Sağlıklı Beslenme 'Kara Şimşek' ete meydan okudu! Haftada 3 gün yetiyor, yüzde 19'u protein

'Kara Şimşek' ete meydan okudu! Haftada 3 gün yetiyor, yüzde 19'u protein

07.08.2023 - 12:23 | Son Güncellenme:

İçindeki bitkisel protein oranıyla bulunmaz bir nimet olan ve ‘Kara Şimşek’ diye anılan yeşil mercimeğin 100 gramında 19 gram protein bulunuyor. Bu durum günlük vücuda alınması gereken protein ihtiyacının yaklaşık yüzde 38'ini karşılıyor. Uzmanlar, haftada en az üç gün tüketilmesini öneriyor. İşte ete meydan okuyan 'Kara Şimşek'in faydaları.

Kara Şimşek ete meydan okudu Haftada 3 gün yetiyor, yüzde 19u protein

İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu birincil besin ögelerinden olan proteinler büyüme, gelişme, hücre onarımı, kas oluşumu ve kan yapımı gibi birçok vücut fonksiyonunun gerçekleştirilmesinde büyük rol oynuyor. Bu nedenle sağlıklı bir yaşam için günlük alınması gereken protein miktarına dikkat etmek ve gün içinde yeterli oranda protein içeren besinler yemeye özen göstermek gerekiyor. Protein yalnızca et ve yumurtada değil deniz ürünleri, badem, fındık ve peynir gibi diğer besinlerde de çok miktarda yer alıyor. Ancak birçok kişi yeşil mercimeğin beyaz ve kırmızı etten hatta yumurtadan bile daha fazla protein içerdiğini bilmiyor. Yani mercimek içerdiği protein miktarı ile farkını ortaya koymayı başarıyor.

Haberin Devamı

Kara Şimşek ete meydan okudu Haftada 3 gün yetiyor, yüzde 19u protein

100 GRAMINDA 19 GRAM PROTEİN BULUNUYOR

İçindeki bitkisel protein oranıyla bulunmaz bir nimet olan ve ‘Kara Şimşek’ diye anılan yeşil mercimeğin 100 gramında 19 gram protein bulunuyor. Bu durum günlük vücuda alınması gereken protein ihtiyacının yaklaşık yüzde 38'ini karşılaması anlamına geliyor.

Hayvansal proteinlerin aksine, yeşil mercimek daha az doymuş yağ ve kolesterol içeriyor. Dolayısıyla veganlara ve vejetaryenlere mükemmel bir alternatif sunuyor.

LİF İHTİYACININ YÜZDE 25'İNİ KARŞILIYOR

Yeşil mercimeğin proteinin yanı sıra lif, vitamin ve mineraller açısından da zengin olduğunu açıklayan uzmanlar, mercimeğin günlük lif ihtiyacının yüzde 25'ini karşılayarak sindirim sistemini desteklediğini ve kolesterol seviyelerinin düşmesine yardımcı olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

Ayrıca yeşil mercimek, folat, demir, magnezyum, kalsiyum ve potasyum gibi temel vitamin ve mineralleri de içeriyor. Özellikle hamile kadınlar için önemli olan folat, doğum kusurlarının önlenmesine katkı sağlıyor.

KANSER RİSKİNİ AZALTIYOR

Kalp sağlığını destekleyen, lif ve protein açısından zengin olan yeşil mercimek, aynı zamanda kan şekerini dengeleyerek diyabet riskini azaltıyor. Antioksidanlar bakımından zengin olduğu için kanser riskini azaltmada da etki sağlıyor.

Sindirim sistemini düzenleyerek diyabet ve kabızlık gibi sorunları çözmede yardımcı oluyor. Protein ve lif içeriği sayesinde kilo kaybını kontrollü bir şekilde desteklerken kasları güçlendirmeye de yardımcı oluyor.

YEŞİL MERCİMEĞİ SALATASIYLA TÜKETEBİLİRSİNİZ

Malzemeler:

- 1.5 bardak yeşil mercimek

- 4 dal yeşil soğan

- Yarım demet maydanoz

- Yarım demet dereotu

- 1 adet kırmızı biber

- 6-7 adet kornişon turşu

- 3 kaşık sıvı yağ

- 1 kutu mısır konservesi

- 1.5 limon suyu

- 1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı:

Yeşil mercimeği haşladıktan sonra doğradığınız dereotu, maydanoz, soğan, turşu ve biberi ekleyin. Mısırları da karışıma ekleyin ve limon, yağ ve tuz ilave ederek karıştırın. Sağlıklı bir beslenme planının vazgeçilmezi olan yeşil mercimeği, çorba, salata, yemek ve soslarda kullanarak keyifle tüketebilirsiniz. Vegan ve vejetaryenler için de mükemmel bir protein kaynağı olan yeşil mercimeğe sağlığınız için sofranızda en az haftada 3 kez yer verin.

Yazarlar