Milliyet AnasayfaMilliyet AnasayfaPembenar
  • Astroloji
  • Sağlık
  • Güzellik
  • Yazarlar
    Menü
    Giriş
    MİLLİYET ANA SAYFA
    • Astroloji
    • Sağlık
    • Güzellik
    • Yazarlar
    Gündem
    Dünya
    Ekonomi
    75.yıl
    UzmanPara
    AnasayfaBorsaDövizAltın
    Skorer
    AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
    Cadde
    Pembenar
    Yazarlar
    Milliyet Tv
    Astroloji
    Teknoloji
    Seçim Sonuçları
    Son Depremler
    Tümü
    Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
    Resmi İlanlar
    Bize Ulaşın
    KünyeReklamÜyelik
    • Twitter icon
    • Instagram icon
    • Youtube icon
    • Tiktok icon
    © Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
    Son Dakika Haberler
    Sağlıklı Beslenme5 bin yıldır yeniyor: Ekşi mayalı ekmeğin şaşırtan faydaları
    • Paylaş:
    • Twitter icon
    HaberlerSağlıklı Beslenme Haberleri

    5 bin yıldır yeniyor: Ekşi mayalı ekmeğin şaşırtan faydaları

    07.10.2020 - 16:48 | Son Güncellenme: 08.10.2020 - 22:52

    #ekşi mayanın faydaları#kansızlığa iyi gelen besinler#bağışıklığı güçlendiren besinler#ekmek yemenin faydaları#günde kaç dilim ekmek yenmeli#ekmeği bırakmak zararlımı
    TwitterLinkedinFlipboardLinki Kopyala
    TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

    Şu sıralar herkesin evde de yapmayı denediği ekşi mayalı ekmeğin tam 5 bin yıldır sofralara konulduğu biliyor muydunuz? Kabızlığı gidermeden bağışıklığı güçlendirmeye, kan şekerini dengelemeden kansızlığa pek çok faydası bulunan ekşi mayalı ekmek hakkında duyacaklarınıza çok şaşıracaksınız! "Neden ekşi mayalı ekmek yemeliyiz?" diye soranlar için Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Melisa Karataş, tüm detayları paylaştı

    1/265 bin yıldır yeniyor: Ekşi mayalı ekmeğin şaşırtan faydaları

    İnsanlık tarihi kadar eski olan ekmek, tarımsal faaliyetlere başlayan ilk insanlardan beri toplumların en çok tükettiği besinlerden biri olarak kabul ediliyor.

    2/265 bin yıldır yeniyor: Ekşi mayalı ekmeğin şaşırtan faydaları

    Un ve su ile birleşerek ekmeğe asıl lezzetini veren ekşi maya ise doğal oluşumu ve sağlığa faydaları ile ön plana çıkıyor.

    3/26Ekmek yemeyi bir anda kesmek doğru mu

    Ekmek yemeyi bir anda kesmek doğru mu?

    Günümüzde ekmek tüketimi konusunda çok fazla spekülasyon olduğuna değinen ve ekmek tüketimine daha duyarlı yaklaşılması gerektiğini savunan Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Melisa Karataş, “Günümüzde yapılan araştırmalara göre ekmek tüketimini bir anda kesmek, sağlıksız besinlere yönelmemize neden oluyor. Bu da bağışıklık sistemini etkiliyor” şeklinde konuştu.

    4/26Ekşi mayalı ekmeğin faydaları nelerdir

    Ekşi mayalı ekmeğin faydaları nelerdir?

    Ekşi mayalı ekmeğin kansızlığa iyi geldiğini ve sindirimi de kolaylaştırdığını söyleyen Dyt. Melisa Karataş, sözlerini şöyle sürdürdü:

    5/265 bin yıldır yeniyor: Ekşi mayalı ekmeğin şaşırtan faydaları

    “Ekşi maya ekmeği diğer ekmeklerden daha yüksek düzeyde folat ve antioksidan içerir.

    6/265 bin yıldır yeniyor: Ekşi mayalı ekmeğin şaşırtan faydaları

    Daha düşük fitat seviyeleri vücudunuzun besinleri daha iyi emmesini sağlar.

    7/265 bin yıldır yeniyor: Ekşi mayalı ekmeğin şaşırtan faydaları

    Ayrıca kansızlığa iyi gelmekte olup en kolay sindirilebilen ekmekler arasındadır.”

    8/26Ekşi mayalı ekmeğin beyaz ekmekten farkı nedir

    Ekşi mayalı ekmeğin beyaz ekmekten farkı nedir?

    Beyaz ekmek ve ekli mayalı ekmek arasındaki farklara da değinen Dyt. Melisa Karataş, “Beyaz ekmekte glisemik indeksi yüksek bir oranda bulunduğu için insülin salınımını artırır.

