28.08.2023 - 11:08 | Son Güncellenme:
90 dakika kuralı, insanların uykusunu düzene sokmakla birlikte aynı zamanda verimli gündüz geçirmeleri konusunda yardımcı olmaktadır. Eğer uykusuzluk yaşıyorsanız ve gündüzleri yorgunluk çekiyorsan 90 dakika kuralını uygula sonuçlarına çok şaşıracaksınız.
90 Dakika Kuralı Nedir?
Gece uykusu özellikle bilişsel ve fiziki sağlık açısından çok önemlidir. Bu bağlamda kişiler zaman zaman gece uykusuzluk çekerler ve bu uykusuzluk ertesi gün yorgunluk ve motivasyon düşüklüğü, geç algılama ve yorgunluk olarak kendisini gösteriyor ve yaşam kalitesini düşürüyor. 90 dakika kuralı uygulaması çok kolay bir sistem birlikte 90 dakika kuralını inceleyelim.
90 dakika kuralı gece döngüsünü 4 parçada toplamaktadır. Gece yattığında hemen derin uykuya geçemezsiniz öncelikle dalma, hafif yani rem uykusu, derin uyku ve uyanmadan önceki hafif uykuya geçiş şeklindedir. 90 dakika kuralı sabah uyanmanız gereken saatten geriye doğru 90 dakika çıkararak uyuman gereken saati bulmanız yeterli olacaktır.
90 dakika kuralını örnek ile açıklayalım. Mesela, sabahleyin 06:30 da kalkmak istiyorsan geriye doğru 6x90 dakika çıkararak geriye doğru gelmelisiniz. Ortalama 9 saat uyku 21:30 gibi zamanlama ile uyku saatini belirleyebilirsin Normal kişilerin ortalama uyku saati düzeni 6 ile 9 saat sağlıklı uyku gereksinimi olarak tanımlanmaktadır.
insanlar genellikle az uyumanın daha sağlıklı olduğu görüşünü benimsiyor. Ancak Günlük uyku rutini erişkin insanlar için ortalama en az 6 en fazla 9 saat olarak uzmanların tavsiyesi vardır. Bu bağlamda uyku eksikliği ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor.
Özellikle bilişsel olarak ifade edilen beyin sağlığını uyku düzensizliği olumsuz olarak ciddi anlamda etkilenmekte uzun süre uykusuzluk ileri seviyede halüsülasyon görmeye ve psikolojik rahatsızlıklara kadar yol açmaktadır. Sağlıklı bağışıklık sistemi için kaliteli uyku düzenine 90 dakika kuralını düzenli olarak uygulayabilirsen uykusuzluk probleminden kurtulmuş olacaksınız.
90 dakika kuralını belirli bir düzen içerisinde sürekli tekrarlamalısınız. Belki ilk zamanlarda alışma dönemi olması sebebiyle zorlanabilirsin ancak uykuya hazırlık dönemi için bir kaç küçük noktayı uygulayabilirseniz 90 Dakika Kuralı" ile dinç uyanmak mümkün! olduğunu göreceksiniz
- Yatmadan ortalama 1-2 saat öncesinden telefon, tablet ve laptop kullanmayı bırakmalısınız
- Ilık bir duş kaslarını gevşetecek ve daha kolay uykuya dalmana yardımcı olacak
- Yatak odası mümkün olduğu kadar karanlık olmalı ve ışık odaya sızmamalıdır. Bu ortalama sağlamak amacıyla ışığı sızdırmayan stor perde kullanabilirsiniz.
- Oda ısısının ortalama 20 derece olması idealdir. 20 dereceden düşük olması veya yüksek olması uyku düzenini olumsuz yönde etkileyecektir.
- Cep telefonu farklı bir odada bırakılmalı veya uçak moduna alınmalıdır. Telefon veya teknolojik araçların mavi ışık yayması veya radyasyon dalgaları başta beyin olmak üzere oldukça olumsuz yönde etkilemektedir.
-Vücut ısısının ortalama 36.5 veya maksimum 36.8 derece civarı olmalıdır. Ateşin varsa uyku düzeninde bozukluğa sebep olmaktadır.
- Yatak kıyafetinin pamuklu olması çok önemlidir. Naylon veya sentetik ürünler vücudun dengesini bozacaktır.
- Kullanılan nevresim takımları kumaşı yine pamuklu olmasına dikkat edilmelidir.
- Kullandığınız yatak ortopedik bir ürün olmasına dikkat etmelisiniz. Yatakta ortalama 6-9 saat süre ve zaman zaman hareketsiz uyku özellikle derin uyku aşamasında kalınmakta bu sebeple mutlaka yatağın omurga düzeninin şeklini alması çok önemlidir.