23.05.2025 - 11:38 | Son Güncellenme:
Faydaları saymakla bitmeyen kayısı, hoşaf olarak tüketildiğinde serinletmenin yanında, tam bir şifa deposuna dönüşebiliyor. İçerdiği vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla, leziz bir tatla sıcaklara karşı enfes bir içeceğe dönüşen kayısı hoşafının vücuda etkilerini merak ediyorsanız haberimiz tam da size göre!
Kayısıların lifli kısımlarından yapıldığı için lif açısından zengin olan kayısı hoşafı, sindirim sistemini düzenler ve bağırsak sağlığını da destekler. Ayrıca kabızlığın giderilmesinde de etkili olan hoşaf sizi şişkinlikten de kurtarabilir.
Beta karoten, lutein, zeaksantinle birlikte A, C ve E vitamini desteğiyle güçlü bir antioksidan kaynağı olan kayısı, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarın önüne geçebilir. Kayısı hoşafını düzenli bir şekilde tüketmek bu noktada önemli bir adımdır.
Kayısı yüksek oranda su içerdiğinden vücudunuzun gün içerisinde alması gereken su ihtiyacına destek olabilir. Bunun yanında bedeninizin nemlendirilmesine de olanak tanır. Ayrıca potasyum minerali açısından da zengin olan kayısı hoşafı, kan basıncını kontrol eder ve kas fonksiyonlarını olumlu yönde destekler.
Faydalı diye her besini tüketmek çok da doğru bir beslenme düzeni sunmayabilir. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri kalori değerleridir. Kayısı ise kalori bakımından düşük bir yaz meyvesi olduğundan diyet listenizin yıldızlarından biri olabilir.
Zengin bir A, C ve E vitamini kaynağı olan kayısı, aynı zamanda lutein, zeaksantin ve retinol bakımından da son derece önemli bir kaynaktır. Kayısıyı düzenli bir şekilde tüketmek, göz fonksiyonlarını iyileştirebilir. Ayrıca görme keskinliğini artırır ve yaşa bağlı görme kaybı riskini de azaltabilir.
Potasyum ve lif içeriği yüksek olan kayısı, kalbi koruyan besinler listesinde yer alıyor. Kalp sağlığını destekleyen kayısı tansiyonu düşürür, kolesterol seviyelerini azaltır ve damar tıkanıklığının da önüne geçebilir.