    9/265 bin yıldır yeniyor: Ekşi mayalı ekmeğin şaşırtan faydaları

    Fazla salgılanan insülin vücutta yağ olarak depolanır.

    10/265 bin yıldır yeniyor: Ekşi mayalı ekmeğin şaşırtan faydaları

    Ekşi mayalı ekmeğin glisemik indeksi düşüktür, bu yüzden kan şekerinde ani yükselmelere neden olmaz” açıklamasında bulundu.

    11/26Ekşi maya nedir, nasıl oluşur

    Ekşi maya nedir, nasıl oluşur?

    Ekşi hamur mayasıyla ekmek üretimi 5000 yıldır bilinen bir yöntem olduğunu da sözlerine ekleyen Dyt. Melisa Karataş, “Ekşi maya doğal yollarla oluşan bir maya çeşididir.

    12/265 bin yıldır yeniyor: Ekşi mayalı ekmeğin şaşırtan faydaları

    Ekşi mayaya ve ekşi mayadan üretilen ekmeğe ulaşmanın çok zor olduğu gerçeğini kabul ediyorum ama tahıllı ekmeğiniz bir de ekşi mayadan yapılmışsa Lokman Hekim kadar sağlıklı olabilirsiniz demektir.

    13/26Ne kadar ekmek yemeliyiz

    Ne kadar ekmek yemeliyiz?

    Burada asıl önemli konu ise sağlıklı yaşamak için ne kadar ekmek tüketmeniz gerektiğidir.

    14/265 bin yıldır yeniyor: Ekşi mayalı ekmeğin şaşırtan faydaları

    Ekmek tüketimi kişinin cinsiyetine, yaşına, çalıştığı işe, yaptığı spora, akut-kronik hastalığa sahip olması gibi birçok değişken nedeniyle değişiklik göstermektedir.

    15/265 bin yıldır yeniyor: Ekşi mayalı ekmeğin şaşırtan faydaları

    Sağlıklı bir hayat için beslenme alışkanlıklarını kontrol altında tutmak isteyenler, muhakkak diyetisyenden bilgi almalı ve buna göre kendilerine bir beslenme alışkanlığı kazandırmalı."

    16/265 bin yıldır yeniyor: Ekşi mayalı ekmeğin şaşırtan faydaları

    Tüm detaylara dikkate edilerek hazırlanan ekşi mayalı ekmek protein, B vitaminleri, selenyum, magnezyum, çinko ve demirden zengin olur.

    17/265 bin yıldır yeniyor: Ekşi mayalı ekmeğin şaşırtan faydaları

    Diyet yapanların, kilo vermek isteyenlerin sorduğu başlıca soru ise 1 dilim ekşi mayalı ekmeğin yaklaşık kaç kalori olduğudur.

    18/265 bin yıldır yeniyor: Ekşi mayalı ekmeğin şaşırtan faydaları

    Bakın ekşi mayalı ekmeğin 1 dilimi kaç kalori: Ekşi mayalı ekmeğin orta büyüklükteki 1 dilimi yaklaşık 193 kaloriye denk geliyor.

    19/26İşte ekşi mayalı ekmek yapmanın püf noktaları

    İşte ekşi mayalı ekmek yapmanın püf noktaları

    Özgür Şef ekşi mayalı ekmek yapmanın püf noktalarını şöyle açıklıyor: Ekmeğin kalitesi 3 ana unsura bağlı; maya, un çeşidi ve pişirme şekli. Mayayla başlayalım. Maya birkaç çeşittir ama en değerli olanı ekşi maya. Ekşi maya, buğdayın kabuğunda bulunan bir mantar, daha doğrusu bu mantarın ortaya çıkardığı karbondioksit gazı.

    20/265 bin yıldır yeniyor: Ekşi mayalı ekmeğin şaşırtan faydaları

    Bu gaz, hamur yoğrulduktan sonra oda sıcaklığında çalışmaya başlar ve dışarı çıkmaya çalışan gaz, ekmeği kabartır. Peki ekşi maya nasıl yapılır?

    21/265 bin yıldır yeniyor: Ekşi mayalı ekmeğin şaşırtan faydaları

    Ekşi maya yapmak önce zaman sonra sabır ve tabii sevgi gerektirir. Evet, doğru duydunuz enerjiniz çok önemli, yaşayan bir organizma sizi hisseder. Neyse bunların hepsi bizde zaten var, o zaman başlayalım:

    22/265 bin yıldır yeniyor: Ekşi mayalı ekmeğin şaşırtan faydaları

    Mayamızı yapacağımız un, kesinlikle organik, kullanacağımız su içme suyu olmalı. 100 gr. un ve 30 gr. suyla hamur tutun ve metal olmayan bir kabın içine koyup oda sıcaklığında 3 gün bekletin.

