Yapılan bir çalışmaya göre, günlük beslenme düzeninde kahvaltının atlanması kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artırıyor. Çalışmanın detayında yer alan bilgiye göre bireyler, yüksek enerjili kahvaltı tüketenler, düşük enerjili kahvaltı tüketenler ve kahvaltıyı atlayanlar olarak üç gruba ayrılıyor.
Yüksek enerjili kahvaltı modelinde ise kahvaltılık ürünler arasında süt, peynir, tahıl gevrekleri, ekmek ve bal yer alıyor. Çalışma sonucunda, yüksek enerjili kahvaltı tüketenlerin, kahvaltıyı atlayan veya düşük enerjili kahvaltılı tüketen bireylere kıyasla daha sağlıklı damar yapısına sahip olduğu bulundu.
Menemen, omlet, sucuklu yumurta, kızartma, pişi, krep, pankek, börek ve poğaçalar, reçel çeşitleri, sürmelik tatlı ve tuzlu soslar, peynir, zeytin, domates ve salatalık sunumları bir Türk kahvaltısı için olmazsa olmazdır. Bunlara ek olarak demli çay da günün her saati olduğu gibi kahvaltıda da Türkiye’de baş tacıdır.
Van, Trabzon, Denizli, Konya, Sivas, Diyarbakır, Gaziantep, İzmir kahvaltısıyla meşhur iller arasında. Bu illerin kendilerine özgü menüleri yine Türk kahvaltısına uygun şekilde son derece zengin kahvaltılar.