Sağlıklı Beslenme Kış aylarının en sevilen besini lahananın faydaları

Kış aylarının en sevilen besini lahananın faydaları

19.12.2021 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmak için mevsimine göre sebze ve meyve tüketmek büyük önem taşır. Lahana ise kış sebzelerinin içerisinde en düşük kaloriye sahip olan ve en çok sevilen sebze türlerinden bir tanesidir. Diyetisyen Aysima Duygu Aksoy, lahananın faydaları hakkında bilgi verdi.

Kış aylarının en sevilen besini lahananın faydaları

En kuvvetli antioksidanlara sahip olan beyaz lahana kış diyetinin en önemlisidir. 100 gramı sadece 24 kalori içermektedir. Vitamin ve mineral açısından da oldukça zengindir.

Haberin Devamı

Vücuttaki toksin atıcı özelliği ile cildinizi, bağırsaklarınızı ve kanınızı temizleyip zararlı maddeleri uzaklaştırıcı etkisi bulunmaktadır. İçerdiği selenyum ile birlikte kalp-damar hastalıklarından koruyucu özelliği bulunur. Kandaki şeker miktarını düşürücü etkisi ile şeker hastaları tarafından tercih edilmelidir. Kanser hücrelerinin oluşumunu engelleyen bir madde olan ‘izotiyosiyanat’ maddesini içermesi ile meme ve bağırsak kanserini engelleyici etkisi bulunur. Bu madde kanser oluşumuna yol açan kimyasal maddelerin etkisini yok etmektedir.

Kış aylarının en sevilen besini lahananın faydaları

Ancak bazı durumlarda lahana gibi turpgillerden olan sebze türlerinin tüketiminin kısıtlanması gerekmektedir. Özellikle bayanlarda görülen ve genetik olarak anneden kız çocuğuna aktarım olan haşimato tiroidi tanısı almış kişiler beyaz lahanadan uzak durmaları gerekmektedir.

Haberin Devamı

Lahanayı ayıklarken ve temizlerken bıçak ile teması olmamaya özen gösterilmelidir. Mümkün olduğunca elimizle ayıklayıp dış kabukları haricinde damarlarını çıkarmamanız önerilir.

Yazarlar