Milliyet AnasayfaMilliyet AnasayfaPembenar
  • Astroloji
  • Sağlık
  • Güzellik
  • Yazarlar
    Menü
    Giriş
    MİLLİYET ANA SAYFA
    • Astroloji
    • Sağlık
    • Güzellik
    • Yazarlar
    Gündem
    Dünya
    Ekonomi
    75.yıl
    UzmanPara
    AnasayfaBorsaDövizAltın
    Skorer
    AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
    Cadde
    Pembenar
    Yazarlar
    Milliyet Tv
    Astroloji
    Teknoloji
    Seçim Sonuçları
    Son Depremler
    Tümü
    Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
    Resmi İlanlar
    Bize Ulaşın
    KünyeReklamÜyelik
    • Twitter icon
    • Instagram icon
    • Youtube icon
    • Tiktok icon
    © Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
    Son Dakika Haberler
    Püf NoktasıHatay usulü kabak böyle yapılır! Kirece yatırınca çıtır çıtır oluyor, parmak ısırtan tarif
    • Paylaş:
    • Twitter icon
    HaberlerPüf Noktası Haberleri

    Hatay usulü kabak böyle yapılır! Kirece yatırınca çıtır çıtır oluyor, parmak ısırtan tarif

    10.11.2024 - 07:43 | Son Güncellenme: 10.11.2024 - 08:11

    #bal kabağı tatlısı#Hatay sofrası#kabak tatlısı tarifi#bal kabağı#hatay usulü kabak tatlısı#yemek tarifi
    TwitterLinkedinFlipboardLinki Kopyala
    TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

    Kabak tatlısı, özellikle kış aylarında sofralarımızı şenlendiren, geleneksel Türk mutfağının en hafif ve lezzetli tatlarından biridir. Kabak tatlısı yaparken birkaç püf noktasına dikkat ederek hem daha lezzetli hem de kıvamlı bir tatlı hazırlamak mümkün. Şeker oranı, pişirme süresi ve özellikle kıvam artırıcı kirece yatırma işlemi gibi bazı önemli detaylara dikkat edildiğinde, kabak tatlısını bambaşka bir lezzet seviyesine ulaştırabilirsiniz.

    1/8Hatay usulü kabak böyle yapılır Kirece yatırınca çıtır çıtır oluyor, parmak ısırtan tarif

    Kabak tatlısının özelliği, yumuşak dokusunun yanı sıra hafif bir tat sunmasıdır. Ancak, bazı detaylara dikkat edilmediğinde kabaklar yeterince tatlanmayabilir ya da kıvamını bulamayabilir. İster sade servis edin ister ceviz veya tahinle süsleyin, kabak tatlısının püf noktalarını bildiğiniz zaman bu tatlının asıl lezzetini ortaya çıkarabilirsiniz. Peki, bu püf noktalar nedir?

    2/8DOĞRU KABAK SEÇİMİ

    DOĞRU KABAK SEÇİMİ

    Lezzetli kabak tatlısının hazırlamanın ilk adımı, doğru kabakları seçmektir. Bu tatlı için en uygun kabaklar, iri ve parlak turuncu renkte olanlardır. Ayrıca, kabağın kabuğunu kolayca soyabiliyorsanız ve dilimleri dolgun görünüyorsa, doğru bir seçim yaptığınızdan emin olabilirsiniz. Doğru kabak, tatlı için gerekli olan şeker oranını daha kolay emer ve pişirme sırasında lezzetini daha iyi bir şekilde ortaya koyar. Kabakların taze ve sert olmasına da dikkat edin.

    3/8DİLİMLEME ŞEKLİNİZ ÖNEMLİ

    DİLİMLEME ŞEKLİNİZ ÖNEMLİ

    Lezzetli bir kabak tatlısı hazırlamak için kabağı dilimleme şeklinize dikkat etmelisiniz. Kabaklar ne çok ince ne de çok kalın dilimlenmelidir; ideal kalınlık 2-3 cm civarındadır. Bu kalınlık, kabakların şekerle iyi bir şekilde karışmasını ve pişirme sürecinde dağılmadan yumuşak bir kıvam almasını sağlar. Her dilimin aynı kalınlıkta olmasına da özen gösterin, böylece kabaklar eşit bir şekilde pişer.

    4/81 SU BARDAĞI TOZ ŞEKER YETERLİ

    1 SU BARDAĞI TOZ ŞEKER YETERLİ

    Kabak tatlısının tatlılık oranı, lezzeti, şeker miktarına göre ayarlanır. Genellikle 1 kilogram kabağa yaklaşık olarak 1 su bardağı toz şeker kullanılır. Ancak kabak zaten çok tatlı bir yapıya sahipse şeker miktarını azaltabilirsiniz, tam tersi durumda ise artırabilirsiniz. Şekeri kabakların üzerine serptikten sonra bir süre beklemeniz, kabakların suyunu salmasını ve şekerin içine işlemesini sağlar. Bu basit ama önemli püf nokta tatlının daha lezzetli ve homojen bir tat almasına da katkıda bulunur.

