Milliyet AnasayfaMilliyet AnasayfaPembenar
  • Astroloji
  • Sağlık
  • Güzellik
  • Yazarlar
    Menü
    Giriş
    MİLLİYET ANA SAYFA
    • Astroloji
    • Sağlık
    • Güzellik
    • Yazarlar
    Gündem
    Dünya
    Ekonomi
    UzmanPara
    AnasayfaBorsaDövizAltın
    Skorer
    AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
    Cadde
    Pembenar
    Yazarlar
    Milliyet Tv
    Astroloji
    Teknoloji
    Seçim Sonuçları
    Son Depremler
    Tümü
    Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
    Resmi İlanlar
    Bize Ulaşın
    KünyeReklamÜyelik
    • Twitter icon
    • Instagram icon
    • Youtube icon
    • Tiktok icon
    © Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
    Son Dakika Haberler
    Püf NoktasıOsmanlı sınırlarını aşmış! Çin'de bile ünü yayıldı: Su böreği evlilik şartı oldu
    • Paylaş:
    • Twitter icon
    HaberlerPüf Noktası Haberleri

    Osmanlı sınırlarını aşmış! Çin'de bile ünü yayıldı: Su böreği evlilik şartı oldu

    11.06.2025 - 11:40 | Son Güncellenme: 11.06.2025 - 17:03

    #Su Böreği#Geleneksel Lezzetler#Mutfak Kültürü#Yöresel Yemekler#Tarihsel Yemekler#Börek Tarifleri#Evlilik Gelenekleri#Saray Yemekleri#Yöresel Mutfaklar#su böreği tarifi#Su böreği hangi yöreye ait
    TwitterLinkedinFlipboardLinki Kopyala
    TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

    Kimi zaman saray sofralarında başköşede, kimi zaman gelin adaylarının kaderini belirleyen bir sembol olarak kendine yer bulan börek, günümüzde bayramdan düğüne her özel günde sofraları süslüyor. Böreğin en güzel türlerinden olan su böreğinin geçmişi ise sanılandan çok daha eski! Peki, bu ustalık isteyen hamur işi mutfağımıza nasıl girdi, neden ‘su’ böreği deniyor ve neden bir dönemin en büyük evlenme kriterlerinden biri haline geldi? Tarifini ve tüm bu soruların yanıtını haberimizde verdik!

    1/14OSMANLI’DAN ÇİN’E: SU BÖREĞİNİN 1000 YILLIK SIRRI ORTAYA ÇIKTI

    OSMANLI’DAN ÇİN’E: SU BÖREĞİNİN 1000 YILLIK SIRRI ORTAYA ÇIKTI!

    Börek hangi kültürde var oldu, ilk hangi sofrada yerini aldı tam olarak bilinmese de bu lezzetin sofralarımıza nasıl girdiği merak edilmiyor değil. Börek, yufka ile yapılan yemek anlamı taşıyan Farsça ‘bûrak’ kelimesinden geliyor. Bu da muhtemelen Türk kökünden gelen, ‘bur’ yani bükmek olan ince hamur tabakalarının katlı olma hali demekti.

    2/14ÜNÜ YAYILDI

    ÜNÜ YAYILDI

    Zaman akıp gittikçe börekler de değişmeye başladı. 11'inci yüzyılın başlarında Selçuklular böreği sadece İran'a değil, Doğu Anadolu'da Bizans İmparatorluğu tarafından işgal edilen bölgelere de tanıttı. Artık bozkırla sınırlı kalmayan börek değişmeye başlıyordu. Her coğrafyaya göre uyarlanan bu yemeğin içi harcı için Karadeniz'de hamsi kullanıldı, Erzurum'da dağların tepesinde, tilkikuyruğu zambak yaprağı favoriydi.

    3/14Osmanlı sınırlarını aşmış Çinde bile ünü yayıldı: Su böreği evlilik şartı oldu

    Moğollar sayesinde ise börek kendini Çin mutfağında tanıttı. Burada ateş üzerinde değil, fırınlarda pişiriliyordu. Böreğin ünü, saraya girdikten sonra daha da yayılacaktı. 16’ncı yüzyılın başlarında her caddede dört börek dükkânı açılmaya başlamıştı.

