11.05.2025 - 12:58 | Son Güncellenme:
C vitamini yönünden zengin olan domates salça yapımında, kış için menemen sosu yapımında ve yemeklerde kullanılıyor. Yaz mevsiminde aldığınız domatesler zamanla çürürken çöpe atmak yerine değerlendirebileceğinizi biliyor muydunuz? Peki ama nasıl?
Uzun süre beklemiş ezik deforme olmuş domatesleri ayıklayarak çürümeye yeni başlayan yerleri kesip salça yapımında kullanmak da mümkündür.
Ev hanımları tarafından yaz mevsimi gelir gelmez yapılan menemen sosu hazırlarken en iyi domatesleri seçer. Yumuşamış olan domatesleri ve hafif çürüyen domatesleri de doğrayıp değerlendirebilirsiniz.
Çürüyen domateslerin içinde yer alan bitkinin tohumlarını olduğundan bir saksının içine direkt ekerek taptaze domatesler yetiştirmek mümkün. Elde edeceğiniz fideleri de bahçeniz varsa oraya ekerek domates bahçesi yapabilirsiniz.
Bunun için, domatesin çürük kısımlarını ayırın. İçinde yer alan tohumlarla toprağa gömün ve daha sonra sulayın. Her gün düzenli suladığınızda birkaç hafta içinde çimlendiğini ve filizlendiğini göreceksiniz.
Domatese alerjiniz yoksa onları güzelleşmek için bile kullanabilirsiniz. Cilt bakımında da işe yarayan çürümüş domateslerden maske yaparak cildinize renk ve ışıltı veren maske olarak kullanabilirsiniz.
Çürüyen domatesi çiçek gübresi olarak değerlendirmek de mümkün. Bunun için çürük domatesleri küçük küçük doğrayıp bir kabın içine alarak başlayın. Plastik bir örtüyle örtüp domateslerin mayalanması için kenarda bırakın. Birkaç gün kenarda bekleyen domatesler fermente olacaktır. Çürümüş ve çöp haline gelen domateslerle, doğal yollardan çiçek gübresi elde etmiş olursunuz.