsanız oldukça rahat bakabilirsiniz.

Ferretler diğer bilinen egzotik canlılar gibi kafeste yaşamaz. Ev içerisinde bu canlılara özel bir yaşam alanı oluşturulması gerekiyor. Oldukça küçük alanlara girebilir aynı zamanda da tesisat ya da kablo yemeleri ile bilinirler. Bundan dolayı mutlaka ev içerisinde güvenli bir alanda bakılmaları gerekir.

Yaşam alanları etrafında tesisat ya da kablo gibi malzemelerin olmaması gerekir. Balkon gibi alanlar gelincikler için oldukça tehlikelidir bundan dolayı mutlaka kemirip ya da arasına girip çıkabileceği yerlerden uzak durmaları gerekiyor.

Kapibara

Kapibara Güney Amerika kökenli bilinen en sıra dışı evcil hayvanlardan biridir. Kuru vücudu yüzünden sürekli nem ihtiyacı hisseder. Sulak alanların etrafında sıklıkla grup halinde yaşarlar. Kemirgenler arasında bilinen en iri hayvanlardan biridir. Sağlam bir deri yapısına sahiptir ve kalın tüyleri bulunur. Ortalama -25 dereceye kadar kolaylıkla yaşayabilirler.

Boyları ortalama 1.45 santimetreye kadar büyümektedir. Ağırlıkları ise tahmini 70 kilo civarında olabilir. Dünya’nın en büyük faresi olarak bilinmektedir. Guinness Rekorlar Kitabı’na giren farelerden biridir. Beslenmesi halinde asla tek başına beslenmemesi gerekir. Çünkü bu canlılar grup halinde yaşarlar.

Kapibaralar evde bakılacak ise bile grup halinde tercih edilmelidir. Evde beslenmesi son derece zor canlılar arasındadır. Oldukça hızlı hareket ettiklerinden dolayı etrafa zarar verebilirler. Bundan dolayı mutlaka kendilerine ait bir yaşam alanları olmalıdır.

Dolaşmayı son derece severler, ev yerine bahçede bakımı tercih edilebilir. Bu sayede hem daha rahat hareket ederler hem de sağlıkları için daha doğrudur. Oldukça maliyetli olan bu canlıların bakımı da oldukça zordur. Bundan dolayı mutlaka çok dikkatli, titiz ve dikkatli bakılması gerekiyor.

Tarantula 

Dünya üzerinde ortalama 900 adet tarantula türü bulunmaktadır. Diğer örümceklere göre daha fazla gözükürler ve oldukça iri bir yapıya sahiptir. Uzun tüylere ve uzun dişlere sahiptir. Araknafobia kaynağı olarak görülen tarantula özellikle fobisi olanlara ciddi korku yaşatabilir.

Ancak birçok kişinin sevmemesine rağmen oldukça sevilen canlılardan biridir. Oldukça sessiz ve kendine ait bir yaşama şekli vardır. Ortalama 25 yıla kadar yaşayabilirler. Avuç içi kadar büyüklükte olabilir mutlaka haftada bir ya da iki kez solucanla beslenebilir.

Yazarlar