    4/14OSMANLIDAN GÜNÜMÜZE

    OSMANLI'DAN GÜNÜMÜZE

    Börek çeşitliliği böreğin ulaştığı her yerde biraz daha değişti ve gelişti. Gittiği her yerden kendisine başka başka tatlar kazandıran börek, Orta Asya'dan Avrupa'ya oradan Amerika'ya kadar ulaştı. Bazı yerlerde şekerli, bazı yerde tuzlu, bazı yerde ana yemek bazısında ara sıcak olarak börek sofraya gelir.

    5/14Osmanlı sınırlarını aşmış Çinde bile ünü yayıldı: Su böreği evlilik şartı oldu

    Osmanlı mutfak sanatının zirveye çıktığı 16 ve 17’nci yüzyıllara ait kaynaklarda, börek içi olarak kıyma, peynir, kaymak, hamsi, tavuk, paça ve ciriş otundan şalgama kadar her türlü sebze ve otun kullanıldığı, çeşit çeşit börek yapılıyordu.

    6/14EVLENME ŞARTI

    EVLENME ŞARTI

    17’nci yüzyıl kaynaklarında özellikle saray çevrelerinde ve bölgesel mutfaklarda yapılan çok sayıda böreğin adı geçiyor. Su böreğinin de Türk kültüründe de önemli bir yeri var. Günümüzde bile bayram, sünnet, kına, nişan gibi etkinliklerde misafirlere ikram edilen bu börek, eskiden evliliklerde büyük bir role sahipti.

    7/14Osmanlı sınırlarını aşmış Çinde bile ünü yayıldı: Su böreği evlilik şartı oldu

    Kayınvalideler gelin adaylarına su böreği yaptırır, eğer börek düzgün açıldıysa gelinin oğullarıyla evlenmesine izin verirlerdi. Eğer gelin adayı su böreğini düzgün şekilde açamazsa, güzel açmayı öğrenene kadar düğün yapılmazdı. Bu da su böreğinin yapımının ne kadar zor ve maharet istediğini gösteriyor.

    8/14NEDEN SU BÖREĞİ DENİYOR

    NEDEN SU BÖREĞİ DENİYOR?

    Öncelikle su böreğinin ismi nereden geliyor onu açıklayalım. Yufkalar suda haşlandığı için bu böreğe ‘su böreği’ adı veriliyor. Katları arasına peynir veya kıyma konarak hazırlanan bu eşsiz lezzet, yapılış şekli itibarıyla Türk mutfağının en çok emek isteyen yiyeceklerden biri.

    9/14Osmanlı sınırlarını aşmış Çinde bile ünü yayıldı: Su böreği evlilik şartı oldu

    Türkler göçebe hayatı sürdürürken yufkanın arasına farklı yiyecekler koyarak bunları pişirmeyi seçerdi. Bu kültür yıllarca devam ettirildi ve Osmanlı mutfağında bu yöntemle yapılan baklava ve su böreği gibi birçok lezzet yer aldı. Su böreği, yurdumuzun pek çok yerinde farklı içlerle yapılan bir börektir. Çıkış yeri Kırşehir olarak gösterilse de farklı şehirlerin mutfaklarında su böreğinin izlerine rastlamak mümkün.

    10/14Osmanlı sınırlarını aşmış Çinde bile ünü yayıldı: Su böreği evlilik şartı oldu

    19’uncu yüzyılda Osmanlı mutfağında su böreğinin tercih edildiğini ve bu böreğin en belirgin özelliğinin bol yumurtalı, kalınca yufkalarının tepsiye dizilmeden önce suda haşlanması olduğu biliniyor. Bu kaynaklara baktığımızda su böreğinin en az 200 yıllık bir geçmişi olduğu söylenebiliriz.

    11/14SU BÖREĞİ İÇİN GEREKEN MALZEMELER

    SU BÖREĞİ İÇİN GEREKEN MALZEMELER

    6 adet yumurta, 2 çay kaşığı tuz, yarım çay bardağı su, aldığı kadar un (biraz sert bir hamur olmalı) böreğin hamuru için gerekenlerdir. İç malzemesi olarak 250 ila 300 gr beyaz peynir ve yarım demet maydanoz leziz bir ikilidir ve su böreği için olmazsa olmazdır. Aralarına sürmek için 150 gram tereyağı eritmelisiniz. Haşlamak için de tuz ve su yeterli olacaktır.

    12/14NASIL YAPILIR

    NASIL YAPILIR?