    23/265 bin yıldır yeniyor: Ekşi mayalı ekmeğin şaşırtan faydaları

    3 gün sonra baktığınızda üzerinin kabuk tuttuğunu göreceksiniz. Kabuğu atın. Altta kalan hamura aynı miktarda su ve un koyarak tekrar yoğurun, üzerini örterek yine 3 gün bekletin. Bu işlemi 3’er gün arayla toplam 4 kez yapın. 12 gün sonra mayanızı hamura karıştırıp hamuru 12 saat bekletin. 12 saat sonra hamurdan bir parça ayırarak geri kalan kısmıyla ekmeğinizi yapmaya başlayın. Diğer parçaysa bir dahaki ekmeğiniz için mayanız olacak.

    24/265 bin yıldır yeniyor: Ekşi mayalı ekmeğin şaşırtan faydaları

    Mayalanmış hamurun içine yaratıcılığınızı kullanarak bir şeyler ekleyebilirsiniz. Mesela ceviz, soğan, zeytin, kuru meyveler...

    25/265 bin yıldır yeniyor: Ekşi mayalı ekmeğin şaşırtan faydaları

    Fındık, fıstık artık Allah ne verdiyse koydunuz, karıştırdınız ve yoğurdunuz. Şimdi yüzeyinin kaymak gibi pürüzsüz olması gerekiyor. İstediğiniz şekli de verdikten sonra üzerine hafif nemli bir bez örtün ve en az 40 dakika bekletin. Eğer bekletmeden önce üzerine çok ince bir bıçak ya da jiletle yaralar açarsanız ekmeğiniz daha yakışıklı olacak.

    26/265 bin yıldır yeniyor: Ekşi mayalı ekmeğin şaşırtan faydaları

    Son olarak pişirme tekniği ve dereceleri kaldı. En güzel yöntem altı taş olan odun fırınında pişirmek... Fırının altının taş olması şu işe yarar; önce taş ısınır ve ekmeğin altına bir anda kabuk yaptırarak neminin içinde kalmasını sağlar. Türkçe meali; ekmeğimiz çıtır olur.

    EN ÇOK OKUNANLAR
    Ameliyatsız birkaç ayda 23 kilo vermeyi başardı Bu 4 değişikliği yaptım
    Ameliyatsız birkaç ayda 23 kilo vermeyi başardı! 'Bu 4 değişikliği yaptım'
    54 yaşında fit dönüş Deniz Seki’nin 2 ayda 15 kilo verdiren formülü ortaya çıktı
    54 yaşında fit dönüş! Deniz Seki’nin 2 ayda 15 kilo verdiren formülü ortaya çıktı
    İlaç yok, ameliyat yok 1 yılda 80 kilo verdi: Sadece tek bir şeyi değiştirdim
    İlaç yok, ameliyat yok! 1 yılda 80 kilo verdi: 'Sadece tek bir şeyi değiştirdim'
    Buzdolabına girdiği an tadı kaçıyor Bu meyveler tezgahı seviyormuş, hep yanlış yapmışız
    Buzdolabına girdiği an tadı kaçıyor! Bu meyveler tezgahı seviyormuş, hep yanlış yapmışız
    Yazarlar
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşHer şey normaldi ama ben hiçbir şey hissetmiyordum
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin11 Haziran yay dolunayı, burçları neler bekliyor? Konular artık netleşiyor
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinJüpiter Yengeç'te, Yay Dolunayı Yaklaşıyor! 9-15 Haziran 2025 Haftası Burçlara Göre Şans ve Değişim Rehberi
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluHaziran'da zihinle kalp arasında denge kurmak
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirSüt dişleri... Geçici ama değerli
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin2-8 Haziran haftalık burç yorumları! 'Dönüşmeye de hazır mısın?'
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu27 Mayıs İkizler Yeniayı ve burçlara etkileri: Görünmeyeni anladığımız an
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşCesaretin yeni tanımı: Sürdürülebilir emek
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirGebelikte diş sağlığı
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin26 Mayıs – 1 Haziran 2025 Haftalık Burç Yorumları: Dileğini Tut, Gerçekleşiyor!
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluSatürn Koç burcunda: Bizi neye hazırlıyor?
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşEnerji değişiyor: Mayıs'ta frekansınızı yenileyin
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirŞekerli gıdalar dişi ne kadar zamanda çürütür?
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin20-26 Mayıs haftalık burç yorumları / Cuma gününe dikkat!
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirHavuz suyundaki klorun diş ve diş etlerine etkisi
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin12 - 18 Mayıs haftası burç yorumları! 'Gizli saklı ne varsa ortaya çıkabilir'
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş sıkma probleminden kurtulmanın 4 yolu
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin5-11 Mayıs haftalık burç yorumları: En güçlü frekansta yaşanacak bir buluşma
    İlgili Haberler
    Emir ve Ayel kocaman delikanlı oldu İşte sevimli ikizlerin son hali
    Emir ve Ayel kocaman delikanlı oldu! İşte sevimli ikizlerin son hali
    27. yaşına New Yorkta merhaba dedi Alina Boz ve eşinden aşk dolu kareler
    27. yaşına New York'ta merhaba dedi! Alina Boz ve eşinden aşk dolu kareler
    Mahmut Orhandan anlamlı davranış Elimden ne geliyorsa yapmaya hazırım
    Mahmut Orhan'dan anlamlı davranış! 'Elimden ne geliyorsa yapmaya hazırım'
    Tuğçe Tayfur gizli hesaplara ateş püskürdü Yiğitlik böyle olur
    Tuğçe Tayfur gizli hesaplara ateş püskürdü! 'Yiğitlik böyle olur'