    5/8KİRECE YATIRMAK

    KİRECE YATIRMAK

    Kabak tatlısının özellikle dış kısmının daha çıtır olması için kirece yatırma işlemi yapılabilir. Kirece yatırma işlemi, pek bilinmiyor olsa da aslında kireç, kabağın dış katmanını daha da sertleştirir ve piştiğinde hafif çıtır bir doku kazanmasını sağlar. Kireçli suya yatırılan kabakları birkaç saat bekletip ve ardından iyice yıkayarak pişirme aşamasına geçebilirsiniz. Kirece yatırma işlemi, kabak tatlısına farklı bir kıvam kazandırmak için uygulanan geleneksel bir yöntemdir. Özellikle Hatay’da sık bir şekilde uygulanır, tercih edilir.

    6/8PİŞİRME SÜRESİNİ DOĞRU AYARLAMALISINIZ

    PİŞİRME SÜRESİNİ DOĞRU AYARLAMALISINIZ

    Kabak tatlısının istenilen kıvamda olması, pişirme süresiyle yakından ilişkilidir. Bu sebeple, kabakları kısık ateşte, yavaş yavaş pişirmeli, düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Hızlı ve yüksek ateşte pişirme, kabakların dışının dağılmasına, içinin ise sert kalmasına neden olabilir. Kısık ateşte pişirilen kabaklar, yavaşça yumuşayarak, gereken şekeri içine çeker. Ortalama 40-50 dakika boyunca pişirmeniz yeterli olacaktır, ancak kabakların yumuşaklığını kontrol ederek pişirme süresini daha da azaltabilir ya da bir miktar daha uzatabilirsiniz.

    7/8CEVİZ VE TAHİN

    CEVİZ VE TAHİN

    Kabak tatlısını klasik haliyle servis edebileceğiniz gibi, üzerine ceviz, tahin veya fındık ekleyerek farklı bir boyut da kazandırabilirsiniz. Özellikle tahin, kabağın doğal aromasını dengeleyerek farklı bir tat katar. Servis aşamasında tahini tatlının üzerine gezdirebilir ve iri parçalar halinde ceviz serpiştirebilirsiniz. Bu basit eklemeler, kabak tatlınıza ekstra lezzet ve estetik bir boyut katacaktır.

    8/8SERVİS ÖNCESİ DİNLENDİRME

    SERVİS ÖNCESİ DİNLENDİRME

    Kabak tatlısını pişirdikten sonra hemen servis etmek yerine biraz dinlendirmeniz, tatlının lezzetinin daha da yoğunlaşmasını, belirgin bir hal almasını sağlar. Piştikten sonra bir süre oda sıcaklığında bekleyen kabak tatlısının içindeki şeker ve aromalar daha iyi şekilde karışır, harmanlanır.

    EN ÇOK OKUNANLAR
    Araba farları ayna gibi parlıyor Önce zımpara sonra cila, oto yıkamacı yöntemi
    Araba farları ayna gibi parlıyor! Önce zımpara sonra cila, oto yıkamacı yöntemi
    Yazın en ferah tatlısı Kreması ağızda dağılan limonlu pasta tarifi, tadı nefis
    Yazın en ferah tatlısı! Kreması ağızda dağılan limonlu pasta tarifi, tadı nefis
    Yaprağı tuzla ezmek tarih oldu Rulo yöntemiyle aylarca zahmetsiz taptaze kalıyor
    Yaprağı tuzla ezmek tarih oldu! Rulo yöntemiyle aylarca zahmetsiz taptaze kalıyor
    İsrail göstere göstere gelmiş Saldırırken bu rotayı izledi: İranın tek seçeneği var
    İsrail göstere göstere gelmiş! Saldırırken bu rotayı izledi: İran'ın tek seçeneği var
    Yazarlar
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşHer şey normaldi ama ben hiçbir şey hissetmiyordum
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin11 Haziran yay dolunayı, burçları neler bekliyor? Konular artık netleşiyor
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinJüpiter Yengeç'te, Yay Dolunayı Yaklaşıyor! 9-15 Haziran 2025 Haftası Burçlara Göre Şans ve Değişim Rehberi
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluHaziran'da zihinle kalp arasında denge kurmak
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirSüt dişleri... Geçici ama değerli
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin2-8 Haziran haftalık burç yorumları! 'Dönüşmeye de hazır mısın?'
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu27 Mayıs İkizler Yeniayı ve burçlara etkileri: Görünmeyeni anladığımız an
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşCesaretin yeni tanımı: Sürdürülebilir emek
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirGebelikte diş sağlığı
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin26 Mayıs – 1 Haziran 2025 Haftalık Burç Yorumları: Dileğini Tut, Gerçekleşiyor!
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluSatürn Koç burcunda: Bizi neye hazırlıyor?
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşEnerji değişiyor: Mayıs'ta frekansınızı yenileyin
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirŞekerli gıdalar dişi ne kadar zamanda çürütür?
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin20-26 Mayıs haftalık burç yorumları / Cuma gününe dikkat!
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirHavuz suyundaki klorun diş ve diş etlerine etkisi
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin12 - 18 Mayıs haftası burç yorumları! 'Gizli saklı ne varsa ortaya çıkabilir'
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş sıkma probleminden kurtulmanın 4 yolu
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin5-11 Mayıs haftalık burç yorumları: En güçlü frekansta yaşanacak bir buluşma
    İlgili Haberler
    Survivor 2025 şampiyonu kim olacak Adem Kılıççı mı Batuhan Karacakaya mı
    Survivor 2025 şampiyonu kim olacak? Adem Kılıççı mı Batuhan Karacakaya mı?
    Survivor 2025te dördündü olan Ayşe Yükselden ilk paylaşım Sezonu değerlendirdi
    Survivor 2025'te dördündü olan Ayşe Yüksel'den ilk paylaşım! Sezonu değerlendirdi
    Ozan Güven ve Deniz Bulutsuz davasında karar çıktı
    Ozan Güven ve Deniz Bulutsuz davasında karar çıktı!
    Yasemin Kay Allendan bikinili poz Gece denize girdi
    Yasemin Kay Allen'dan bikinili poz! Gece denize girdi