    Yumurtalar tuzla iyice çırpılmalıdır. Bu karışımın üzerine yarım çay bardağı su eklendikten sonra azar azar un ilave ederek hamur yoğurulur. İç harcı için peynirler ezilir ve maydanozlar minik minik doğranıp karıştırılır. Hamurumuz o sırada dinlenmiş olacaktır. Bu noktada hamuru 10 bezeye bölmelisiniz. Kurumaması için bezelerin üstünü örtmeyi unutmayın.

    13/14Osmanlı sınırlarını aşmış Çinde bile ünü yayıldı: Su böreği evlilik şartı oldu

    Tezgâha un serpilerek, bezeler incecik olana dek, tepsi boyutunda açılmalıdır. Açılan bezeler temiz bir örtü üstüne serilip dinlendirilirken, büyükçe bir tencereye kaynamak üzere su koyulur. Tencerede kaynatılan suya 2 yemek kaşığı tuz eklenmelidir. Böreğin pişeceği tepsi, eritilmiş tereyağı ile yağlanmalıdır. Bu aşamadan sonra yufkaları kaynayan tuzlu suda 30 ila 35 saniye haşlamalısınız. Ardından hemen soğuk su dolu bir kaba almayı ihmal etmeyin.

    14/14Osmanlı sınırlarını aşmış Çinde bile ünü yayıldı: Su böreği evlilik şartı oldu

    Böreğin alt zemini için 5 yufka haşlama işleminden geçirilmelidir. Her katı eritilmiş tereyağı ile yağlanarak, 5 katın sonunda iç harç eklenmelidir. Kalan 5 yufkaya da haşlanarak ve her kata tereyağı sürülerek tepsiye alınmalı. Son katın da üzerine bolca erimiş tereyağından dökülüp, fırçayla yayıldıktan sonra sıra dilimleyemeye gelmiş demektir. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kızarana dek kontrollü olarak pişirdiğiniz börek için şimdiden afiyet olsun diyoruz!

    EN ÇOK OKUNANLAR
    Domates kabuğu için zahmete gerek yok Bu yöntemle fıstık gibi soyuluyor
    Domates kabuğu için zahmete gerek yok! Bu yöntemle fıstık gibi soyuluyor
    Damlatmadan boya yapmak mümkün Ustaların sırrı: İçine atınca iş bitiyor
    Damlatmadan boya yapmak mümkün! Ustaların sırrı: İçine atınca iş bitiyor
    Vedat Milorun sözü simitseverleri ikiye böldü En iyisi bu şehirden çıkıyormuş
    Vedat Milor'un sözü simitseverleri ikiye böldü! En iyisi bu şehirden çıkıyormuş
    Sıkışan yüzüğü anında çıkartıyor Suya tutmadan olmaz, diş ipiyle çok kolay
    Sıkışan yüzüğü anında çıkartıyor! Suya tutmadan olmaz, diş ipiyle çok kolay
    Yazarlar
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin11 Haziran yay dolunayı, burçları neler bekliyor? Konular artık netleşiyor
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinJüpiter Yengeç'te, Yay Dolunayı Yaklaşıyor! 9-15 Haziran 2025 Haftası Burçlara Göre Şans ve Değişim Rehberi
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluHaziran'da zihinle kalp arasında denge kurmak
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirSüt dişleri... Geçici ama değerli
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin2-8 Haziran haftalık burç yorumları! 'Dönüşmeye de hazır mısın?'
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu27 Mayıs İkizler Yeniayı ve burçlara etkileri: Görünmeyeni anladığımız an
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşCesaretin yeni tanımı: Sürdürülebilir emek
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirGebelikte diş sağlığı
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin26 Mayıs – 1 Haziran 2025 Haftalık Burç Yorumları: Dileğini Tut, Gerçekleşiyor!
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluSatürn Koç burcunda: Bizi neye hazırlıyor?
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşEnerji değişiyor: Mayıs'ta frekansınızı yenileyin
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirŞekerli gıdalar dişi ne kadar zamanda çürütür?
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin20-26 Mayıs haftalık burç yorumları / Cuma gününe dikkat!
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirHavuz suyundaki klorun diş ve diş etlerine etkisi
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin12 - 18 Mayıs haftası burç yorumları! 'Gizli saklı ne varsa ortaya çıkabilir'
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş sıkma probleminden kurtulmanın 4 yolu
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin5-11 Mayıs haftalık burç yorumları: En güçlü frekansta yaşanacak bir buluşma
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluGökyüzünde Mayıs ayı: Cesaret sınanıyor, yeni dönemin kapıları aralanıyor
    İlgili Haberler
    Survivor Sedat iğne ipliğe döndü Elendikten sonra kaç kilo verdiğini açıkladı
    Survivor Sedat iğne ipliğe döndü! Elendikten sonra kaç kilo verdiğini açıkladı
    Ünlü menajerin acı günü Sanatçılar cenazeye akın etti
    Ünlü menajerin acı günü! Sanatçılar cenazeye akın etti
    Paylaşımları sosyal medyada gündem oldu Çocuklara sevmeyi öğretmek
    Paylaşımları sosyal medyada gündem oldu! 'Çocuklara sevmeyi öğretmek'
    Survivor 2026ya katılacak mı Almeda Baylandan sürpriz paylaşım
    Survivor 2026'ya katılacak mı? Almeda Baylan'dan sürpriz paylaşım