    YAZARLAR

    ASTROLOJİ

    • Günlük Burç Yorumları
    • Aylık Burç Yorumları
    • Haftalık Burç Yorumları
    • Yıllık Burç Yorumları
    • Burç Özellikleri (2025)
    • Daha Fazla
      • Koç Burcu 2025
      • Boğa Burcu 2025
      • İkizler Burcu 2025
      • Aslan Burcu 2025
      • Başak Burcu 2025
      • Yengeç Burcu 2025
      • Terazi Burcu 2025
      • Akrep Burcu 2025
      • Yay Burcu 2023
      • Oğlak Burcu 2025
      • Kova Burcu 2025
      • Balık Burcu 2025
      • Burçlar
      • Yükselen Burç Hesaplama
      • Aşk Uyumu

    MODA

    • Stil
    • Ayakkabı
    • Aksesuar
    • Bugün Ne Giysem

    DİYET

    • Sağlıklı Beslenme
    • Diyetler
    • Egzersizler

    GÜZELLİK

    • Cilt Bakımı
    • Saç Bakımı
    • El ve Ayak Bakımı
    • Makyaj
    • Estetik

    İLİŞKİLER

    • Aşk
    • Evlilik
    • Cinsellik
    • Ayrılık

    AİLE

    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelik
    • Doğum
    • Doğum Sonrası
    • Bebek
    • Daha Fazla
      • Çocuk
      • Ergenlik
      • Gebelik Hesaplama

    DEKORASYON

    • Salon
    • Mutfak
    • Yemek Odası
    • Yatak Odası
    • Banyo
    • Daha Fazla
      • Dış Mekan
      • Kendin Yap (DIY)

    SAĞLIK

    • Kadın Sağlığı
    • Erkek Sağlığı
    • Çocuk Sağlığı
    • Cinsel Sağlık
    • Ruh Sağlığı
    • Daha Fazla
      • Alternatif Tıp
      • Genel Sağlık

    YAŞAM

    • Evcil Hayvan
    • Püf Noktası
    • Seyahat-Tatil
    • Editörün Seçtikleri
    • Rüya Tabirleri

    YEMEK

    • Çorba Tarifleri
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi
    • Zeytinyağlılar-Sebzeler
    • Tatlı Tarifleri
    • Daha Fazla
      • İçecekler
      • Salatalar-Mezeler
      • Diyet Tarifler
      • Yöresel Lezzetler
      • Bugün Ne Pişirsem

    PEMBENAR TV

    • Çocuk
    • Yemek
    • Sağlık
    • Diyet
    • Güzellik
    • Daha Fazla
      • İlişkiler
      • Başaran Kadın
      • Püf Noktası
      • Alternatif Tıp
      • Evcil Dostlar
      • Yaşam
      • Hukuk
      • Dini Sohbetler
      • Hakan Kırkoğlu İle Astroloji
      • Aysun Düz İle Pilates
      • Op. Dr. Gökçe Mık İle Ortopedi
      • Sevil Eskicioğlu İle Yaşam Koçluğu
      • Mustafa Altay ile Saça Dair
    BİZİ TAKİP EDİN
    UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ

    Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi http://milliyet.com.tr ; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

    © 2025 Milliyet.com.tr
    • • Künye
    • • İletişim
    • • Kişisel Verilerin Korunması
    • • Reklam
    • • Arşiv
    • • Üyelik
    milliyet logo