Yaşam Cazın ‘best of’u

Cazın ‘best of’u

02.07.2008 - 02:04 | Son Güncellenme:

İKSV tarafından düzenlenen Uluslararası İstanbul Caz Festivali 15. yılında, geçmiş senelerin birikimini damıtan “best of” bir programla İstanbulluların karşısında...

Cazın ‘best of’u

Merakla beklenen Uluslararası İstanbul Caz Festivali bugün başlıyor. Festival kapsamında  16 Temmuz’a kadar 40’a yakın konser düzenlenecek. Bu yılki listede çağdaş cazın iddialı isimlerinin yanı sıra, folk, soul ve funk sanatçıları, ayrıca Brezilya’dan Küba’ya Latin müziğinin çok sayıda üstadı yer alıyor. Kimler yok ki: Herbie Hancock, Caetano Veloso, Rufus Wainwright, Pink Martini, Omara Portuondo, Yasmin Levy, Al Jarreau, Dianne Reeves, Ivan Lins, Nnenna Freelon...
Caz Festivali’nin genç direktörü Pelin Opcin Milliyet Sanat dergisinin temmuz sayısında çıkan röportajda, “15. yılda Caz Festivali’nin en iyilerini, cazın efsane olmuş isimlerini bir araya getirmeye çalıştık” diyor ve ekliyor:
“İlerde yaş haddinden dolayı izleyememekten veya turnelerinin denk gelmeyeceğinden çekindiğimiz isimleri özelikle dahil ettik. Programda bu ‘best of’ konseptini oturtma düşüncesiyle sponsorlarımızdan da destek istedik.” 

Zengin bir program
Bu yıl cazın, folk, soul, funk ve Latin müziğiyle akrabalıklarından beslenen bir program var. Bu akşam Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde izleyeceğimiz efsane caz piyanisti Herbie Hancock, folk şarkıcısı Joni Mitchell’ın şarkılarından hazırladığı bestelerden oluşan “River - The Joni Letters” projesiyle İstanbullu caz severlerin karşısına çıkacak. Yeni dönemin en önemli folk ozanlarından Rufus Wainwright ise sadece piyanosunun refakatinde 8  Temmuz’da Aya İrini’de olacak.  

Tropik esintiler
Açık Hava’da solo konsere çıkacak bir diğer ozan, 10 Temmuz konseri için ilk kez Türkiye’ye gelecek olan Caetano Veloso. Brezilya müziğinin dev çınarı, 1968’de “Tropicalismo” akımını başlatan isimlerden biri olan Veloso, yıllarca askeri diktatörlüğe ve toplumsal muhafazakârlığa müziği ve sahne performanslarıyla karşı durmuş bir şarkıcı. 
Buena Vista Social Club’ın yaşayan en önemli sesi Omara Portuondo, 9 Temmuz konseri için  tekrar İstanbul’a gelecek ve henüz yayınlanmamış “Gracias” albümünden şarkılarını Sepetçiler Kasrı’nda seslendirecek.
Latin Amerika burada da hız kesmeyecek: Brezilyalı şarkıcı Ivan Lins yanına Nnenna Freelon’ı alarak 8 Temmuz’da Arkeoloji Müzesi Bahçesi’nde olacak. Programa son anda eklenen Pink Martini de Açık Hava’daki konseri ile festivalin hem Latin hem dans dozunu artıracak 6 Temmuz’da.
En çok ses getirecek diğer etkinlikler arasında, yarın Açık Hava’da gerçekleşecek Marcus Miller ve Tower of Power konseri, Sefarad müziğinin genç sesi Yasmin Levy’nin 14 Temmuz’da Esma Sultan Yalısı’ndaki konseri, Carla Bley’in Arkeoloji Müzesi Bahçesi’nde gerçekleştireceği 5 Temmuz’daki “Lost Chords” projesi ve  elbette 5 yıl önce yitirdiğimiz eşsiz blues şarkıcısı Nina Simone anısına, Dee Dee Bridgewater, Stacey Kent, Sibel Köse ve Raul Midon’un bir araya geldiği Sepetçiler Kasrı’ndaki “Sing the Truth” konseri sayılabilir.
Ayrıca Sabri Tuluğ Tırpan’dan Taksim Trio’ya pek çok yerli isim ve geleneksel Caz Kenti, Caz Vapuru ve Genç Caz etkinlikleri de festival boyunca caz severleri ağırlayacak.  Pek çokları için bu gözü pek organizasyonun en heyecanla beklenen etkinliği şüphesiz 30 Temmuz’daki Lenny Kravitz konseri. Sanatçı, şubatta çıkan “It’s Time for a Love Revolution” albümünün dünya turnesi kapsamında ilk kez Türkiye’ye geliyor.

Haberin Devamı

Ulaşım uyarısı
Cemil To-puzlu Açık Hava Sahnesi’nin yukarısındaki Taşkışla Caddesi ça-lışmalar nedeniyle trafiğe kapalı olduğu için, İKSV yetkilileri cazseverlere, ulaşım için taksi ve toplu taşıma aracı kullanmalarını öneriyor. Aynı nedenle seyirci ve protokol girişi tiyatronun yan kapılarından gerçekleşecek.

Cazın ‘best of’u

Festivalin en sevilen etkinliklerinden Caz Vapuru
6 Temmuz saat 11:00’de Kabataş İskelesi’nden kalkacak.

Yazarlar