    YAZARLAR

    ASTROLOJİ

    • Günlük Burç Yorumları
    • Aylık Burç Yorumları
    • Haftalık Burç Yorumları
    • Yıllık Burç Yorumları
    • Burç Özellikleri (2025)
    • Daha Fazla
      • Koç Burcu 2025
      • Boğa Burcu 2025
      • İkizler Burcu 2025
      • Aslan Burcu 2025
      • Başak Burcu 2025
      • Yengeç Burcu 2025
      • Terazi Burcu 2025
      • Akrep Burcu 2025
      • Yay Burcu 2023
      • Oğlak Burcu 2025
      • Kova Burcu 2025
      • Balık Burcu 2025
      • Burçlar
      • Yükselen Burç Hesaplama
      • Aşk Uyumu

    MODA

    • Stil
    • Ayakkabı
    • Aksesuar
    • Bugün Ne Giysem

    DİYET

    • Sağlıklı Beslenme
    • Diyetler
    • Egzersizler

    GÜZELLİK

    • Cilt Bakımı
    • Saç Bakımı
    • El ve Ayak Bakımı
    • Makyaj
    • Estetik

    İLİŞKİLER

    • Aşk
    • Evlilik
    • Cinsellik
    • Ayrılık

    AİLE

    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelik
    • Doğum
    • Doğum Sonrası
    • Bebek
    • Daha Fazla
      • Çocuk
      • Ergenlik
      • Gebelik Hesaplama

    DEKORASYON

    • Salon
    • Mutfak
    • Yemek Odası
    • Yatak Odası
    • Banyo
    • Daha Fazla
      • Dış Mekan
      • Kendin Yap (DIY)

    SAĞLIK

    • Kadın Sağlığı
    • Erkek Sağlığı
    • Çocuk Sağlığı
    • Cinsel Sağlık
    • Ruh Sağlığı
    • Daha Fazla
      • Alternatif Tıp
      • Genel Sağlık

    YAŞAM

    • Evcil Hayvan
    • Püf Noktası
    • Seyahat-Tatil
    • Editörün Seçtikleri
    • Rüya Tabirleri

    YEMEK

    • Çorba Tarifleri
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi
    • Zeytinyağlılar-Sebzeler
    • Tatlı Tarifleri
    • Daha Fazla
      • İçecekler
      • Salatalar-Mezeler
      • Diyet Tarifler
      • Yöresel Lezzetler
      • Bugün Ne Pişirsem

    PEMBENAR TV

    • Çocuk
    • Yemek
    • Sağlık
    • Diyet
    • Güzellik
    • Daha Fazla
      • İlişkiler
      • Başaran Kadın
      • Püf Noktası
      • Alternatif Tıp
      • Evcil Dostlar
      • Yaşam
      • Hukuk
      • Dini Sohbetler
      • Hakan Kırkoğlu İle Astroloji
      • Aysun Düz İle Pilates
      • Op. Dr. Gökçe Mık İle Ortopedi
      • Sevil Eskicioğlu İle Yaşam Koçluğu
      • Mustafa Altay ile Saça Dair
    BİZİ TAKİP EDİN
    UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ

    Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi http://milliyet.com.tr ; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

    © 2025 Milliyet.com.tr
    • • Künye
    • • İletişim
    • • Kişisel Verilerin Korunması
    • • Reklam
    • • Arşiv
    • • Üyelik
    milliyet logo