Genel Sağlık Kış aylarında hastalıklarla savaşan vitaminler

Kış aylarında hastalıklarla savaşan vitaminler

01.03.2018 - 12:40 | Son Güncellenme:

Kış ayları çoğu insanı hasta ediyor ve enerjisini düşürüyor. Kış aylarında genellikle, eklem iltihabı ve solunum yolu enfeksiyonları baş gösterir. Bu hastalıkların çoğunun sebebi, vitamin ve mineral eksiklikleridir.

Kış aylarında hastalıklarla savaşan vitaminler

Kış aylarında vücudun direnci düşer. Vücut, hastalıklara daha açık hâle gelir, vitamin ve minerallere her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyar.

Haberin Devamı

C vitamini

Soğuk algınlığı hissettiğinizde daima C vitamini alın. C vitamini, kış aylarında bağışıklık sistemini koruyan ve güçlendiren bir vitamindir. Kış aylarında hastalıkları önlemek için düzenli olarak C vitamini tüketmelisiniz. Başlıca C vitamini kaynakları portakal, greyfurt, mandalina ve limondur.

Demir

Demir seviyesi düşük bir vücut, kış gelince kendini hâlsiz hissedebilir. Özellikle adet dönemindeki kadınlar çok daha fazla enerji kaybı yaşar. Demir takviyesi enerji seviyenizi artırarak daha zinde hissetmenizi sağlayacaktır. Ayrıca demir, vücuda oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin oluşması için gereklidir.

D vitamini

Kış aylarında ne yazık ki güneşten uzak kalınır. Vücut için gerekli D vitaminini vücut alamaz ve D vitamini eksiliği yaşar. D vitamini olmadan, vücut kalsiyumu ememez. Böylece soğuk algınlıklardan ve enfeksiyonlardan koruyan bazı bağışıklık tepkileri uyarılamaz. Bu yüzden kış boyunca D vitamini takviyesi almalısınız.

Haberin Devamı

Omega-3 yağ asitleri

Yapılan araştırmalar kış aylarının insan psikolojisini olumsuz etkilediğini gösteriyor. Eğer mutsuz ve depresif hissediyorsanız sebebi kapalı havalar olabilir. Bu mevsimsel depresyonlardan omega-3 sayesinde kurtulabilirsiniz. Omega-3 takviyeleri ruh hâlinizi yükseltmeye ve zihinsel yoğunluğunuzu arttırmaya yardımcı olacaktır.

E vitamini

Kış aylarında maruz kaldığınız bir diğer durum ise kuru cilt problemleridir. Cilt ve deri çatlakları kış aylarında daha fazla oluşur. E vitamini eksikliği yaşıyorsanız bu durumu yaşamanız çok normaldir. E vitamini cildi nemlendirir ve kış aylarında soğuğa karşı cildinizi korur.

Folik asit

Düzenli olarak yeşil yapraklı sebzeler tüketmiyorsanız, muhtemelen yeterli miktarda folik asit alamıyorsunuz demektir. Ispanak, roka ve yeşillikleri kış aylarında daha fazla tüketmelisiniz. Vücudunuzdaki folik asit miktarını arttırarak cildinizin nem dengesini koruyabilirsiniz.

Yazarlar