    YAZARLAR

    ASTROLOJİ

    • Günlük Burç Yorumları
    • Aylık Burç Yorumları
    • Haftalık Burç Yorumları
    • Yıllık Burç Yorumları
    • Burç Özellikleri (2025)
    • Daha Fazla
      • Koç Burcu 2025
      • Boğa Burcu 2025
      • İkizler Burcu 2025
      • Aslan Burcu 2025
      • Başak Burcu 2025
      • Yengeç Burcu 2025
      • Terazi Burcu 2025
      • Akrep Burcu 2025
      • Yay Burcu 2023
      • Oğlak Burcu 2025
      • Kova Burcu 2025
      • Balık Burcu 2025
      • Burçlar
      • Yükselen Burç Hesaplama
      • Aşk Uyumu

    MODA

    • Stil
    • Ayakkabı
    • Aksesuar
    • Bugün Ne Giysem

    DİYET

    • Sağlıklı Beslenme
    • Diyetler
    • Egzersizler

    GÜZELLİK

    • Cilt Bakımı
    • Saç Bakımı
    • El ve Ayak Bakımı
    • Makyaj
    • Estetik

    İLİŞKİLER

    • Aşk
    • Evlilik
    • Cinsellik
    • Ayrılık

    AİLE

    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelik
    • Doğum
    • Doğum Sonrası
    • Bebek
    • Daha Fazla
      • Çocuk
      • Ergenlik
      • Gebelik Hesaplama

    DEKORASYON

    • Salon
    • Mutfak
    • Yemek Odası
    • Yatak Odası
    • Banyo
    • Daha Fazla
      • Dış Mekan
      • Kendin Yap (DIY)

    SAĞLIK

    • Kadın Sağlığı
    • Erkek Sağlığı
    • Çocuk Sağlığı
    • Cinsel Sağlık
    • Ruh Sağlığı
    • Daha Fazla
      • Alternatif Tıp
      • Genel Sağlık

    YAŞAM

    • Evcil Hayvan
    • Püf Noktası
    • Seyahat-Tatil
    • Editörün Seçtikleri
    • Rüya Tabirleri

    YEMEK

    • Çorba Tarifleri
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi
    • Zeytinyağlılar-Sebzeler
    • Tatlı Tarifleri
    • Daha Fazla
      • İçecekler
      • Salatalar-Mezeler
      • Diyet Tarifler
      • Yöresel Lezzetler
      • Bugün Ne Pişirsem

    PEMBENAR TV

    • Çocuk
    • Yemek
    • Sağlık
    • Diyet
    • Güzellik
    • Daha Fazla
      • İlişkiler
      • Başaran Kadın
      • Püf Noktası
      • Alternatif Tıp
      • Evcil Dostlar
      • Yaşam
      • Hukuk
      • Dini Sohbetler
      • Hakan Kırkoğlu İle Astroloji
      • Aysun Düz İle Pilates
      • Op. Dr. Gökçe Mık İle Ortopedi
      • Sevil Eskicioğlu İle Yaşam Koçluğu
      • Mustafa Altay ile Saça Dair
    BİZİ TAKİP EDİN
    UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ

    Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi http://milliyet.com.tr ; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

    © 2025 Milliyet.com.tr
    • • Künye
    • • İletişim
    • • Kişisel Verilerin Korunması
    • • Reklam
    • • Arşiv
    • • Üyelik
    milliyet logo