03.03.2024 - 13:36 | Son Güncellenme:
Yer fıstığının kalorisi yüksek olmasına rağmen kilo almanıza neden olmuyor. Yer fıstığı içerisindeki kalori enerjiye dönüştüğünden diyette de tüketilebilen bir yemiş olma özelliği taşıyor. Bu özellikleriyle nadir yiyeceklerden biri olan yer fıstığı, pantotenik adlı bir asit de içeriyor.
Yapılan bir araştırmada yer fıstığı hamilelikte tüketildiğinde bebeklerde meydana gelme ihtimali olan nöral sorunların yüzde 60'ını azalttığı ortaya koyuldu. Bu özellikleriyle yer fıstığı herkes tarafından tüketilebiliyor.
Yer fıstığı içerdiği E vitamini sayesinde cildin deforme olmasına sebep olan bakterilere karşı savaş açıyor. Akne ve siyah nokta gibi cilt problemlerinin yaşanmasını engelleyen yer fıstığının, araştırmalarla egzama ve sedef gibi ciddi hastalıkları da engellendiği ortaya çıkarıldı.
Oleic yağ gibi doymamış yağ asidi sayesinde damar sağlığını koruyan yer fıstığı, damar tıkanıklığına neden olmuyor. Ayrıca kan düzeyini de dengede tutuyor.
Vücudun sağlıkla gelişmesi için protein ve amino asitlere ihtiyacı vardır. Vücut bu maddeleri kendiliğinden üretemediğinden takviye gerekiyor. Bu nedenle yer fıstığı yumurta ve beyaz etten sonra üçüncü sırada yer alıyor. Günde bir avuç yer fıstığı tüketerek vücudun ihtiyacı olan proteinin yüzde 30’u karşılanıyor.
Bazı yörelerde yer fıstığı kabukları kaynatılarak tüketiliyor. Yer fıstığı suyu içerdiği biochanin maddesini 4 kat artırıyor. Bu madde vücuttaki tüm bakteri ve zararlı hücreleri idrar yolu ile söküp atıyor. Ayrıca yer fıstığı suyu yaraların iyileşmesinde ve ağrıların şiddetini azaltmada da etkilidir.
Güçlü bir vitamin ve mineral deposu olmasına rağmen bazı insanlarda yer fıstığı alerjiye neden olabilir. Aflatoksin adında bir küf maddesini üreten yer fıstığı ciddi zehirlenmelere yol açabiliyor. Bu da öncelikle iştah kaybına sonra da tekrar eden baş ağısı ve vücut yorgunluğuna yol açıyor. Özellikle sıcak havalarda bu etki hızla ilerliyor ve terleme, göz içinin sararması gibi durumlar yaşanıyor. Yer fıstığı ciddi alerjik reaksiyonlara neden olduğundan dikkatli tüketilmeli.